Ryngle vhodné k pálení



Stránky: 1,  2   
vancura - (2) - 218.175 (?) 
13.2.2019 20:28, zobrazeno: 12784x
Dobrý den, prosím o radu, chci zasadit 12 stromů rynglí na pálení, chtěl bych se zeptat jaké druhy na jaké podnoži a jaký poměr stromů, jižní svah, hlinitopísčitá půda, hodonínsko, nadmořská výška 170m. Děkuji za rady.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.200 (?), 13.2.2019 21:08
Prečo práve ryngloty? Ak chcete stromy vyslovene za účelom pálenia, tak si vysaďte radšej modré slivky. Destilát z nich ďaleko prekonáva ten z rynglôt. Traduje sa, že najlepšia slivovica je z mixu Durancií a Domácich sliviek. Na Vašom mieste by som vysadil 6 Durancií a 6 Domácich veľkoplodých. Pravda, len vtedy ak to nechcete aj na konzumáciu (Durancia sa neoddeľuje od kôstky) a ak vo Vašej oblasti "neřádí" šárka, na ktorú je Domáca veľmi citlivá. Ryngloty Vám nikdy nedajú tak typickú aromatickú slivovicu ako modré slivky. Ryngloty navyše často podliehajú monilióze a poškodzuje ich aj hmyz. Ak by Ste si vysadili 6 Durancií a 6 Domácich, tak časom môžete aj experimentovať a dať si vypáliť 3 druhy slivovice - čiste Duranciovú, čiste z Domácej veľkoplodej, a z mixu oboch odrôd. A potom si vybrať čo Vám bude najviac chutiť. Podpníky môžu byť rôzne - St.Julien A, myrobalán, Wangenheimova, Zelená rynglota... IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 13.2.2019 22:25

Myslím si totéž. Ryngle přidávám ke švestkám jako balast, v menším množství slivovici nepokazí. Čistou rynglovici mám od souseda, vypít se dá, ale na zadek vás to neposadí (snad to, chudák, nečte, posledně jsem mu ji vychválil).
   Pokud byste přeci jen trval na rynglích k pálení, radil bych Zelenou, je asi nejsladší a k tomu strom nějakého opylovače - třeba Althanovu.
   I když ryngle se mohou zdát na chuť sladší než švestky, víc cukru nemají. Jejich kvas taky není tak stabilní jako švestkový. 
   Podtrženo, sečteno, sázet ryngle kvůli pálení nemá velký smysl. Nemluvě o tom, že rynglové křížaly povidla, knedlíky, buchty a koláče za těmi švestkovými značně pokulhávají. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 4.52 (?), 13.2.2019 23:10

Mám v sadu, celkém velkém, intenzivním taky pár rynglí. Asi dvanáct jako uvažujete Vy.

A vůbec to nebyl dobrý nápad. Teda zpočátku byl. Ta pestrost výsadby byla zpočátku, pár let krásná.

Jenže pak moravské povodně a nějaká změna nastala..

Monilioza, hniloby, nestejnoměrné zrání a neskutečný sfinčík z nich. Většina hnije už nezralá na stromech.

Úrodné jsou i vzhledné, jen mají většinou mizernou cukernatost. Ale nejvíc ta hniloba. Z cca deseti plodů na zem spadlých nebo setřepaných je použitelných cca každý pátý.

A velmi násilně setřepávat z vyšších tvarů ještě nezralé plody nemá smysl, protože hnijí i tam.Snad jen pár na kompot nebo na jídlo či do knedlí.Ale na to snad stačí jeden či dva nižší stromečky..

Snažil jsem se i o chem. ochranu rosičem, ale nepomohlo. V mých podmínkách a sadu, mít sílu, už by byly skoro všechny v kotli a nebo 'přeroubovány. Ale spíš v tom kotli protože jsou to už velké stromy.

*

Daleko hůře ten nějaký zlom počasí snesly kyselky višně - neskutečné nemoci a choroby. A v dalších létech, ale to už bylo zapříčiněno v celku "normálním počasím" i všechny třešně. Ne, ve smyslu, že by uhynuly, to ne. Rostou až moc, jenže plůdky jim omrznou a anebo později všechny zhnijí..

Lokalita Valašské království,  cca 350m.m. sad v polích, sice u lesa, ale ze všech stran otevřený a někdy větrný.

*

Radil bych Vám pročenichat sady a zahrady sousedů a zjistit si, zeptat se čemu se tam kde daří. Možná ne přímo dlouhodobě, ale jen třeba v posledních cca 10 létech, kdy se mnohde pěstitelské podmínky hodně změnily.

Třeba takový místní zahrádkářský svaz by pomohl daleko víc než nějaký internet!!!

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 56.117 (?), 13.2.2019 23:47
Mám na Kyjovsku dva stromy Althanovi a jeden strom Zelené. K tomu několik stromů švestek různých odrůd a několik durancií. Z těchto peckovin dělám dva kvasy. První z Althanové, která plodí hojně každý rok, + trochu ze skórých a předčasně opadaných švestek a zelené. Druhý pak ze švestek, zbytku zelené renklódy a z durancií, které ovšem dozrávají až o několik týdnů později. První pálence převážně z rynglí říkám dělnická - pít se to dá, je jemná, nevýrazná, žádný zázrak. Přitom kvas je krásný, voňavý jako kompot. Druhá pálenka je mnohem lepší. Na jídlo je lepší Althanova, na kvas a kompot zase Zelená. Měl jsem i Královnu Viktorii, kterou podle chuti řadím taky k rynglím. Chuťově propadák, zato přebornice v počtu zhnilých plodů.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vancura - (2) - 4.81 (?), 14.2.2019 17:27
Děkuji všem za velmi užitečné rady. Ryngle jsem chtěl zasadit z důvodu zpestření pálenky, ale z vašich příspěvků vidím, že to nebyla nejlepší volba. V sadě mám již zasazeno-30 Durancií 30 Hagant 30 TopTaste 10 Stenly a 40 meruněk. Vše na podnoži myrobalán a vysokokmeny. Zbývá mi dosadit 40 stromků, přemýšlel jsem nad Tipalou asi 6 stromků. Švestku domácí dávat nechci i když vím, že pálenka je z ní nejlepší mám obavy ze Šárky i když se po okolí nevyskytuje spíše z preventivních důvodu. Na fórum jsem hledal vhodné druhy, ale stále váhám. Děkuji za rady. Vančura.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.186 (?), 14.2.2019 17:32

Hloupý dotaz: Těch 100 vysokokmenů švestek a 40 meruněk sklidíte sám? Co pak s tolika slivovicí?
Chápu, že to potřebuje zpestření.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.30 (?), 14.2.2019 17:50
Vancura: Tak toto Ste mali napísať hneď na úvod a netváriť sa ako začiatočník 😃. Tie ryngloty ale asi fakt nebudú dobrá voľba na "spestrenie". Nazrime k profesionálom - firma R.J. pestuje vo vlastných sadoch 9 odrôd sliviek (viď foto) z ktorých vyrába svoju slivovicu. IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 55.255 (?), 14.2.2019 18:36

Tipalu mám, jeden stromeček, ale je na špatném místě a nějak se mu tam nedaří.
Ale na podobně špatných místech poblíž toho špatného místa sadu velmi dobře prospívají Nancynské mirabelky.
Stará prověřená klasika odolná vůči všemu.
(Vše mám na myrobalánech, žádnou "změkčilou" podnož jsem ve svém polním, otevřeném a extenzivním sadu nechtěl.).
*
Jen to není, na rozdíl od rynglí apod., žádné atraktivní stolní ovoce...
Špatně se sbírá - je malé, ale cukernatost má slušnou a to aroma...

Už z dálky je cítit ta vůně zrajících Nancynských.
Je až škoda je přidávat, podobně jako plniče - doplňky sudů ke švestkám.
Třeba jako ty výše zmíňované ryngle jak psal pan Vysloužil.
*
Zkuste to zvážit.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 22.82 (?), 15.2.2019 7:29
To co napsal Rafael o Nancyské je pravda. Určitě skvělá volba, pokud se tedy nebojíte práce :) Sbírejte plody velikosti třešně z několika stromů. Doba dozrávání se nekryje s vašimi ostatními odrůdami švestek. Co se týká Tipaly, já osobně nedoporučuji. U mně přeplozuje a špatně dozrává. Dříve shnije než pořádně dozraje. Uznávám, je to i velmi suchou lokalitou a zastíněním od ořechu. Šárky se bojíte, tak doporučovat špendlíky žluté asi není na místě. U mě po osmi letech zatím bez projevů ani na listech. Na rozdíl od Tipaly je pálenka že špendlíků vynikající. Dozrávají koncem července. Peckovin už máte přehršel. Vedle slivovice a meruňkovice je neméně dobře ceněná i hruškovice. Taky sběr hrušek je nepoměrně jednodušší oproti peckovinám. Než vám dozrají Durancie, budete mít v případě kvasu z letních odrůd vypáleno a tak volné kvasné nádoby.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika