|
Jaký vybrat refraktometr?
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 125.240 (?), 9.12.2014 16:44
Měřím kvas refraktometrem i cukroměrem. Refraktometr ukazuje 13% a cukroměr 7. Tři týdny to trčí na stejné hodnotě při teplotě 19 - 20°C. Chuť šťávy je stále sladká, připomíná švestkový kompot. Poraďte co s tím, kvasit to nechce a do pálenice je ještě brzy.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 125.240 (?), 11.12.2014 16:22
Teplejší místnost nemám, snad jen obývák ale když klesne teplota pod těch 20stupňů, což je ráno méně než 20 i v tom obýváku, přestane kvasit. Z přitápění přímotopem mám obavu aby nedošlo k požáru, když není nkdo doma.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 209.139 (?), 11.12.2014 16:54
Úplně od tématu refrakce vs. měření hustoměry za což se omlouvám.
Jen jsem si vzpomněl na pár debat, kdy jsem měl jisté výhrady ke studeně vedeným kvasům. Např. k jejích chlazením ledem v Petkách. Že kvas je špatně tepelně vodivý a takové "opičárny" mu nijak nepomůžou... Což samozřejmě platí i o jeho ohřívání. Platí to i o případném použití nejrůznějších ponorných ohřívačů..
*
Tak jsem teď zvědav co kdo napíše, na rady, co s takovým evidentně nedokvašeným studeně vedeným kvasem...
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 92.38 (?), 11.12.2014 16:56
Chuť šťávy je stále sladká, připomíná švestkový kompot
A nemůže to být tím, že kvas byl jednoduše přeslazený? Víc než 16% alkoholu kvasinky vyrobit neumějí, Pak nepomůže ani teplejší místnost, ani nové kvasinky. Jedině naředění.
Teplotu 19-20oC nepovažuji za studeně vedený kvas
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 211.32 (?), 11.12.2014 19:14
Jestli byl kvas přeslazený ví jen jeho výrobce, my o tom můžeme jen spekulovat. Stejně jako o mém tvrzení, že považuji 20°C za studené kvašení, které je při malých objemech kdy se kvas nemůže sám ve větších objemech zahřát za rizikové. Svědčí o tom i spousta dotazů a problémů tazatelů...
Ať se to někomu líbí či ne, běžné kvasinky potřebují ke své práci, vyžadují, preferují pro ně vhodné prostředí a podmínky. Ale existují i kvasinky chladnomilné, např. pivní a podobné jejích kmeny kterým nízká teplota až tak moc nevadí... Ale ty je třeba namnožit a správně do kvasu aplikovat.
Rafael
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 125.240 (?), 11.12.2014 19:51
Myslím, že přeslazený není. Švestky byly sbírány na konci září až začátkem října. Při sběru jsem sem tam některou změřil refraktometrem, naměřené hodnoty od 20 do 25%. Kvas je ve 120 litrový sudech, v každém sudu cca 90 litrů kvasu a 1kg cukru na rozkvašení. Asi 20. 11. se kvašení zastavilo, čili kvasilo to přibližně 6 týdnů při teplotě 18 - 19°.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 13.189 (?), 12.12.2014 19:13
Toš durancie založené začátkem října, kvasinky od BS, ještě teď když se oteplilo k 10°C (minulý týden) tak jsem musel upouštět mírný tlak z bečky, mám to místo vodní zátky. Při dokvašování je zatáhnu sponou a pak hlídám jestli ještě kvasí, víko až do pálení už nesundávám, jen povolím mírně sponu. A do trnek ani na rozkvašení nemá smysl jakýkoliv cukr dávat. Je to zbytečné a kontraproduktivní. Cukru je v ovoci dostatek. Vyšší cukernatost spíše rychlému kvašení brání.
Zkusil bych příště použít ušlechtilé kvasinky (BS, atp), na výtěžek asi takový vliv nemají, ale je tam aspoň záruka čistého a kvalitního kvašení. Stojí 35 kaček a rehydratované jsou do hodiny.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
|
|
|
|