No určitě bude mít množství vykvašeného alkoholu vliv na měření. Ale to bude mít i na případné ponorné měřiče!
A na jako průměrnou hodnotu kvas dokváší, to si netroufnu říci, to záleží KDE máte kvas uložen (při jaké teplotě kvasí). Mně se se třeba kvasy zastaví koncem listopadu díky nízkým teplotám v místnosti, kde nemohu přitopit. Při teplotě v místnosti okolo 7-8 st. už nevyjde ani bublinka. No a tak to jde do kotle bez ohledu na to, jestli to má 6 nebo 8 brixů...
Obecnou převodovou tabulku si taky neumím dost dobře představit. Záleží na cukernatosti vstupní suroviny. Příklad : v září nasypete do dvou sudů 25 a 20 brixů, dnes v obou naměříte 8. Budete čekat s oběma, nebo už 25 půjde do kotle? Jo jo, praxe je kořením života. A doporučuji si to pár let psát, aby se k tomu dalo vrátit a aby bylo co vylepšovat.
Každopádně ale refraktometr na cukr i na líh ANO.