Odvětrání slivovice



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 39.70 (?) 
9.1.2010 21:03

Lepší pálenice mají již k dispozici tzv. ultrazvukové třepačky, které vám chuť pálenky dostatečně "zaokrouhlí" a "zestaří".           Jinak "staření" vína, ale lze aplikovat na jakýkoliv destilát (třeba i "tuzemák"), je popsáno v publikaci "Příprava domácích vín" od Borise Valenty z roku 1966 (stránka 113) k dispozici třeba na webu: vino.kvalitne.cz.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                     
host - 78.21 (?), 13.1.2010 13:29

Obávám se že členové diskuze kteří se tady PTAJÍ, ne co radí, na staření destilátu, nejsou schopni poznat zda je destilát čerstvý, nebo stařený.Rok bych určitě nečekal.Pokud si chci několik lahví archivovat normálně je zazátkuju, chutě se rozloží a každá várka má potom svou specifickou chuť.Jestli někdo trvá na kvalitě, ať si pálí sám, pomalu a s citem u 100l kotlíku a druhého pálení max 2l za hodinu.První pálení nepřipálit a snížit obsah pecek při plnění kotle na 1/3 puvodního množství.
Po vypálení vzduchovač pro akvárka s jemným kamínkem a nechat to ze 3 dny perlit v otevřené nádobě.Můžu vám zaručit že při tomto postupu v destilátu nenajdete pachutě způsobené látkama z vyšším bodem varu.V každém případě si žádná palírna s kotlem na jednokrokové pálení nezadá s vašim domácím výrobkem jak v chuti tak ve kvalitě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 106.6 (?), 5.10.2010 9:51
Byl bych velice opatrný s popisovanou metodou, vhánení vzduchu do výpalku. Po přečtení se mi tento nápad zdál skvělý a včera jsem ho vyzkoušel. Naštěstí jen na 1 litru. Před pokusem měla lehce ředěná slivka 58%, po tříhodinovém perlení 54%! Jsem akvarista, takže kompresorek jsem použil ten nejslabší (cca 60litrů/hod) a perlící kámen ten nejjemnější. Takže pozor na ztráty.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.205 (?), 5.10.2010 17:27

Provzdušňování jakéhokoliv destilátu jsem již před několika lety opustil pro celkově negativní výsledky. Nejde až tak o to, že se zvýší tenze ethylalkoholu nad hladinou, což vede pochopitelně ke ztrátám (dále Henryho zákon). S touto skutečností jsem předem počítal, problém spočíval především v tom, že s jistými pachy, které jsou vlastní každému čerstvému destilátu byly z destilátu (jakéhokoliv) ve značné míře odstraněny i přirozené vůně a to na věčné časy a nikdy jinak. Výsledkem byl pravda chuťově srovnaný, kulatý a jemný destilát, který ovšem v ovocné vůni zcela propadl. Naráz tak můžete připravit 3-4 letou třešňovici nebo meruňkovici, tedy destiláty, které již po 3 letech citelně ztrácejí ve vůni, nikoliv však v chuti. Zajímavé je, že jablka či hrušky provzdušňováním tolik netratí, u švestek jak kdy. Rozhodně je obecně lepší uchovávat destilát v otevřené, skleněné nádobě lehce přikrytý mulou, souhlasím. Kde jsou ty časy, kdy jsem se snažil nařeďovat destiláty ozonovou vodou, to je ještě děsivější než-li ten nejvýkonější kompresor. To uděláte z kdejakého destilátu vodku. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 74.8 (?), 5.3.2014 15:03
Zaujimave
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.205 (?), 5.10.2010 17:53

Ano, je to přesně tak. Pachutě v destilátu jsou způsobeny přítomnou přiboudlinou, tedy směsí vyšších alkoholů (tzv. amylalkoholů, též pentanolů - celkem 6 isomerních sloučenin, dále vyšších esterů kys. octové a jejích derivátů, atd. atd.) Snad nejvýrazněji vystupují ve slivovici. Jejich výskyt je v destilátech bohužel velmi častý a je způsoben neopodstatněnou vírou v deflegmátor, který "údajně" umí tyto molekuly poslat zpět do vařáku. Umí starou belu, proto jsou s přiboudlinou takové potíže. Proto jsem při vývoji technologie výroby ovocných destilátů toto problematické zařízení zcela vyloučil a již leta přepracovávám destiláty zájemců přiboudlinou zasažené. Umím ji zcela odstranit (včetně event přítomného úkapu) a získat zpět 90% přítomného lihu. Důležité je i to, že se našla palírna, která zcela akceptovala moji technologii výroby ovocných destilátů. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.205 (?), 6.10.2010 16:29

Výše uvedený příspěvek je na špatném místě. Je to odpověď pro dr. Miloše Vysloužila ze dne 19.10. Zdraví P.Š.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 129.96 (?), 11.1.2010 9:41

Alkohol se odpařuje při všech teplotách a ne tedy až nad 70 stupni. A tak tam pochopitelně ztráta bude, ale asi nebude nijak rozhodující. Já nechávám demižóny větrat celou zimu ve sklepě tak, že je uzavřu mulem a ovážu gumičkou. To je v podstatě proto, aby se mi tam nezačali macerovat nějací brouci nebo mušky. Ztráty jsou neznatelné. Na léto, kdy může být ve sklepě až 20 stupňů, demižony uzavřu víčkem. A na další zimu je zase otevřu. Subjektivně mám pocit, že je větráním pálenka stále lepší. Rozhodně styk se vzduchem by jí měl prospívat. Pokud je z demižonu už odebráno, tak s ním zatřesu, aby se do pálenky dostal vzduch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 11.1.2010 11:17

Dělám to stejně jako host 129 96 a mám stejnou zkušenost. Ztráta sotva 1% alkoholu za rok při trvale ortevřeném demižonu v chladnu a chuti to prospívá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 206.135 (?), 11.1.2010 23:01

odskusal som ohrev na 60 a vysledok je prekvapujuci

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika