Kvalita domacej palenky



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
host - 236.138 (?) 
28.11.2016 18:18

Také se mi to jeví jako úplný nesmysl, pomology by to mělo fascinovat. Ovšem vtírá se otázka, čemu se tenkrát, v polovině minulého století, říkalo skvělý destilát. PŠ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                     
host - 44.16 (?), 29.11.2016 0:01

to je na vás jestli tomu věříte nebo ne ale je to tak, letos sem odstavoval při 5% a žádná voda na doředění, kdyby to šlo tak vás rád všechny co nevěří pozvu at vidíte a taky ochutnáte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.241 (?), 29.11.2016 8:11

Není to tak dávno, co mi pan Stanislaw sděloval, že v nové palírně měl podobnou zkušenost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.32 (?), 29.11.2016 9:31

to je na vás jestli tomu věříte nebo ne ale je to tak, letos sem odstavoval při 5% a žádná voda na doředění, kdyby to šlo tak vás rád všechny co nevěří pozvu at vidíte a taky ochutnáte.

Tak to jste asi ještě neměl možnost ochutnat opravdu výbornou slivovici, která je např. na koštu umístěna v první desítce.

Kdyby jste ji ochutnal tak výše uvedené nebudete psát, neboť to není pravda!

Nejsem tady od toho, abych vám poskytoval rady jak výborného destilátu dosáhnout, ale v pěstitelské pálenici ho nedosáhnete. jedná se vždy o průměrný destilát. Už jen proto, neboť první litr, který vám vyteče z měřidla do nádoby pod ním je kontaminován dokapem (bordelem) od předešlého zákazníka, který pálil před vámi.

Měřidlo v pěstitelských pálenicích funguje na principu překlápění a následném vytečení vždy celého litru!!! Takže vždy v něm zůstane nějaké množsvní dokapu, který předešlý zákazník nechtěl!!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.241 (?), 29.11.2016 10:44

jak výborného destilátu dosáhnout, ale v pěstitelské pálenici ho nedosáhnete. jedná se vždy o průměrný destilát

Je to o surovině. Na degustacích se vzorky z pálenic na čelných místech běžně umísťují. Samozřejmě i ty jiné.

Takže vždy v něm zůstane nějaké množsvní dokapu, který předešlý zákazník nechtěl!!!

Ten dokap předešlého se obvykle vyleje s našim úkapem 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.32 (?), 29.11.2016 13:38

Ten dokap předešlého se obvykle vyleje s našim úkapem

Nevyleje, neboť jeho část je již v koncovém měřidle a odtud nejde dostat.

Úkap dalšího zákazníka se vypouští kohoutem PŘED MĚŘIDLEM.  A tedy platí, že čím více je napáleno slivovice tím méně je kontaminována dokapem předešlého.

Např.

když jdu do pěstitelské pálenice vypálit jeden slabší kotel a odnáším si 20 l slivovice tak toto malé množství je nejvíc kontaminováno nežádoucím dokapem předešlého zákazníka.

Když si nechám vypálit třeba 4 kotle toho samého kvasu odnáším si logicky více slivovice lepší kvality s menší koncentrací dokapu.

Samozřejmě v obou případech musí být odstavena stejně. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 156.1 (?), 29.11.2016 10:44

Prvý liter v pestovaťeľskej pálenici dávam vždy bokom.Máva okolo 45%,a nie je problém ho použiť ako hocijakú menej kvalitnú pálenku.Do celkového pálenia (pokiaľ človeku záleží na výsledku a váži si svojej práce s prípravou kvasu) by ho použil iba úplný idiot.   Stano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 182.208 (?), 29.11.2016 10:52

Něco relevantnějšího snad dodám později. Jen na co jsem zrovna narazil. Mám tím na mysli to, že i v odborných, nebo rádoby odborných publkacích lze nalézt dosti podivná tvrzení..
Chtěl jsem původně napsat přímo blbosti, ale k úctě, ne k akademikům - ti si to kvůli takovým tlachům zaslouží, ale pánovi který to tvrdí a možná je na takové praktiky zvyklý a vyhovují, mu jsem to neudělal.
*
Já osobně jsem ještě na frakci která by byla chutná a pitná v mezích výše uvedených hodnot ještě nenarazil.
*
Sken pochází z knihy
Exnar, P. et al. (1998): Praktická lihovarnická příručka. Praha : Agrospoj Těšnov,
A je to kolektivní dílo více akademiků...

Rafael.

Sken
Sken
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.32 (?), 30.11.2016 14:26

Pane Rafael,

sken je na vysoké úrovni co se týká pravdivosti v porovnání s praxí.

Jinak nejlepší pěstitelská pálenice v mém okolí se nachází v obci Hrušky na Břeclavsku.

Na aparatuře mají i deflegmátor a poté i možnost odplynění destilátu ultrazvukem.

Super kombinace, ale pořád je problém s kontaminací úkapu od předešlého zákazníka. crying

Laďa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.32 (?), 29.11.2016 14:04

Prvý liter v pestovaťeľskej pálenici dávam vždy bokom.Máva okolo 45%,a nie je problém ho použiť ako hocijakú menej kvalitnú pálenku.Do celkového pálenia (pokiaľ človeku záleží na výsledku a váži si svojej práce s prípravou kvasu) by ho použil iba úplný idiot.  

 

Stano,

to je přesně to co popisuji.  Máš naprostou pravdu.

A ti co tomu nevěří ať si změří lihovitost prvního litru vytečeného přes měřidlo a zjistí, že má kolem 45% alk. a ne kolem 75% jak by měl mít!

A proč? Protože je naředěn bordelem (dokapem) který předešlý zákazníl nechtěl! 

Stano, u nás na Jižní moravě je problém, aby zákazník si dal bokem vytečený první litr zvlášť - Páleničář mu to nedovolí  !!!

Vymlouvají se, že nespočítají přesně lihovitost celého množství a podobné výmluvy ohledně cel. úřadu.

Proto mnozí pěstitelé z JM nad pěstitelskými pálenicemi dávno "zlomili hůl". 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika