Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D



host - 55.182 (?)
18.12.2017 13:43

Princip spociva v tom ze dost vela nechcenych latok zostane dole vo vode a neprejde do alkoholu. Logicky vzate, vysoedny produkt bude cistejsi a lepsi ak sa dodrzi vsetko ostatne ako to ma byt.

*

Tak mi to přece jen nedalo...

Jediné logické zdůvodnění ředění lutru je lepší oddělení nízkovroucích frakcí - úkapů.
Jenže ty už ze své podstaty ve vodě - v kotli zůstat nemůžou. Díky svým bodům varů destilují většinou jako první. A pokud se lutr zředí, zvýší se tím jeho bod varu jako směsi a ty nízkovroucí složky se lépe oddělí. To je jediná výhoda ředění lutru, ale výhoda pochybná, protože oddělení předku je velmi jednoduché - stačí zpočátku pomalá destilace.
Navíc je špatné oddělení úkapu velmi lehce napravitelné. Buď prostým odvětráním nebo zahřátím a oddestilováním malého množství destilátu.
*
Pokud se lutr zředí musí se počítat s vyšší energetickou náročnosti. Ta by ani tak moc nevadila na rozdíl od následujícího:
Čím víc zředěný lutr, tím má vyšší bod baru a tím pádem dříve začnou těkat nežádoucí výševroucí složky. A těch se už nijak zbavit nejde. Jedině destilaci přerušit dříve se ztrátami nebo se spokojit s částečně narušeným destilátem.
Je to jednoduché a prosté - čím vyšší bod varu směsi různorodých látek, tím vyšší bude v párách potažmo destilátu obsah výševroucích složek. Tzn. nejen vody, ale i nejrůznějších "hořčin, kyselin a podobného sfinstva"!

Rafael.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2   
Tomko - (3) - 165.164 (?), 12.12.2017 11:05, zobrazeno: 10352x

Dobrý den.

při pročítání témat na zahrada a Deslik jsem narazil na rozdílná stanoviska k přípravě lutru pro druhé pálení a také při jakém obsahu alkoholu odstavit/ukončit D1

1)- Kdy ukončit D1?

Je správné dojíždět do 0%, nebo jak uvádí Deslik 20%, případně jsem na zahradě zachytil názor že ukončit při 30%.

Jaké mají tyto hodnoty vliv na kvalitu výsledného produktu?

2)- Rovněž si nejsem schopen udělat jasno - zda výsledek D1 před fází D2 naředit vodou na 30%, nebo neupravovat?

Jak se zachovat v situaci kdy je výsledek po D1 např. 46%(množství 40 litrů) a kotel pro D2 má 110 litrů?

Při naředění bude roztoku víc - má to nějaký vliv na výslednou kvalitu?

Moji známí se v těchto bodech rozcházejí - každý to,,šmudlí" jinak a já se potřebuji rozhodnout, komu svěřím svoji,,úrodu"wink

Děkuji zakvalifikovaný názor.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 34.228 (?), 12.12.2017 19:30

Moji známí se v těchto bodech rozcházejí - každý to,,šmudlí" jinak a já se potřebuji rozhodnout, komu svěřím svoji,,úrodu"

No, určitě tomu kdo to umí nejlíp a tomu jehož výrobky Vám chutnají.
To, že chutnají nejlíp myslím tím i to, kdo, která pálenice, dokáže i z horšího kvasu vyrobit relativně pitelný destilát.
*
Jinak zdroje máte, fyzikální vlastnosti při destilacích fungují pořád stejně, tak nevidím důvod proč se v tom furt dokola nimrat a hádat se o tom...

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 172.9 (?), 12.12.2017 22:44

Záleží od toho či pôjdete do oficiálnej pálenice alebo budete páliť u,,garážmajstrov", V každom prípade, ak si to nebudete páliť Vy sám, tak nepočítajte s tým, že či už pálenica alebo aj nejaký domáci palič si do toho nechá kecať. Samozrejme veci ako riedenie lutru vodou v oficiálnej pálenici neprichádzajú do úvahy (všetko je zapečatené). Pred dvomi týždnami som bol páliť v ofic pálenici kde pálievam pravidelne. Mal som cca 400-450 litrov slivkového kvasu. Pri prvej destilácií začala vytekať vodka o sile 50%. Prvú destiláciu odstavili niekde pri 8-10% a natieklo cca 80 litrov vodky (lutru) Konečný výsledok bol 42 litrov ako vždy vynikajúcej 51,5 percentnej slivovičky. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 159.180 (?), 15.12.2017 13:55

LPatřím mezi šmudlíky, ale snad mohu přispět radou na základě zkušeností.

1. D1 končím tak při 12 - 15%.

2. Průměr D1 mívám mezi 30 až 35 podle druhu ovoce či obilí. Nijak dál lutr neředím.

V uvedené situaci bych se zachval klidně a uvedené množství 40 litrů bych nijak nedoplňoval. (Lutr zbytečně naředíte a akorát potom spotřebujete více energie na odpaření při 2D). Z uvedených 40 litrů se vám do 2D dostane hrubým odhadem mezi 12 - 14 litry, takže v kotli ještě něco na vypuštění zbyde...

Dílu zdar!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
siemens - (43) - 46.90 (?), 15.12.2017 23:16

Riedenie lutru po 1.destilacii ma svoje opodstatnenie a samozrejme aj kvalita a zdravie kvasu tiez. Ked niekde citate ze sa po prvej dest. Odporuca zriedit na max.30% tak to ma svoj zmysel. Ja povacsine riedim do 25%.

Princip spociva v tom ze dost vela nechcenych latok zostane dole vo vode a neprejde do alkoholu. Logicky vzate, vysoedny produkt bude cistejsi a lepsi ak sa dodrzi vsetko ostatne ako to ma byt.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 17.12.2017 22:30

Tomu nerozumím. Jak "dole vo vode"? Alkohol se s vodou přece mísí, a to v jakémkoli poměru. Které nechtěné látky máte na mysli? 
   Já si naopak myslím, že většina nechtěných látek v destilátu jsou rozpustné buď v lihu (vyšší alkoholy) nebo v obojím - v lihu i vodě (metanol, etylacetát, aceton)
   Stejně tak si myslím, že alkoholičtější kvas (a tedy i lutr) se destiluje líp.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 55.182 (?), 18.12.2017 13:43

Princip spociva v tom ze dost vela nechcenych latok zostane dole vo vode a neprejde do alkoholu. Logicky vzate, vysoedny produkt bude cistejsi a lepsi ak sa dodrzi vsetko ostatne ako to ma byt.

*

Tak mi to přece jen nedalo...

Jediné logické zdůvodnění ředění lutru je lepší oddělení nízkovroucích frakcí - úkapů.
Jenže ty už ze své podstaty ve vodě - v kotli zůstat nemůžou. Díky svým bodům varů destilují většinou jako první. A pokud se lutr zředí, zvýší se tím jeho bod varu jako směsi a ty nízkovroucí složky se lépe oddělí. To je jediná výhoda ředění lutru, ale výhoda pochybná, protože oddělení předku je velmi jednoduché - stačí zpočátku pomalá destilace.
Navíc je špatné oddělení úkapu velmi lehce napravitelné. Buď prostým odvětráním nebo zahřátím a oddestilováním malého množství destilátu.
*
Pokud se lutr zředí musí se počítat s vyšší energetickou náročnosti. Ta by ani tak moc nevadila na rozdíl od následujícího:
Čím víc zředěný lutr, tím má vyšší bod baru a tím pádem dříve začnou těkat nežádoucí výševroucí složky. A těch se už nijak zbavit nejde. Jedině destilaci přerušit dříve se ztrátami nebo se spokojit s částečně narušeným destilátem.
Je to jednoduché a prosté - čím vyšší bod varu směsi různorodých látek, tím vyšší bude v párách potažmo destilátu obsah výševroucích složek. Tzn. nejen vody, ale i nejrůznějších "hořčin, kyselin a podobného sfinstva"!

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 133.100 (?), 2.3.2018 15:30

1. tyto směsi (alkohol, voda a nějaké ty další) jsou azeotropické a odcházejí vždy (v různém poměru) společně.

2. směsi látek, procházejících destilací, mají různé destilační křivky (a jiné křivky, což je nad rámec této diskuze), a proto po naředění vodou odchází "něco jiného". Stačí si čichnout ke zbytku po destilaci vodou naředěného lutru.

3. Každá směs = kvas má jiné složení, a proto jiné destilační vlastnosti

Závěr: chce to zkušenost a tou se u příslušného kvasu řídit. Já, například, jsem při destilaci kvasu z jablek dělal lutr asi tak s 20% EtOH, pak destiloval znovu na nějakých 60% EtOH a pro třetí destilaci jsem přidal skoro polovinu vody a destiloval tak na 80 - 85% EtOH.

Jablkovice měla vždycky výborné hodnocení od pijáků. Jednou měl můj bratr na návštěvě nějaké Francouze a ti prý tvrdili, že lepší jablkovici/Calvados ještě nepili.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 246.239 (?), 15.9.2022 17:53
Ahoj, máte někdo zkušenost s dovozem destilačního zařízení z Polska? Objednáno přes Aliexpress. Je to pro celníky zjistitelné? Diky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 243.114 (?), 15.9.2022 20:13

Vlastnit destilační přístroj není trestné. Ale používat ho, to je jiná ;-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika