Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Pálení > Pálenka z melasy

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.34.115 (?)
9.1.2019 19:36

Výroba pálenek, ušlechtilých destilátů, tedy i rumů má s výrobou lihu pramálo společného!

Rum se destiluje a  rektifikuje nejčastěji na  jednoduchých přístrojích  vytápěných přímo  plamenem nebo  kouřovými plyny - Pot still.

Na žádných sotisfikovaných lihovarských kolonách které se používaji při výrobě jemných a velejemných lihů!
Takže je to vlastně "jen taková primitivní" pálenka..
*
Jinak, ale to je asi všeobecné známo:
Čerstvě vyrobený  destilát zdaleka neodpovídá svým  chemickým složením  a organoleptickými  znaky rumu  běžně uváděnému  na trh;  proto se  musí čtyři  roky i  déle skladovat  v dubových  sudech,  kde proběhnou  fyzikálně-chemické změny  podmiňující zrání  výrobku.  Teprve zráním  získává rum  své charakteristické  vlastnosti,  pro které  je na  světovém trhu  tak ceněn.

Nejdůležitější surovinou  pro výrobu  rumu je  třtinová melasa,  která obsahuje  asi 55  %  zkvasitelných cukrů,  až 0,45  %  dusíku a  3 až  6  %  popela.  Dále se  jako surovina používá  cukrová pěna  (skimmings),  která je  odpadem při  sváření a  odpěňování šťávy  získané ze  třtiny při  výrobě cukru.  Pěna obsahuje  značné množství  bílkovin a  slouží zejména  jako kvasničná  živina.  Podle názoru  odborníků je  velmi důležitá  pro pozdější  tvorbu arómatu.  Další důležitou  surovinou jsou  výpalky po  destilaci rumu,  zvané  „dunder".  K výrobě  se používají  většinou zkysané  výpalky,  tj.  výpalky spontánně  napadené mikroorganismy.  Svým obsahem  bílkovin se  podílejí na  tvorbě vyšších  alkoholů  (přiboudliny),  které pak  s mastnými  kyselinami vytvářejí  estery  —  základ vonné  složky rumu.  V některých  případech se  k výrobě  používá i  voda po  mytí v  cukrovarech,  obsahující cukr  a zbytky  cukrové třtiny.  Vyrobená zápara  má sacharizaci 17  až 22  °Bg.  Složení zápary  je v  různých produkčních  oblastech různé  a velmi  často se  pokládá za  výrobní tajemství...
*
To vodka má k lihovarské výrobě daleko blíž. Vyrábí se z velejemného lihu jeho dalším zušlechťováním. Aktivním uhlím spolu i s dalšími způsoby úpravy pH, bonifikátory atd...

Rafael.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Stránky: 1, 2   

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.3.63 (?)
9.1.2019 14:16, počet návštěv: 5933
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení přátelé, ochutnal jsem excelentní rum z melasy z cukrové třiny. Ostatně na i-netu lze najít spoustu návodů na homebrew rum či DIY rum z této melasy či třtinového cukru. Zajímal jsem se o tuto pitnou kapalinu, řekněme akademicky a dospěl jsem k názoru, že by nebylo od věci zkusit naši českou, vlasteneckou melasu z řepy. Každý jistě zná pálení z řepného cukru, ne? Máte někdo v této věci jiné než teoretické vědomosti?

Třeba se to tu někde probíralo, ale já jsem to nenašel...

Připojit reakci   
   

Pálenka z melasy


vyslouzil (17488) - xxx.xxx.92.38 (?)
9.1.2019 14:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obávám se, že hodně lidí to zkoušelo už za Napoleona. Ale je pravda, že v té době byli zpovykanější a nevypili jen tak kdeco.

Připojit reakci
         

Pálenka z melasy


Marek-TT (683) - xxx.xxx.235.1 (?)
9.1.2019 18:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V Čechách v Kojetíne je tuším liehovar, ktorý vyrába z melasy lieh. No tí sa asi so svojím know-how nebudú chcieť podeliť. Jedine, že by Ste tam mali niekoho známeho.

Připojit reakci
            

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.34.115 (?)
9.1.2019 18:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud by se někdo ušklíbal nad melasou:
(Jak je to dnes nevím, nechce se mi to hledat...).
Tak něco historie likvidace našeho cukrovarnictví:

Stock Plzeň v roce 2006 prodal 24,65 milionu litrů alkoholických nápojů, spotřeboval osm milionů litrů jemného a velejemného potravinářského lihu, 90 procent tvořil líh vyráběný z melasy.

Ceny potravinářského lihu se z vedly o 18 procent a v závěru roku ho byl naprostý nedostatek. Líh podražil i v dalších zemích unie, ale ve střední Evropě bylo tempo růstu cen nejrychlejší. ČR se tak přiblížila Německu, Velké Británii, Itálii a Rakousku. Tehdy se domácí cena potravinářského lihu pohybovala mezi 19 až 20 korunami za litr, o jednu až 1,50 Kč méně než na západ od našich hranic.
*
Ale o pálence z cukrovkové melasy nic nevím. Ale asi i kdyby byla běžně dostupná, asi bych do ní, po špatných zkušenostech s cukrovkou, nešel. Ale nevím, nezkoušel jsem, nepil jsem. Třeba tak moc jak rozvařené cukrové řízky nepáchne...

Rafael.

P.S. Výroba pálenek, ušlechtilých destilátů, tedy i rumů má s výrobou lihu pramálo společného!

Připojit reakci
               

Pálenka z melasy


Marek-TT (683) - xxx.xxx.235.1 (?)
9.1.2019 18:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Výroba pálenek, ušlechtilých destilátů, tedy i rumů má s výrobou lihu pramálo společného!

Tomuto celkom nechápem... Podľa mňa je originál rum destilát/lieh získaný z cukrovej trstiny fermentáciou a následnou destiláciou. Ak je to tmavý rum, tak následne zreje v sudoch a myslím, že sa aj prifarbuje, niečo na spôsob karamelu, ale nie som si tým úplne istý.

Aj vodka je len obilný potravinársky lieh, ktorý sa pred fľašovaním nariedi na požadovanú liehovitosť.

Připojit reakci
         

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.112.16 (?)
9.1.2019 18:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zcela běžně odebíraly lihovary před cca 20 lety řepnou melasu na pálení lihu ve velkém - celé cisterny. Lihovar Kojetín - Seliko, nevím, zda je tomu i nyní.

Připojit reakci
            

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.236.138 (?)
9.1.2019 18:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Melasa se především používala a věřím, že i dnes, k výrobě kys. citronové použitím plísně Aspergylus Niger. To je ekonomicky úplně někde jinde, nežli líh. PŠ

Připojit reakci
               

Pálenka z melasy


Marek-TT (683) - xxx.xxx.235.1 (?)
9.1.2019 19:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...kedysi napr. v liehovare v Leopoldove.

Připojit reakci
                  

Pálenka z melasy


host - xxx.xxx.34.115 (?)
9.1.2019 19:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Výroba pálenek, ušlechtilých destilátů, tedy i rumů má s výrobou lihu pramálo společného!

Rum se destiluje a  rektifikuje nejčastěji na  jednoduchých přístrojích  vytápěných přímo  plamenem nebo  kouřovými plyny - Pot still.

Na žádných sotisfikovaných lihovarských kolonách které se používaji při výrobě jemných a velejemných lihů!
Takže je to vlastně "jen taková primitivní" pálenka..
*
Jinak, ale to je asi všeobecné známo:
Čerstvě vyrobený  destilát zdaleka neodpovídá svým  chemickým složením  a organoleptickými  znaky rumu  běžně uváděnému  na trh;  proto se  musí čtyři  roky i  déle skladovat  v dubových  sudech,  kde proběhnou  fyzikálně-chemické změny  podmiňující zrání  výrobku.  Teprve zráním  získává rum  své charakteristické  vlastnosti,  pro které  je na  světovém trhu  tak ceněn.

Nejdůležitější surovinou  pro výrobu  rumu je  třtinová melasa,  která obsahuje  asi 55  %  zkvasitelných cukrů,  až 0,45  %  dusíku a  3 až  6  %  popela.  Dále se  jako surovina používá  cukrová pěna  (skimmings),  která je  odpadem při  sváření a  odpěňování šťávy  získané ze  třtiny při  výrobě cukru.  Pěna obsahuje  značné množství  bílkovin a  slouží zejména  jako kvasničná  živina.  Podle názoru  odborníků je  velmi důležitá  pro pozdější  tvorbu arómatu.  Další důležitou  surovinou jsou  výpalky po  destilaci rumu,  zvané  „dunder".  K výrobě  se používají  většinou zkysané  výpalky,  tj.  výpalky spontánně  napadené mikroorganismy.  Svým obsahem  bílkovin se  podílejí na  tvorbě vyšších  alkoholů  (přiboudliny),  které pak  s mastnými  kyselinami vytvářejí  estery  —  základ vonné  složky rumu.  V některých  případech se  k výrobě  používá i  voda po  mytí v  cukrovarech,  obsahující cukr  a zbytky  cukrové třtiny.  Vyrobená zápara  má sacharizaci 17  až 22  °Bg.  Složení zápary  je v  různých produkčních  oblastech různé  a velmi  často se  pokládá za  výrobní tajemství...
*
To vodka má k lihovarské výrobě daleko blíž. Vyrábí se z velejemného lihu jeho dalším zušlechťováním. Aktivním uhlím spolu i s dalšími způsoby úpravy pH, bonifikátory atd...

Rafael.

Připojit reakci
                     

Pálenka z melasy


Marek-TT (683) - xxx.xxx.235.1 (?)
9.1.2019 19:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

De facto postup ostáva ten istý, ako pri výrobe akéhokoľvek iného alkoholického nápoja. Najskôr musí niečo čo obsahuje cukor vykvasiť a následne sa musí vzniknutý alkohol odseparovať/oddestilovať. Ja som sa už zľakol, že rum sa vyrába úplne nejak inak.

Keď tak čítam postup pri výrobe rumu, je vcelku podobný tomu pri výrobe obilných destilátov. Zápara má okolo 22°Bg, je nutný zdroj bielkovín a tiež sa pridávajú kyslé výpalky.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kolko odobrat metylalkoholu6720.1.2020115696
Nevydarené prvé pálenie820.1.20202330
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2715.1.202038851
Palenka z vína914.1.20201295
Kompotovice714.1.20208518
Vodka514.1.20201089
Destilace - základní dotazy506.1.202022338
Kvas bez lihu44.1.20201110
Vydrží lutr do další sezony?729.12.20191062
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?1022.12.20192922
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?6020.12.201940425
Slad - pálení2119.12.201924267
Ředění slivovice10916.12.2019251600
Pálenka z kdoulí222.12.201924640
Dřevo do destilátu462.12.201935069
Škrábavost pálenky5125.11.201971390
Destilační přístroj - sestrojení6225.11.2019143869
Domácí pálenice1923.11.201913643
Tis cerveny323.11.2019847
destilační přístroj105523.11.20191481647
Destilat z duly (kdoule)416.11.201912487
Zakalená část pálenky1311.11.20192720
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201933973
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201925066
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201930831
Pečetní vosk114.11.20192447
Palenka z datli?103.11.20197746
Refraktometr na měření kvasu243.11.201915272
Vaření hroznového vina21.11.2019698
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.20191057
Pálenka z dýně6030.10.201961147
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201920727
Míchat lutr při 2D?528.10.20191849
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201922250
Zakalená slivovice17222.10.2019243382
Koupě Palírny 1614.10.20195284
Poraďte jaké kvasinky289.10.201920276
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191804
Test na metanol832.10.201999740
Kvas trnky630.9.20191596
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře7:14
Generátor kouře21.1.2020
Generátor kouře21.1.2020
Lovecký a Turistický salám15.1.2020
Uzení špeku15.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů