Kvas Oskeruše



víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?)
22.12.2009 22:38

No k hrušce má blíž než k broskvi a švestce. Přikládám kladogram. Zdroj.

Bez názvu
Bez názvu
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
            
host - 180.2 (?), 21.12.2009 12:47

Dobrý den, tak já bych se přeci jen trochu zastal anonyma, protože oskeruše je skutečně příbuzná hrušce, i když se to nemusí líbit. Je to čeleď Rosaceae, čili růžovité, kam hrušeň nepochybně patří také. Ačkoli se oskeruše dnes latinsky píše Sorbus domestica, v minulosti to bylo také jinak. Asi takhle. Syn.: Pyrus sorbus Gaertn., Pyrus domestica (L.) Sm., Mespilus domestica (L.) All. No a ten, koho tato oblast zajímá ví, že Pyrus je hrušeň. A jak je vidět, kdysi ji pan Carl Linné řadil také i k mišpuli. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 21.12.2009 13:16

Ano pak je příbuzná hrušce, ale nutno pak podotknout, že stejně tak je příbuzná jablku, třešni, švestce nebo šípkové růži, broskvi, meruňce atd.

A když si vezmete širší bříbuzenstvo (což mohou být třeba krytosemenné) pak je příbuzná i dubu, bříze, vrbě atd.

A když vezmete ještě širší bříbuzenstvo tak je bříbuzná i se smrkem ba i s ploníkem.

Na Linného není moc dobré se odvolávat, ten s dnešního hlediska přece jen udělal spoustu drobných chybiček.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Honza_P - (33) - 97.100 (?), 22.12.2009 22:13
Pěkný výsledek! Zvláště u těch švestek je nádhera. Je vidět, že s pálením už asi zkušenosti máte. Držím Vám palce na 11.1. 2010
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 22.12.2009 22:38

No k hrušce má blíž než k broskvi a švestce. Přikládám kladogram. Zdroj.

Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 154.214 (?), 23.12.2009 7:44

Ďakujem Vám páni, že Ste predsa len tak trocha odobrili príbuznosť k tej hruške aj keď je to samostatný druh. Ono pravda z celkového hľadiska keď vezmeme do úvahy charakteristické črty stromu tak okrem listu,  z jarabiny ten strom veľa toho nemá, ale z hrušky habitus, plod, semená, trne na výhonoch veľmi pripomínajú divú hrušku. Nechcem sa tu hádať a myslím že to nemá ani zmysel takže až sa Vám ta vzácna pálenka podarí vypáliť nech Vám chutí a,,Na zdravie" praje anonym MČ.

PS: Krásne sviatky a veľa zdravia prajem všetkým zakladateľom kvasu ako aj záhradníkom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Patrik Bulko - (6) - 166.34 (?), 25.12.2009 11:37

Dakujem vsetkym za prispevky a zelam vsetkym pohodove vianocne sviatky. Naozaj sa netreba hadat o tom kam oskurosa patri, najlepsia je vo flaskach v pivnici a bruchu :-). Pre info dnes som meral cukornatost a ma to 2. Prestalo to kvasit. Voda vysla na povrch, tak som kvas presunul do chladu. Voni a to stale genialne. Termin vybavujem na skorsie ako na toho spominaneho 11teho januara.Dufam, ze sa mi to podari.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 224.24 (?), 25.12.2009 13:48

Přeju vám ať vám to vyjde co možná nejlepe.Ta vuně se line až ke mně domu.Upřímně vám ji zavidím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
johan81 - (14) - 233.162 (?), 31.12.2009 20:53

Mám 100l oskoruší, no vodu som do nich nepridával, dokonca som na ne zabudol a boli na dvore tri dni v -15 mrazoch (sud neroztrhlo), no kvas je fakt hustý, možem ho pred pálenim rozriediť vodou? Keď ano, tak ako? Vonia výborne, už by som to chcel vypáliť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 95.164 (?), 1.1.2010 12:19

Zkus použít ztekucující enzym, zvýší výtěžek alkoholu i zvýrazní chuť i vůni

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 155.172 (?), 5.1.2010 21:01

Pro rozšíření obzoru trochu faktů o oskeruši a pokud by Vás zajímalo více, doporučuji zajet do Tvarožné Lhoty u Strážnice na "Oskerušobraní", nebo přímo kontaktovat pana Hrdouška, který oskeruše šlechtí, když zavoláte do Tvarožné Lhoty na obecní úřad, rádi Vám dají kontakt.

Myslím, že co se týká oskeruší -  v celé ČR není informovanějšího člověka.

A pálenka z oskeruše - asi to nejlepší pití, ale samozřejmě jako ostatní, podmínkou je kvalitní kvas - dá to celkem dost práce - napadané plody se musí nechat pár dní uležet, nejlépe v rukách pomačkat, ale výsledek stojí za to.

Zdraví Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika