Odvětrání slivovice



   Předchozí příspěvky  |  <  6   
            
host - 126.180 (?) 
15.5.2014 13:42

A už jsi to prakticky vyzkoušel rozumbrado???

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
               
host - 209.29 (?), 18.5.2014 0:50
Staření ohřevem je velmi starý a osvědčený způsob zušlechtění pálenek. Provádí se přímo v destilačním kotli s připojeným chladičem a nechá se odkapat z něj jen pár, skutečně jen několik kapek. Anebo vůbec nic. Taky se to dělá se zpětným chladičem. Ztráty lihovitosti jsou zanedbatelné, cca 1-2 %, aromatu žádné a výsledek je poznatelný. Oproti ultrazvuku který pálenku jen odplyní nesrovnatelný... Ale klasické zrání a uležení to samozřejmě nenahradí. Jen tu pálenku trochu v čase "posune". A už vůbec to není způsob k nápravě jejích vad!!! Podobný způsob používali i domácí ovocní vinaři. Jen s tím rozdílem, že víno zahřívali přímo v láhvích před uložením. Jednak tím víno získalo hodně na kvalitě a pak taky bylo pasterizováno a uchráněno před sekundárním kvašením. Jsou to léty prověřené zkušenosti našich předků a jak tak čtu, tak zapomenuté a znovu objevované... Rafael
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 244.35 (?), 19.10.2015 17:26

Odvetravani, docela se tu bavim nekterymi zarucenymi prispevky, odvetrat staci 2-3 dny, pokud byla slivovice nekvalitni, bude i dal, i kdyby vetrala rok, kdo tomu neveri, at to udela s litrem na zkousku, pak uvidi, experti :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 137.210 (?), 19.10.2015 19:36

Přesně tak.Po třech dnech už odvětráváte akorát aroma.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.182 (?), 29.11.2015 13:08

Tiež si myslím, že čo "je kvalitné, to je kvalitné", stačí to len bežne odvetrať od šoku spôsobeného destiláciou a je to. Ak však destilát je nižšej kvality, potom experimenty s rôznym odvetrávaním, či aj zapojením rôznych techník,  môžu síce urobiť kozmeticky dojem nápravy destilátu, ale určite to nebude ono, než kvalitne pripravený destilát.

Podľa mňa veľa záleží aj na veľkosti plochy hladiny destilátu pri odvetrávaní. Ak po vypálení sa destilát podrží v otvorených nerezových (kuchynských) hrncoch, určite stačí na odvetranie cca 3 - 4 dni.

Ak čerstvý destilát sa dá napr. do 3,5 l skleníc (ktoré už majú de facto menšiu plochu hladiny, než napr. hrniec)  tam sa odvetráva o niečo dlhšie - max. cca 1 týždeň.

Potom sa destilát nariedi, zleje do sklených demižónov, korková zatka a koniec!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 199.226 (?), 29.11.2015 13:25

Odvetravanie musi zlepsich pozitok z pitia, pretoze placebo efekt je dost silny

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 196.252 (?), 9.1.2016 20:06

máš pravdu 3 dny stačí, já to tak dělám přes 20 let,

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 18.43 (?), 9.1.2016 22:57

tak 3 dni alebo 20 let?wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  6   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika