Myrobalány? Je možné kvasit je společně?



host - 19.119 (?)
15.8.2019 13:47

255.60 (?) 13.8.2019 20:19 - V mem pripade se v palenic rozcilovali - ze ty male pecicky delaji pri paleni problemy.

To je tak velký problém, po skončeném kvašení, před odvozem kvasu do pálenice, tento "přecedit" přes plastovou přenosku na ovoce a pecky tím separovat?!

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Cert - (2) - 79.162 (?), 13.8.2019 13:52, zobrazeno: 3534x

Dobrý den, možná hloupý dotaz, ale každá zkušenost se musí nějak získat. Tedy, mám nasbírané tyto dva plody. Oba rostly na stejném místě, leč:

Jiná barva, oba jdou těžko od pecky (z toho soudím, že to jsou myrobalány) žluté chutnají více jako meruňka, červené více jako švestka.

Je možné, že to jsou oba myrobalány?

Pokud ne, jde tyto příbuzné kvasit dohromady nebo to udělá jen zlo a celý sběr pak vyhodit?

Díky za pomoc


Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 13.8.2019 20:14

Patrně se jedná o myrobalány, kdybyste ty plody nechal celé, šlo by to určit lépe. Kvasit je samozřejmě můžete dohromady. Připomínám, že toto ovoce je o dost méně sladké než většina pěstovaných slivoní a tomu odpovídá i kvalita destilátu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 255.60 (?), 13.8.2019 20:19
V mem pripade se v palenic rozcilovali - ze ty male pecicky delaji pri paleni problemy.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 13.8.2019 22:16

Copak v té Vaší pálenici nikdy nepálili třešně?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 19.119 (?), 15.8.2019 13:47

255.60 (?) 13.8.2019 20:19 - V mem pripade se v palenic rozcilovali - ze ty male pecicky delaji pri paleni problemy.

To je tak velký problém, po skončeném kvašení, před odvozem kvasu do pálenice, tento "přecedit" přes plastovou přenosku na ovoce a pecky tím separovat?!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Cert - (2) - 50.130 (?), 14.8.2019 15:35
Tak ještě vcelku 😅 každopádně děkuji moc

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 14.8.2019 16:38

Máte-li možnost změřit cukernatost, není to na škodu. Při nízkých hodnotách lze zvážit přislazení. Později měřit cukr v kvasícím mači už smysl nemá. I tak si myslím, že zhruba stejný, ne-li lepší výsledek a s menší námahou dá vykvašení zralých posekaných jablek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 33.5 (?), 16.8.2019 14:12
Myslím, že shánět moštoměr nebo refraktometr, pokud ho nemáte, nemá moc smysl. Bez přidání cukru bude výtěžnost nízká. Chuťově je pálenka z mirobalánů nevalná, ale většině lidí co znám, chutná více než ze sebelepších jablek. Tak to prostě je. Doporučovat tady na fóru množství přidaného cukru je ošidné, většinou si člověk naběhne na útočné komentáře. Ale já bych dal alespoň 3kg na metrák.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 16.8.2019 14:43

Ad hugovotr: Rozumím tomu, mám zkušenost podobnou. Lidem, kteří tento destilát připravili, chutná, protože v tom mají obrovský podíl vlastní práce. Otázku, co je lepší, zodpovědět nelze, je to o individuální chuti. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika