Repák + řepná pálenka



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 83.19 (?) 
7.9.2016 21:35

No ono sa jedna o daň z alkoholu a zákon vraví že pálenica v obciach nesmie páliť z obilnín a podobných surovín,  preto sa režne a repak pália iba doma.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                  
host - 249.232 (?), 25.10.2015 18:09

nuž nič odpornejšie som hádam ani nepil, či už je to kupenský repák(drahý to humus),alebo domáci z Kysúc.ked chcete vedieť ako chutí repák stačí si odhryznúť z riadne zablateného zemiaka a prežúvať, je to presne tá chuť, skrátka sado-maso. o tej robote okolo ani nevravím, radšej obilniny akoé toto

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 96.163 (?), 22.1.2018 15:04

Dobrý den,

tip na pálenku z cukrové řepy jsme dostali od profesionála v oboru s tím, že destilát je i ze zdravotního hlediska velice užitečný. Tohle byla asi jediná diskuze co se podařilo na interletnu najít a tak bych se chtěl podělit s ostatními o naši zkušenost. Za vzor jsme vzali příspěvek pana Lojzu a podle něj postupovali. 

1) Čištění řepy - jedním slovem katastrofa. Drhnuli jsme to rejžákem, špatný. Na řepě v úžlabinách pořád zůstávala hlína. Zkusili jsme to ocelovým kartáčem, zase špatný. Furt tam něco zůstávalo. Jelikož jsme chtěli vyhnout příchuti po hlíně, jak tu někteří psali, tak jsme došli k závěru, že se to musí okrájet. Takže vstuní surovina byla 100% čistá. 

2) Příprava před vařením a vaření - okrájenou řepu jsme rozřezali na malé plátky, aby provaření bylo evektivnější. Měli jsme k dispozici asi 25 l hrnec a odhadem do něj šlo 2/3 řepy a 1/3 vody. Vařili jsme to na otevřeném ohni asi 1/2 hodiny - až řepa byla pěkně měká. Poté jsme slili zvlášť vodu (nevylévat) a zvlášť řepu. Řepu jsme potom ještě rozsekali nástavcem na vrtačku (co se používá na míchání malty), takže vznikla pěkná kaše. Když už to šlo hůř, tak jsme do řepy dolévali zpět vodu. Tento postpu jsme opakovali ještě jednou. Takže výsledek byl necelých 50 litrů suroviny.

3) Chladnutí a kvašení - po rozdrcení řepy jsme vráliti zbytek vody zpět a celý sud nechali schladit na nižší teplotu, aby bylo možné aplikovat droždí. Ještě před přidáním drožní jsem si proměřil cukernatost roztoku a ukazovalo to 11%. Na těch necelých 50 litrů jsme dali 3 kostky (1 kostka = 42 g) a celý to znovu promíchali nástavcem na vrtačku. Pak se sud zabednil a dalo se bublátko. Kvašení na sebe nenechalo dlouho čekat a po chvíli sud vesele odfukoval Sud s řepou byl v technické místnosti (teplota kolem 23 C). I kvašení probíhalo dle informací v této diskuzi - začátek byl v neděli večer a v úterý ráno bylo hotovo, takže nějakých 36 hodin. 

4) Destilace - ihned po ukočení kvašení jsme jeli do pálenice. Pálení probíhalo na klasickém kotli bez kolony, takže proces na 2 pálení. Při prvním páleni vzniklo asi 10 litrů lutru o průměrné lihovitosti kolem 20 %. Zajímavé bylo že lutr byl mléčné barvy. Při ochutnávce se nám křivily pusy. Po druhém pálení a následném naředění vznikly asi 4 litry 50% pálenky, která již měla čirou barvu. 

Po zdegustování výsledné pálenky můžu říct, že vůbec není v puse vůbec cítit hlína, což je asi opravdu tím vstupním očištěním. Chuťově je to zajímavý zážitek a nemůžu říct že by to bylo odporné. Je to prostě jiné, než je člověk zvyklý. A pít se to dá. Uvidí se co se s tím stane dalším skladováním - uvažuji o barykování, nebo prostě jen to nechat pár let odležet.

A jak jste dopadli vy?

Děkuji zde za cenné přísvěpky, které nás směřovaly k cíli a ostatním přeji hodně zdaru.

Hynek a Michal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 22.1.2018 16:38

Zdravím ta Hynek nakolko ovocia minulý rok bolo velmi málo, unás všetci robili repák aby mali nejakú pálenku. Repu umyjú z vapku, keď je ešte niekde nečistota vyrežú tú časť, postruhajú na klasickom struháku na repu a surovú dajú do súdka zalejú teplou vodou dajú kvasnice teplota vyše 20C za 3 dni pália.Keď išiel biely luter sú to dva nedostatky silno kuria v kotly alebo slabé chladenie v chladiči.Tento rok som koštoval vela repáku najlepší bol z palenice Piešťany, kde som dal palit slivovicu.Bol jemný žiaden hnus samozrejme tam musíme citiť repu, veď je to repák.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 189.194 (?), 3.11.2017 9:04

ak tam bola cítiť hlina, tak nieje kvalitný

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 95.207 (?), 3.11.2017 9:30

Historka stará padesátsedm let. Jeden ná spolubojovník z východu tehdejší republiky, dostával tuto pálenku dosti často balíkem, spolu s ovařenou a papikovanou slaninou. Po jednom vyprázdnění lahve, byly druhý den střelby. Dopadly přímo strašidelně. Odstřelovač netrefil vpřed běžící figuru na vzdálenost cca 30m.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 3.11.2017 9:35

Myslím, že v tomto případě hlavní vinu nenesla použitá surovina. cheeky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 68.82 (?), 25.1.2018 14:46

Páni, v tých vašich receptoch mi chýba okyslenie kvasu.Treba dosiahnuť pH 3,5-6.Koumáci použijú odpad z ovocného kvasu po vypálení.Je to aj so živinami pre kvasinky.Tie je dobré použiť ušľachtilé-vínne.Variť repu nie je potrebné, stačí strúhať, kvasenie však trvá tak dlho, ako pri ovocných kvasoch/pár mesiacov /.Odmenou však je množstvo alkoholu, dosiahnuteľné len z hrozna.Optimálne je, vyčistiť ho tak, aby repou nebol cítiť.Veď väčšina liehovín v pradaji je z repy-melasy, a to je iný sajrajt.

Paličom zdar!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 25.1.2018 20:48

Přiznám se, že sajrajtu z karibské melasy bych asi dal před řepákem přednost.

Pil jsem pálenku z krmné řepy dělané zasyrova. Aroma po řepě bylo cítit dost výrazně, ale mně vůbec nevadilo. Jako děti jsme řepu běžně jedli.  Ta chuť mě nijak neuráží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 227.153 (?), 19.1.2021 0:01
Zdravim všetkých, Tento rok som skúsil prvý krát repák. Postupoval som podľa tu uvedených návodov. Skúsil som variant najprv postrúhat až potom variť. Zmenil som množstvo a typ kvasiniek. Použil som ušľachtilé kvasinky na ovocné kvasy s odporúčaným dávkovanim 25 g na hektoliter. Snáď aj preto kvasenie neprebiehalo tak búrlivo a trvalo 8 dní pri teplote 20-25C. Voda nevystúpila, ukončenie kvasenia zistené zapaľovačom a následným premeranim zostatkoveho cukru. Prekvasilo takmer na nulu. Výsledkom je podarená palenka, bez pachuti po hline. Vydatnost cca 8 l z 80 litrov nastrúhanej repy + 30 litrov vody. Ďakujem za rady a návody. Jano
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika