Kvas s durancii
|
|
|
|
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář (108) - 70.108 (?) 28.2.2010 14:45
p. Vysloužil, aby som moju temu uzavrel, tak Vám chcem napísať, že aj napriek úplnému nedokvaseniu som predsa bol páliť. Kotol 280 litrový naplnený na doraz aj pri prvom aj pri druhom vare. Z prvého natieklo 36 litrov a z druhého 37. Priznávam samozrejme na 120litrov som dal 2kg cukru. Dnes to ľutujem, nakoľko išlo o Durancie čisté, hoci sa to na kvalite neubralo, spokojný som z výsledkom, ale iná vec mi v hlave nedá pokoj. Ďalší var je bez cukru takže uvidíme.
Ako som už písal tu na fóre, ja pálim až do konca pokiaľ tečie aj slabá pálenka, ale pod 10 percent už nejdem. Tak isto som pálil aj teraz, do clekového objemu išla aj 12 percentný alkohol. Ale po zmeraní celkovej alkoholovosti liehomer ukázal aj tak 61 v prvom a 62 percent v druhom prípade. Čo to má na svedomí? Ten cukor?
Keďže 60 nepijem, musel som to nariediť, a veľmi som sa chytal za hlavu keď som tam musel dať 6 litrov vody, aby klesla na 53.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.233 (?), 17.2.2010 13:58
Letos z domací švestky vypáleno 14,7 l pálenky 52 procent z 100 l kvasu.Mimořádný rok řekl bych.
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.233 (?), 17.2.2010 14:04
Ještě dodám že po změření cukroměrem byl zbytkový cukr ještě 4.5 procenta. Kvašení, ale skončilo, jelo se pálit. Tolik poznatky ze sezony 2009.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář (108) - 70.108 (?), 24.2.2010 23:57
Zdravim.
Mám jednu otázku, resp. si chcem potvrdiť jednu vec, ktorá sa týka pravdepodobne fyzických vlastností.
Bude to pravdivé keď poviem, že obsah zvytkového cukru bude v bečke na kvas na jej spodku nižší ako na povrchu?... spôsobené nedokvasením, ktoré prebieha stále alebo neschopnosťou kvasiniek pokračovať premieňaním cukrov v hornej časti nádoby spôsobené vysokým obsohom alkoholu v bečke.
Včera som totiž urobil v koláči malé koryto, kde mi natiekla tekutina kvasu a po zmeraní mi ukázal hodnotu 10° zbytkového cukru a pri tom tekutina je už kyslá. Po zatrasení sudom mi to ešte "zašumí" a prosec prebieha od októbra min. roka. A búrlivé kvasenie prebehlo v decembri.Toto sa mi ešte nestalo.
Najviac ma hnevá, že piatok mám termín v pálenici na 660L kvasu durancií a od marca sa zvýši spotrebná daň na alkohol u nás v priemere o 14skk/L a ešte horšie - moju overenú pálenicu zatvarajú od marca pre nedostatok zákaziek. Slabý rok
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář (108) - 70.108 (?), 28.2.2010 14:45
p. Vysloužil, aby som moju temu uzavrel, tak Vám chcem napísať, že aj napriek úplnému nedokvaseniu som predsa bol páliť. Kotol 280 litrový naplnený na doraz aj pri prvom aj pri druhom vare. Z prvého natieklo 36 litrov a z druhého 37. Priznávam samozrejme na 120litrov som dal 2kg cukru. Dnes to ľutujem, nakoľko išlo o Durancie čisté, hoci sa to na kvalite neubralo, spokojný som z výsledkom, ale iná vec mi v hlave nedá pokoj. Ďalší var je bez cukru takže uvidíme.
Ako som už písal tu na fóre, ja pálim až do konca pokiaľ tečie aj slabá pálenka, ale pod 10 percent už nejdem. Tak isto som pálil aj teraz, do clekového objemu išla aj 12 percentný alkohol. Ale po zmeraní celkovej alkoholovosti liehomer ukázal aj tak 61 v prvom a 62 percent v druhom prípade. Čo to má na svedomí? Ten cukor?
Keďže 60 nepijem, musel som to nariediť, a veľmi som sa chytal za hlavu keď som tam musel dať 6 litrov vody, aby klesla na 53.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|