|
Kvalita domacej palenky
|
|
|
|
host - 236.138 (?) 10.12.2016 19:37
Nevím, co dotyčný říká kolem deváté minuty, ani to není důležité. Je celá řada výrobců destilátů, kteří táhnou odběr při 2D hluboko pod 30%. Umí tuto situaci kontrolovat? Tedy umí zabránit kontaminaci destilátu dokapovými složkami? Tvrdím, že v drtivé většině případů ne. A proč? Myslím, že nejsou dostatečně "při smyslech" při rozhodující organoleptické degustaci co odebrat a co už ne. Ale problém je mnohem složitější. Jde totiž o to, že při nízké koncentraci vytékajícího destilátu (lihu) se při telpotách nad 95 °C (např. hruškového lutru) ve vařáku se mohou do destilátu dostávat v naprosto minoritní koncentraci cenné sloučeniny často s bodem varu nad 200 °C díky azeotropii. Klasickou ukázkou těchto molekul je ethyletester dekandienové kys. tzv. williamsův ester při výrobě destilátu z kvasu willamsových hrušek. Kdo to utne příliš brzy, ztrácí cenné vonné komponenty, ale kdo to přežene, získá nepitelný destilát. Jak říká MUDr. Vysloužil, dobrá hruškovice je vzácné pití, má pravdu. slosar-petr@seznam.cz
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 6, 7, 8, 9, 10 >
|
|
|
|
host - 248.32 (?), 4.12.2016 9:53
Pane Rafaeli,
ano lepší výraz je nakuřování.
Bohužel originální starý dokument (recepturu) má pouze bývalý starosta a nechce ji nikomu ukazovat. Je jedním z "fajšmekrů".
Našla se někde zazděná v obecní pálenici před pár lety při její konpletní rekonstrukci.
Podstatné je ale, jak se to dělá?
A to jsem popsal ve dvou příspěvcích.
Laďa
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.19 (?), 9.12.2016 14:09
Ještě v souvislosti s těmi pozadky jsem na něco narazil.
Jako bych slyšel sám sebe co řekl Martin:
"Co je pod 50% do pálenky nepatří!"
*
Video na YouTube - "Jak podniká lihovarník Martin Žufánek".
Kolem deváté minuty o tom mluví.
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 10.12.2016 19:37
Nevím, co dotyčný říká kolem deváté minuty, ani to není důležité. Je celá řada výrobců destilátů, kteří táhnou odběr při 2D hluboko pod 30%. Umí tuto situaci kontrolovat? Tedy umí zabránit kontaminaci destilátu dokapovými složkami? Tvrdím, že v drtivé většině případů ne. A proč? Myslím, že nejsou dostatečně "při smyslech" při rozhodující organoleptické degustaci co odebrat a co už ne. Ale problém je mnohem složitější. Jde totiž o to, že při nízké koncentraci vytékajícího destilátu (lihu) se při telpotách nad 95 °C (např. hruškového lutru) ve vařáku se mohou do destilátu dostávat v naprosto minoritní koncentraci cenné sloučeniny často s bodem varu nad 200 °C díky azeotropii. Klasickou ukázkou těchto molekul je ethyletester dekandienové kys. tzv. williamsův ester při výrobě destilátu z kvasu willamsových hrušek. Kdo to utne příliš brzy, ztrácí cenné vonné komponenty, ale kdo to přežene, získá nepitelný destilát. Jak říká MUDr. Vysloužil, dobrá hruškovice je vzácné pití, má pravdu. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.32 (?), 2.12.2016 13:25
Úvaha je dobrá, ale kolona není moc vhodná na pravé ovocné destiláty a zadavatel příspěvku ji určitě ani nemá.
Z kolon nejsou tak dobré ORIGINÁLNÍ ovocné destiláty jak z klasického dvoukotlového pálení. Mají "ořezaný" buket a plnost chuti.
Kolony jsou výborné na destiláty jiného druhu...
Laďa Zderčík
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.32 (?), 30.11.2016 20:53
Pane Jiří,
zítra se k nim pokusím objednat a sdělím vám kdy tam předběžně budu, není to daleko.
Ještě přemýšlím co přivezu jestli haromu nebo (Jofelu, ale této jsem si letos nechal jen cca.2,2g neboť jsem ji v loni zkoušel, nateklo z ní kolem 12,2 l bez cukru).
Dejte tip co byste rád ochutnal jako jednodruhový destilát.
Děkuji Laďa
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.32 (?), 30.11.2016 18:57
Pane Jiří,
to je pro mě dobrá zpráva, sdělte mi prosím kde se pálenice nachází.
Já se tam objednám na pálení. Vzdálenější místo mě nevadí, spojím to s nějakým výletem.
mám naloženou samostatně i haromu cca.3q, tak bych ji tam přivezl.
Určitě by destilát zajímal i vás, když ji pěstujete.
Za zprostředkování vám a páleničářovi daruji na ochutnání každému 0,5 l tekuté (čisté plně vyzrálé haromy).
Chci mít výborný destilát.
Děkuji Laďa
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 6, 7, 8, 9, 10 >
|
|
|
|
|
|
|