- je tam moc kvasnic, což zastavilo kvašení nebo
- způsobila to plíseň šedá (šedý povlak, který se ve vlhku objevuje nejen na třešních, ale i na malinách, jahodách. Maliny jsou teď po těch deštích téměř nejedlé – též nevím, zda se dá kromě spálení rostlin nebo aspoň napadených plodů něco ještě dělat)
- byla bouřka, kvasné bakterie dostaly snad nějakou „mrtvici“ (u vína jsem kdysi pozoroval, že po bouřce se kvašení zhoršilo nebo úplně zastavilo)
- PH demižon je naplněn na necelé 2/3 objemu, vzduch ve volném prostoru zhoršuje kvašení
Moc kvasnic kvašení nezastaví. I samotné kvasnice s trochou cukru a mléka kvasí jak divé
Plíseň šedá sama kvašení taky nezastaví. Může zhoršit chuť vykvašeného ovoce, která někdy může přejít i do destilátu. Působením plísní a bakterií ovšem může dojhít k různým typů, kvašení, takže cukr může být spotřebován.
O mrtvici či zastavení kvašení bouřkou - pokud neudeří do demižonu - jsem neslyšel.
Vzduch kvašení nezhoršuje, navíc je většinou vytlačen vznikajícím oxidem uhličitým.
Myslím si, že jednoduše skončilo bouřlivé k vašení, které v létě u třešní trvá poměrně krátce