Ovocný destilát z Blum



host - 92.38 (?)
8.9.2021 8:01

Každý kvas po vykvašení je kyselý.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
kubame - (1) - 96.125 (?), 22.6.2021 10:55, zobrazeno: 1963x
Dobrý den, mám dotaz ohledně kvašení a pálení z Blum, jestli má někdo zkušenosti. Čemu se vyvarovat např. nutnosti vypeckování a podobně. Děkuji za odpovědi.
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 220.40 (?), 20.8.2021 21:25
Ovoce je potřeba rozrušit nadrtit jinak neprokvasí. Je tam ale problém že nesmíš rozbít pecky. Takže někdo šlape holinkama ve vaně a jiní si vyrábějí drtiče. Ti opravdu pečliví ovoce odpeckují ale nutné to úplně není. V řídkém kvasu (a blumy řídké jsou) stejně pecky vypadají na dno takže je pak před pálením oddělíš lehce přelitím přes síto. Ideální je, když máš čím změřit cukernatost. Někdo říká blumky i myrobadánu (špendlíky mirabelky) ale ty drobné mají s bídou 13°BX takže se ve kvasu nevytvoří tolik lihu aby ho to konzervovalo a hrozí že zkysne. Z toho důvodu se upravuje na začátku kvašení i kyselost pod 5° PH což octovým kvasinkam nesvědčí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 58.161 (?), 26.8.2021 15:54

Zdravím,

zrovna dělám kvas z myrobalánů a špendlíků. protože dělám už asi pošesté, pár postřehů mám.

Nevypeckovávám. Do sudu (mám ty plastový, modrý) o minimálním obsahu 80 litrů, jak je pod padesát, špatně kvasí. S větší než 120 se zase špatně manipuluje.Ovoce jen čisté, ne nahnilé nebo plesnivé, bez lístlů, trávy a podobně. Mýt se nemusí, ale může (dělám to) na povrchu už jsou divoké kvasinky, které konkurují kvasinkám kupovaným. Kupuju ty na kvas, které dosáhnou až 16 procent alkoholu. Při zakládání kvasu v každém případě zakládat se sladkou ovocnou šťávou, aspoň litr, třeba z meruněk, hrušek, někdo dává na dno prostě kilo cukru, ale to se nesmí podle zákona.Je to kvůli tomu, že špendle jsou málo sladké a jak psal odborník přede mnou, kdyby se nepřisladilo, hrozí zvrtnutí kvasu. Kvasinky pak dávám rozkvašené ve dvoulitrovce, kterou plním vlažnou vodou se směsí asi lžíce cukru a1/2 l šťávy do půlky a víčko neutahuju a po třiceti minutách je připraveno do sudu,(dávám 20g, je to dvojnásobné množství) a trpělivě přidávám a rozmíchávám když se teploty srovnají, v sudu může být ze začátku míň, jen čtvrtina, třetina. Postupně se může přidávat několik dnů, týden, dva týdny.. Sesbírám kýbl za den, pěkně v ruce v gumových rukavicích vkládám do sudu, už nemíchám, musí tam zůstat deka (klobouk, koláč) ze slupek, která kryje obsah, takže udělám rukou otvor tak 10 cm v průměru v koláči a tam nacpu pod koláč novou várku. Vždycky rozmačkám, jen tak rukou zmáčknu. Koláč pak přihrnu, by tam otvor byl zacelený. Vždy dávám víko které těsní, nebo igelit zajištěný gumicukem okolo, aby tam nelezly mušky a jiný potvory. Ale ne tak těsně, aby nemohl unikat ven vzduch vytlačovaný kvašením. Skladuju v chlívku, je tam stálejší teplota (v chlívku už žádný kozy dvacet let nejsou, je čistý)..Když je dost horko nebo se objeví mušky nebo se začne na koláči dělat bílý povlak (křís) tak vezmu sirný roztok a párkrát pak koláč postříkám. Jinak se mi taky osvědčilo jednou za dva tři dny míchat, ale tak, aby koláč nebyl porušený, jen doprostřed strčím ruku a míchám ode dna, odškrábnu jakoby zespoda z koláče, ne moc, ale aby zůstal pevný, a tím se v kvasu líp všechno prokvasí. Ale rychle, nesmíš tam pustit moc vzduchu. Líbí se jim být zavřený.Proto někdo nemíchá, ale paradoxně právě ti, co se nekouknou a nekontrolujou kvas, pak mají ocet. Špendlíky jsou rychlý, začneš 1.8. a pálit se může loncem října. Ale už jsem pálil i skoro o vánocích a taky dobrý, rozdíl skoro žádný. Čekej kořalku, když budeš destilovat dvakrát, okolo 60-62¨%. A nikdy nepal. jestli máš zbytkový cukr nad 4. Ideál je nula, až dva.

Špendlíky, myrobalány - zkušenosti s kvasem z nich
Špendlíky, myrobalány - zkušenosti s kvasem z nich
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 229.201 (?), 7.9.2021 14:43
Pekný deň prajem. Tento rok som sa prvýkrát pokúsil založiť kvas z myrobalánu. Curonatost dosahovala 14-15 brix. Použil som enzýmy, kvasnice aj živiny pre kvasnice. Cukor som nepridával. Kvasit to začalo ihneď. Sudy nemám s kvasnou zatkou ale na zasrobovanie. Zasroboval som ich celou silou ale CO2 si aj tak cestu našiel. Dnes, po 4 týždňoch som zmeral cukornatost refraktometrom a ukazuje 6brix. Kvas vonia (na moje počudovanie) ako banány, veľmi pekne, no keď som ho ochutnal, tak som zistil že je veľký kyslý, nepitelný, veľmi kyslý. Bojím sa ci to nemá na svedomí octové kvasenie (300L) by bola škoda vyliať, hodne som sa narobil aby som to nazbieral. Ako zistiť ci je to zoctovatelé? Smrdelo by to po octe a aj chutilo po octe? Vonia to naozaj fajn, kvas je krásny čistý, kyslý a viac menej v ňom alkohol skoro vôbec necítiť. Nebude to tým ze ri cukornatosti 14-15 brix sa alkoholu veľa neurobí?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 92.38 (?), 8.9.2021 8:01

Každý kvas po vykvašení je kyselý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 229.201 (?), 8.9.2021 8:04
Tak to bude teda snáď ok. Po octe to nesmrdi. Snáď niečo vypálim, aby bolo na vianočný stôl
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 181.66 (?), 4.3.2022 20:05

Pro ostatní, keří budou někdy hledat odpovědi:

Refraktometr ti cukernatost v roztoku, kde už je obsažený i líh nikdy neukáže přesně protože líh už výsledek zkresluje. Navíc na stránkách každé druhé palírny se dají dohledat tabulky obsahu nezkvasitelných cukrů v jednotlivých druzích ovoce. Jde o pektiny a podobné složky které bys v kvasu musel rozkládat napřed enzymaticky aby je kvasinky poté dokázaly zkvasit. To číslo prakticky neklesne pod 4 brix a když připočteš odchylku měření způsobenou obsahem lihu, zkvasilo ti to přímo ukázkově.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 81.144 (?), 5.3.2022 14:05
Pane 181.66 neměřil jste náhodou někdy obsah cukru v Malvazinkách? Letošní průběh počasí a kolísání teplot snižuje šanci na merunkovici. Všechny stromy Malvazinek loni odpočívaly (neprovedl jsem postřik proti pilatce) a do letoška pěkně porostly. Chci se tedy letos pustit do čistě odrůdové Malvazinkovice, pokud bude úroda dostatečná a použití na přímý konzum pro okolí omezím. Dík za info refraktometr nemám. Jinak plody jsou sladké na ochutnání dost, nakyslá je pouze slupka. Velká škoda, že zatím ještě několik stromů slivoně Ontario nedorostlo do požadované produkce.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 220.56 (?), 22.3.2022 15:53
Nemám konkrétní zkušenost s malvazinkou ale tipoval bych, že to bude podobné jako u zelených rynglí. Na dobrých osluněných polohách kolem 14brix. Na 18 jako u slív se asi nedostanete. Jestli toho bude alespoň 200 litrů tak jako jednodruhová pálenka by to mohlo i pěkně vonět ale pod 100 litrů kvasu už bych se bál že se to bude muset hodně hlídat a pro jistotu upravit kyselost kvasu kolem 5-6 stupňů ph. To je hranice na kterou se při vaření piva upravují slabá piva aby se předešlo zkysnutí. A co je dobré pro pivo bude dobré i pro kvas.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika