Stando:
Někdo to tak dělá, že táhne 2D tak dlouho až má výsledný destilát, celý jeho objem, 50%. Nepovažuji to za dobrý postup a nikdy by se mi takovým ždímáním lutru pitný destilát vyrobit nepodařilo.
(V praxi by to znamenalo, že ke konci destilace by vytékal kalný a smradlavý pozadek cca 40-20% obj.)
Každý normální palič zbystří, podle kvality kvasu, při cca 60% začíná ochutnávat, oddělovat a vzorkovat!!!
Je to o vzhledu, vůni, chuti - nějaká procenta nebo teploty jsou jen velmi podružné a hrubě orientační údaje!!!
Osobně se mi podařilo získat pitný destilát pod 50%, (to co zrovna vytéká), jen velmi zřídka a ve velmi zanedbatelném množství.
*
Na druhé straně skončit na 70% je další extrém. Mimo snížení výtěžnosti se ochudíte i o spoustu žádoucích látek v pálence a budete mít spíš ovocný líh.
*
Jak píšete o tom "dalším slabším alkoholu", tak ten můžete přidat do dalších várek. Podle kvality buď do lutru nebo do kvasu.
Anebo ho shromážďovat a rektifikovat na likérový líh.
P.S. S broskvemi vůbec žádné zkušenosti nemám. Ani s jejich zavařováním...
Rafael.