|
Jak vyrobit kvas na vodku?
|
|
|
|
host - 236.138 (?) 10.8.2015 10:51
Ono to vlastně žádné tajemnství není. Tato informace, jak zjemnit např. 40% roztok lihu bez ohledu na jeho provenienci, spočívá podle autoru Grégr, Uher: Průmyslová výroba lihovin, v přídavku aktivního uhlí. Hned upozorňuji na to, že není problém uhlí přidat, problém je ho odstranit - filtrace. Je mnoho desítek druhů aktivního uhlí, vhodný typ je např. CW-20, které je velmi běžné a chemikům všude dostupné. Pravděpodobně by se dalo použít i tzv. živočišné uhlí, ovšem muselo by se např. v hmoždíři dobře rozetřít. Doporučované množství je asi 1 - 1,5 pol. lž. na 4 l 40% lihu po dobu 7 - 10 dní. Podstata zjemňování lihu aktivním uhlím spočívá v adsorpci ethanolu na povrchu uhlí. Má obrovský povrch, přibližně 500 m2/g. Zachycené molekuly EtOH podléhají oxidaci a následným reakcím, vzniká celá plejáda dalších sloučenin v množství méně nežli 10 ppm, které se desorbují a uvolňují místo dalším. Je doporučováno občasné zamíchání sedimentovaného uhlí, zhruba po týdnu se uhlí nechá sedimentovat a zjemněný roztok lihu se stáhne hadičkou (zhebruje). Zbytek nad uhlím se musí zfiltrovat možná několikrát přes tentýž kávový filtr, nejvhodnější je filtrační přepážka z křemeliny, ale tato filtrační hmota je dostupná jen chemikům - méně zkušeným poradím jak na to. slosar-petr@seznam.cz
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 128.229 (?), 7.3.2010 13:35, zobrazeno: 72011x
Poradili byste mi, jak vyrobit kvas případně i další postup k výrobě vodky? Předem moc děkuji.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
ontario - (2) - 186.105 (?), 21.4.2010 16:33
Myslím, že nejlepší způsob, jak dosáhnout čistý alkohol je ten, jak jsem to prováděl v 70tých letech při přebytku cukru dostaného při práci na jzd na řepě.Na 5 litrů vody 1 kg cukru -rozpustit cukr, přidat kvasnice-nazačátku změřit cukroměrem cukernatost a po bouřlivém kvašení a dokvášení za cca 3 neděle změřit cukernatost-max 1-2.Potom vypálit.Podle mých zkušeností z minulosti dalo se vypálit z tohoto množství cca 0,75 l alkoholu. Potom vzniknutý alkohol ředit na požadovanou stupnovitost, přidáním cuk.roztoku a gycerinu možno vyrobit vodku, spříchutěmi ostatní bud likery, borovičku,gin a pod.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.142 (?), 29.3.2015 18:34
Mám vyzkoušeno 10 kg cukru rozpustit v 10 litrech teplé vody promíchat přilít 20 litrů studené vody promíchat přidat 1 kg vážených kvasnic nejlépe rozmíchaných robotem a zamíchat a nechat kvasit cca 10 až 14 dní záleží na teplotě v místnosti.Náklady cca 250 kč výtěžnost až 10 litrů čtyřicetiprocentni kořalky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 3.4.2015 18:30
Znáte tu reklamu z TV, že snad 6x destilovaná je to ono? Starou belu, tajemství vodky je jen v jemnosti lihu, nikoliv v počtu destilací a pak v ingrediencích. Ale kdo to umí a ví? A kvasinky použijte jaké chcete. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 10.8.2015 10:51
Ono to vlastně žádné tajemnství není. Tato informace, jak zjemnit např. 40% roztok lihu bez ohledu na jeho provenienci, spočívá podle autoru Grégr, Uher: Průmyslová výroba lihovin, v přídavku aktivního uhlí. Hned upozorňuji na to, že není problém uhlí přidat, problém je ho odstranit - filtrace. Je mnoho desítek druhů aktivního uhlí, vhodný typ je např. CW-20, které je velmi běžné a chemikům všude dostupné. Pravděpodobně by se dalo použít i tzv. živočišné uhlí, ovšem muselo by se např. v hmoždíři dobře rozetřít. Doporučované množství je asi 1 - 1,5 pol. lž. na 4 l 40% lihu po dobu 7 - 10 dní. Podstata zjemňování lihu aktivním uhlím spočívá v adsorpci ethanolu na povrchu uhlí. Má obrovský povrch, přibližně 500 m2/g. Zachycené molekuly EtOH podléhají oxidaci a následným reakcím, vzniká celá plejáda dalších sloučenin v množství méně nežli 10 ppm, které se desorbují a uvolňují místo dalším. Je doporučováno občasné zamíchání sedimentovaného uhlí, zhruba po týdnu se uhlí nechá sedimentovat a zjemněný roztok lihu se stáhne hadičkou (zhebruje). Zbytek nad uhlím se musí zfiltrovat možná několikrát přes tentýž kávový filtr, nejvhodnější je filtrační přepážka z křemeliny, ale tato filtrační hmota je dostupná jen chemikům - méně zkušeným poradím jak na to. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 165.33 (?), 26.8.2015 22:44
Jo, přesně tak se vyrábějí levné konzumní lihoviny. Rozdíl je jen v použitém lihu.Ten technický nebo denaturovaný se musí trochu vyčistit a ten potravinářský se zas musí zdanit. Rozdíl mezi nimi konzumenti kterým jsou tyto lihoviny určeny nemají šanci poznat. Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
|
|
|
|