Základní informace a rady pro úspěšné chování pstruhů

chov pstruhu
chov pstruhu

Pstruhové jsou oblíbenou rybou mezi akvaristy a chovateli ryb. Jsou krásní a aktivní ryby, které mohou být zajímavým a atraktivním zpestřením do akvária nebo do rybníka. Pokud se rozhodnete chovat pstruhy, je důležité mít na paměti jejich potřeby a vhodné podmínky pro jejich život. Následující článek vám poskytne základní informace a rady o tom, jak chovat pstruhy.

Výběr vhodného druhu pstruha

Existuje mnoho druhů pstruhů, které se liší ve velikosti, barvě a nárocích na podmínky chovu. Nejběžnějšími druhy pstruhů, kteří jsou chováni ve vodních nádržích, jsou duhový pstruh (Oncorhynchus mykiss) a pstruh obecný (Salmo trutta). Duhoři jsou známí svými pestrobarevnými ploutvemi a jsou velmi aktivní ryby. Pstruh obecný má spíše jednoduchý vzhled, ale je velmi odolný a snadno se chová. Při výběru druhu pstruha je důležité zohlednit velikost akvária nebo rybníka a podmínky vody, které můžete poskytnout.

Vytvoření vhodného prostředí

Pro úspěšné chování pstruhů je důležité vytvořit jim vhodné prostředí, které simuluje jejich přirozený habitat. Pstruhy jsou ryby, které žijí ve studené a čisté vodě s vysokým obsahem kyslíku. Základními prvky pro vhodné prostředí pro pstruhy jsou:

Teplota vody: Pstruhy preferují studenou vodu s teplotou mezi 10-18°C, ačkoliv některé druhy tolerují i vyšší teploty. Je důležité udržovat stabilní teplotu vody v akváriu nebo rybníku, aby se pstruhy cítily pohodlně.
Kvalita vody: Pstruhy vyžadují čistou a kyslíkem bohatou vodu. Je důležité pravidelně testovat hodnoty pH, tvrdosti vody a obsahu amoniaku, dusičnanů a dalších chemických látek. Případně je možné použít vodní filtry nebo provádět pravidelné výměny části vody, aby se udržela optimální kvalita vody pro pstruhy.

Velikost prostoru: Pstruhy jsou aktivní ryby a potřebují dostatek prostoru k plavání. V akváriu by měla být dodržena minimální plocha na jednoho pstruha, která je obvykle 30-40 litrů na jeden centimetr délky těla pstruha. V rybníku je důležité zohlednit velikost a hloubku, aby se pstruhy mohly pohybovat a najít si vhodné úkryty.
Krmení pstruhů

Správné krmení je klíčové pro zdraví a růst pstruhů. Pstruhy jsou masožravé ryby, kteří se živí hmyzem, drobnými rybami a další potravou, kterou najdou ve svém přirozeném prostředí. V akváriu nebo rybníku je důležité poskytovat pstruhům vyváženou stravu, která odpovídá jejich potřebám.

Komerční krmivo: Existuje mnoho dostupných komerčních krmiv speciálně vyvinutých pro pstruhy, která obsahují potřebné živiny a vitamíny. Je důležité vybírat krmivo s vysokým obsahem bílkovin, které jsou nezbytné pro růst a vývoj pstruhů.
Živá potrava: Pstruhy mají rádi živou potravu, jako jsou drobní hmyzové nebo larvy. Můžete je krmit živým hmyzem, který si můžete chovat doma, nebo zakoupit živou potravu v akvaristických obchodech.
Doplňková potrava: Kromě komerčního krmiva a živé potravy můžete pstruhům nabízet i doplňkovou potravu, jako jsou zelené potraviny, jako například vařené zelené listy nebo kvalitní rybí krmivo ve formě vloček nebo granulí.

Zdraví a prevence nemocí

Zdraví pstruhů je klíčové pro jejich úspěšné chování. Existuje několik opatření, která můžete přijmout k prevenci nemocí u pstruhů:

Kvalita vody: Udržování čisté a kvalitní vody je jedním z nejdůležitějších faktorů pro zdraví pstruhů. Pravidelně testujte hodnoty vody a udržujte je v optimálním rozmezí pro pstruhy. Dbejte na pravidelnou výměnu části vody, odstraňování zbytků potravy a nečistot a udržování stabilní teploty a pH.

Karanténa: Před přidáním nových pstruhů do akvária nebo rybníku je důležité je nejprve umístit do karantény. To umožní pozorovat jejich zdravotní stav a zabrání šíření nemocí do hlavního akvária nebo rybníku.
Výběr zdravých jedinců: Při nákupu nových pstruhů vybírejte zdravé jedince. Dbejte na jejich živost, lesk šupin, čisté žábry a nepřítomnost viditelných nemocí nebo parazitů.
Prevence stresu: Stres může oslabit imunitní systém pstruhů a způsobit jejich náchylnost k nemocem. Dbávejte na klidné prostředí, dostatek úkrytů a vhodné sociální podmínky pro pstruhy, aby minimalizovali stresové situace.
Pravidelné pozorování: Pravidelně sledujte chování, vzhled a zdraví pstruhů. Pokud si všimnete jakýchkoli změn, jako je změna chování, ztráta chuti k jídlu, změna barvy nebo viditelné známky nemoci, okamžitě jednejte a konzultujte s odborníkem na akvaristiku nebo veterinářem specializujícím se na ryby.

Závěr

Chov pstruhů může být zábavný a uspokojivý zájem, který vyžaduje pečlivou péči a správné prostředí. Důležité je poskytnout pstruhům vhodné podmínky, jako je dostatečně velké akvárium nebo rybník s čistou a kvalitní vodou, vyváženou stravu a prevenci nemocí. Dodržování těchto zásad umožní pstruhům zůstat zdraví a prospívat, a tak si užívat jejich krásu a aktivitu ve vašem akváriu nebo rybníku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno