Kvas z cca 20kg broskví



                     
host - 249.126 (?) 
23.11.2018 15:57

Ahoj Rafaeli,

už jsi pálil broskve? Jestli ano, rád bych získal cenné informace. Někde jsem četl, že se všeobecně pálí přímo na 50 % alkoholu a dál se neředí!  Znamená to, že výsledný produkt vytéká do nádoby, kde se promíchává a měří koncentrace alkoholu, když naměřím 50 % alkoholu, tak nádobu odstavím? Co s tím dalším slabším alkoholem?

Standa

  
                     
host - 38.17 (?), 23.11.2018 19:35

Stando:

Někdo to tak dělá, že táhne 2D tak dlouho až má výsledný destilát, celý jeho objem, 50%. Nepovažuji to za dobrý postup a nikdy by se mi takovým ždímáním lutru pitný destilát vyrobit nepodařilo.
(V praxi by to znamenalo, že ke konci destilace by vytékal kalný a smradlavý pozadek cca 40-20% obj.)
Každý normální palič zbystří, podle kvality kvasu, při cca 60% začíná ochutnávat, oddělovat a vzorkovat!!!
Je to o vzhledu, vůni, chuti - nějaká procenta nebo teploty jsou jen velmi podružné a hrubě orientační údaje!!!
Osobně se mi podařilo získat pitný destilát pod 50%, (to co zrovna vytéká), jen velmi zřídka a ve velmi zanedbatelném množství.
*
Na druhé straně skončit na 70% je další extrém. Mimo snížení výtěžnosti se ochudíte i o spoustu žádoucích látek v pálence a budete mít spíš ovocný líh.
*
Jak píšete o tom "dalším slabším alkoholu", tak ten můžete přidat do dalších várek. Podle kvality buď do lutru nebo do kvasu.
Anebo ho shromážďovat a rektifikovat na likérový líh.
P.S. S broskvemi vůbec žádné zkušenosti nemám. Ani s jejich zavařováním...

Rafael.

                     
host - 249.126 (?), 23.11.2018 20:22

Děkuji za obsáhlou odpověď-

Standa

                     
host - 40.41 (?), 23.11.2018 20:56

Zajimalo by me, proc u 2D by se melo koncit vetsinou na 50pr. nebo tesne pod touto hranici. Pokud je dobry kvas, tak se sjizdi i neco malo nad 30proc.

                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 25.11.2018 12:44

Když pálíte bez ohledu na měření pro placení daní tak to smysl má, nechat si větší "zadek" na třetí destilaci pro "likérovou vodku".

                     
host - 19.119 (?), 25.11.2018 16:36

Prosím vás, co to je - Když pálíte bez ohledu na měření pro placení daní...

Mohl by mi to někdo rozvést?!

Děkuji předem

                     
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 25.11.2018 23:44

Normálně to co projde druhým stupněm destilace je změřeno a zdaněno. Pokud tedy to mezi 70% a 40% dáte do samostatného demijónku a když je toho na celou vsázku do kotle 2D, tak se to přežene třetí destilací k výrobě lihu na likéry. Pokud by se měřilo, tak se již zdaněné musí zdanit znova, protože to projde opakovaně měřidlem k stanovení daně.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí18:50
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika