Kolik jablkovice z 250 l kvasu



host - 84.130 (?)
2.12.2012 11:41

Vážený,

vždy mi přijde minimálně "divné", když někdo napřed něco "udělá" a posléze schání na netových vláknech, jak to měl udělat!! Přitom stačí zadat heslo "příprava kvasů" do vyhledávače (před tím než to začnu připravovat) a vypadne vám "neuvreko" nabídek, ať už od jenotlivých palíren (každá to má dnes na svém webu), nebo vás navede na jiné weby, které se touto problematikou zabývají, chce se tím jen "prohrabat", tudíž tomu věnovat nějaký čas.

Co se týče konce odběru úkapů, ten vy asi vžádném případě neovlivníte, to je zcela na "palírníkovi" a pochybuji, že vás k tomu bude chtít připustit(nemáte-li ani základní povědomí jak jednotlivé fáze probíhají); omlouvám se za tento názor, je z dlouhodobých zkušeností s "pěstitelskými palírnami" a je jedno zda na Moravě, nebo v Čechách.

Držím vám palce, ať to dopadne dobře pro vás, ne pro PP (ty na tom vždy vydělají).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2   
host - 252.54 (?), 23.11.2012 15:45, zobrazeno: 26154x

poradí mi někdo prosím kolik bych mohl vypálit z 250 l kvasu.nepřidával jsem cukr

děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 41.143 (?), 23.11.2012 16:35

6 až 10 litrů 100% alkoholu. Jakou odrůdu jablek jste použil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 252.54 (?), 23.11.2012 17:34

odrůdu neznám, jablka větší velikosti, dost štavnatá, červenožlutá a hodně sladká.nějaká podzimní odrůda.kvas založen asi 8 týdnů, pálit jdu 7.12.2012.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 252.54 (?), 23.11.2012 17:58

připojuju foto odrůdy mých jablek

jablko
jablko
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 220.205 (?), 24.11.2012 16:17

Nepochybně záleží na palírně jak "moc spěchá", tedy jak dobře budou odebrány úkapy. Obecně palírny náramně spěchají a topí jak na lokomotivě, takže úkapy odbývají 1 litrem a myslí si, že je to v pořádku. Samozřejmě, že není, a proto je z mnoha palírenských jablkovic (bohužel právě tento destilát je nejcitlivější na odběr úkapů, v dokapech zase tak citlivý není na rozdíl od slivovice) cítit aceton CH3COCH3 a ethylacetát CH3COOC2H5. Takže by každý majitel takového objemu kvasu měl především dozírat na to, aby se jeho kvas, který mu páleničář nalil do kotle, snížil příkon do vařáku na opravdové minimum, což ovšem umí jen ti, kteří jako zdroj energie používají plyn a majitel kvasu by měl registrovat, že odběr úkapů trval min. 30 minut. Na objemu úkapů nezáleží, to je pokaždé jinak, důležité je, aby teplota při které bude odběr úkapů ukončen nepřerostla po 30 min 76,5 °C. V případě, že by tato teplota byla dosažena dříve, než-li za 30 min. měl by majitel kvasu chtít, aby páleničář snížil přikon do vařáku, ale ozve se skřípění zubů, tomu tedy věřte. A teď k Vaší otázce. Ze 100 l kvasu se dá bez přídavku cukru vyrobit 10 - 11 L 50 % destilátu. Pokud byste si s tím chtěl dát práci, a teď reaguji na obrázek Vašeho jablka, pomocí kombinaček odstraňte stopku, je zdrojem tříslovin. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 20.128 (?), 1.12.2012 20:03

Škoda, že Váš příspěvek o odstraňování stopek kombinačkama nepřišel dříve. Byl bych si s těma 2 q panenských dal tu práci.Takto mi kvasí mač i se stopkami:-)I tak děkuji za všechny příspěvky. Jinak mi není úplně jasné jak poznám, kdy začíná a  hlavně kdy končí odběr úkapů v rektifikačním kotli. Těch 30 minut by mělo trvat od začátku přepalování lutru do dosažení 76,5 stupňů celsia kdy by měl být ukončen odběr úkapů? Ve čtvrtek pálím slivovici v Obřanské Pálenici tak jim to stopnu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 84.130 (?), 2.12.2012 11:41

Vážený,

vždy mi přijde minimálně "divné", když někdo napřed něco "udělá" a posléze schání na netových vláknech, jak to měl udělat!! Přitom stačí zadat heslo "příprava kvasů" do vyhledávače (před tím než to začnu připravovat) a vypadne vám "neuvreko" nabídek, ať už od jenotlivých palíren (každá to má dnes na svém webu), nebo vás navede na jiné weby, které se touto problematikou zabývají, chce se tím jen "prohrabat", tudíž tomu věnovat nějaký čas.

Co se týče konce odběru úkapů, ten vy asi vžádném případě neovlivníte, to je zcela na "palírníkovi" a pochybuji, že vás k tomu bude chtít připustit(nemáte-li ani základní povědomí jak jednotlivé fáze probíhají); omlouvám se za tento názor, je z dlouhodobých zkušeností s "pěstitelskými palírnami" a je jedno zda na Moravě, nebo v Čechách.

Držím vám palce, ať to dopadne dobře pro vás, ne pro PP (ty na tom vždy vydělají).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ondik007 - (6) - 171.125 (?), 2.12.2012 11:45

to se enda opravdu rict s presnosti na vic jak plus minus nejakych ani ne 5,ale tak 8 litru. rekl bych ze realne je klidne 25 litriku.

z trnek, kam sem dal pouze 4 kg cukru na 300 litru sem mel pres 40 litru

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.205 (?), 2.12.2012 18:30

Nepřu se, máte pravdu. V palírnách se prostě spěchá, aby se za den stihlo co nejvíce operací. Chápu to, ale odběr úkapů je citlivá záležitost a na jeho správném odběru fakt záleží finální kvalita destilátu. Prostě palírníci by neměli hřešit na to, že zákazník je schopen vše zkonzumovat i když je z destilátu cítit cosi, co tam nepatří, a protože není v blízkosti jiná opalírna, on se stejně vrátí! Ono se to totiž nevyvětrá!!  Na úkapy jsou nejcitlivější právě jablkovice u slivovic to zase tak velký problém není. Tedy: Jak poznat, kdy je možno ukončit odběr úkapů? Z literatury vím, že se doporučuje do 2 dcl 80 °C teplé vody nalít asi polovinu polévkové lžíce destilátu. Pokud cítíte něco, jako odlakovač či přímo aceton, je třeba pokračovat, ale z chladiče to smí pouze kapat. Při odběru úkapů je opravdu třeba max. snížit příkon do vařáku a tuto operaci provádět asi 30 min. při destilaci lutru. Pokud si nejste jisti, raději pokračujte v pomalém odběru, tento podíl můžete vždy vrátit k jádru. Pokud snad by měl někdo nějaký dotaz, klidně se ptejte. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 84.130 (?), 2.12.2012 22:26

A jsme zase u toho, kolik pěstitelských palíren (na území CZ) má tzv. koštovačku, Bez možnosti odebrat vzorek, právě odtékajícího destilátu z chladiče, je tato rada jaksi nepoužitelná. Většina má jen tzv. lucernu, kde může tak max. určit "zakalení" odebíraného úkapu. Vše je "pod blombami" a k destilátu se dostanou až když to vyteče z měřidla. A to je již pozdě.

Při "domácím" použití je to samozřejmě o něčem jiném.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika