Jak zakopat slivovici

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?)
3.5.2012 17:35

Myslím, Petře, že p. 225 76 chtěl říci, stejně jako Ty, že zakopávat slivovicii není nejlepší nápad (Zvážte ide to aj ináč ako zakopať.). Zamýšlel se jen nad tím, proč to asi lidé v minulosti tak často dělali.
   Podle mě to racionální důvod nemá, jde jen o rituál. Smysl má jediný - aby pálenku majiteli nevypil ve chvílích imperativní sliny některý ze spolubydlících, případně on sám.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Optus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (293) - 32.35 (?), 3.3.2012 15:03

Nee, žádný sklep, do země zakopat, zaměřit pomocí GPS a data dát geocache.

host - 232.147 (?), 15.11.2012 14:40

Ač laik, dovolím si poznamenat, že víno se zásadně ukládá naležato, aby byl korek namočený. Jinak hrozí jeho vyschnutí a netěsnost!!!

host - 15.215 (?), 11.6.2015 12:21

AHOJ.

Měli jsme zakopané lahve mnoho let (13let) a vykopali na 18tiny dcery.

Bylo to u baráku od páté žuly ve zdi dál.Něco zalité voskem, který se stejně rospadl a všude byl z toho bordel, něco jen zazátkováné, na něčem jen kovový uzávěr.Bylo to tak 20-30 čísel pod povrchem.Ale zabalené v igelitech.Úbytků jsem si nevšiml a nějakého vylepšení také ne.Bylo tam také kdeco, tak zapomeňte, že potom vykopete vizoura.

Ale jako oslavný rituál - super věc. Také to nutkání - vykopat dřív nebo vydržet... to je věc.  Když to dáte do sklepa, snadno se to poruší a vysaje dřív.

Tak si z toho zas nedělejte takovou hlavu.Sklo v zemi bude navěky, pokud ho dopad meteoritu nepřetaví... nakonec zase na sklo.

Raduza

host - 69.165 (?), 23.4.2012 18:35

narodila se mi dcera a tak jsem dostal stejný nápad.

jak a v čem slivku zakopat mám celkem jasno, zajímalo by mne zda nechat v lahvi vzduchovou bublinu, nebo lahev dolít po hrdlo?

host - 176.36 (?), 24.4.2012 7:59

To záleží na tom, jak budete nádobu uzavírat. Když zátkou, tak to bez té bubliny asi neoůjde (buď tam tu zátku nedostanete, nebo vám praskne "hrdlo"). Když kovovým uzávěrem, můžete i bez té bubliny. Ale většinou se ta bublina v nádobě nechává, při případné změně teploty (a tím změně objemu kapaliny v nádobě), slouží jako "polštář".

Přeji dobré pořízení.

host - 65.199 (?), 24.4.2012 14:56

Nelze než popřát všem zakopávajícím, aby se vnoučata nerodila a dcery nevdávaly v únoru.   laugh    j.c.

host - 220.205 (?), 26.4.2012 18:21

Ano, skvělá připomínka, děkuji a lituji, že se mě to netýká, škoda. Považuji zakopování destilátů za relikt minulosti, není pro to žádný exaktní důvod, proč by se dnes mělo v rodinách vers. blízcí příbuzní tak často krást? V 18. a 19. století to snad jakýsi smysl mělo, kdo uměl a také mohl resp. měl příležitost nějaký ten destilát udělat? Ale dnes, kdy jen v naší zemi máme přes 500 palíren a obchodní řetězce jsou zahlceny "dětskými koutky", jak říká manželka, přehlídkami vín a lihovin, pravda asi bych si destilát nevybral. Takže: Studený sklep, kovovou zátku a často nenavštěvovat, alkoholy se děsně vypařují. slosar-petr@seznam.cz  

host - 225.76 (?), 3.5.2012 1:17

Slivovica sa zakopávala z dvoch dôvodov:

1. aby mala stabilnú teplotu

2. aby nebola po ruke a tak rýchlo sa nemíňala

Zvážte ide to aj ináč ako zakopať.

host - 220.205 (?), 3.5.2012 17:10

Tak to mě zajímá: Co je pro Vás stabilní teplota? Tedy jaká je ta nejvhodnější telota pro uchovávání slivovice? Chcete-li, jak hluboko je třeba slivovici zakopat, aby tato "vhodná teplota" byla garantována? Samozřejmě, že je třeby zvážit geomorfologii, takže je to v každém místě naší země trochu jinak.  Dále, opravdu si myslíte, že je v naší zemi, včetně Slovenska tak málo vhodných sklepů? Takže znova: Co je pro Vás "nejvhodnější teplota pro uchovávní slivovice"? Pro mě 18 °C, ale nechci Vám to vnucovat. slosar-petr@seznam.cz

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 3.5.2012 17:35

Myslím, Petře, že p. 225 76 chtěl říci, stejně jako Ty, že zakopávat slivovicii není nejlepší nápad (Zvážte ide to aj ináč ako zakopať.). Zamýšlel se jen nad tím, proč to asi lidé v minulosti tak často dělali.
   Podle mě to racionální důvod nemá, jde jen o rituál. Smysl má jediný - aby pálenku majiteli nevypil ve chvílích imperativní sliny některý ze spolubydlících, případně on sám.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz