Jablkovice - jak na ni?
|
|
 |
 |
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18319) - 65.50 (?) 12.10.2010 11:17
Díky za toho Vševěda, je hezké, že umíte na druhé najít tak trefné přezdívky, škoda jen, že sám se podepsat neumíte.
Budete se divit, jablka před drcením (na rozdíl od švestek) umývám. Především proto, že mám již pár dní předem připravený rozkvašený převařený mošt (obvykle sterilovaný z loňska) s ušlechtilými kvasinkami, tudíž ty kvasinky na ovoci nepotřebuji. Vylisuju naráz co největší množství moštu - obvykle 200 litrů, naplním nádobu ne úplně plnou (aby při kvašení nepřetekla), přidám rozkvašený zákvas a trochu živné soli. Pokud je víko těsnící, stačí jen povolit obruč, u volnějších uzávěrů je vhodné překrytí nádoby folií a přepásání gumou (třeba starou duší). Za optimální teplotu považuju 15 strupňů, ale ve velké nádobě to není třeba tak řešit, kvasící tekutina si dokáže teplotu do jisté míry udržet i v chladnu.
Kdo nemá možnost vylisovat mošt, může jablka pouze rozdrtit a dál postupovat stejně.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18319) - 65.50 (?), 12.10.2010 11:17
Díky za toho Vševěda, je hezké, že umíte na druhé najít tak trefné přezdívky, škoda jen, že sám se podepsat neumíte.
Budete se divit, jablka před drcením (na rozdíl od švestek) umývám. Především proto, že mám již pár dní předem připravený rozkvašený převařený mošt (obvykle sterilovaný z loňska) s ušlechtilými kvasinkami, tudíž ty kvasinky na ovoci nepotřebuji. Vylisuju naráz co největší množství moštu - obvykle 200 litrů, naplním nádobu ne úplně plnou (aby při kvašení nepřetekla), přidám rozkvašený zákvas a trochu živné soli. Pokud je víko těsnící, stačí jen povolit obruč, u volnějších uzávěrů je vhodné překrytí nádoby folií a přepásání gumou (třeba starou duší). Za optimální teplotu považuju 15 strupňů, ale ve velké nádobě to není třeba tak řešit, kvasící tekutina si dokáže teplotu do jisté míry udržet i v chladnu.
Kdo nemá možnost vylisovat mošt, může jablka pouze rozdrtit a dál postupovat stejně.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 129.96 (?), 12.10.2010 16:34
No, ve svém příspěvku jsem nikoho nejmenoval, ale když už jste se k tomu přihlásil, tak už je ta přezdívka holt Vaše. Myslím, že to tak cítí i ostatní diskutující. A já to převážně myslím upřímně a s úctou. Nikoli pejorativně.
Přeji hodně zdraví a zdaru v nadcházející sezóně.
P.S. Promiňte, že se skrývám, ale mám k tomu své důvody. Třeba jednou pominou. Stejně mě podle čísla poznáte a jméno si může každý vymyslet jaké chce. Můžete mě oslovovat třeba Likeke.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 129.96 (?), 10.12.2010 9:02
Jen pro zajímavost. V současné době mám kvasící jablečné víno v demižónech ve sklepě, kde je 5 stupňů. Krásně dokváší a když se zastavím, tak je slyšet jak šumí. Je tedy rozkvašené kvasinkami Vínka. Likeke
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 129.96 (?), 10.12.2010 11:33
Ty litry závidím, ale přeju. Likeke
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 10.12.2010 14:01
O nic špatného v tomto případě nejde, pokud není mošt ředěný vodou.Jako svařák.Lepší jako kvalitní burčák to ale nebude.Ten se zahřívá vlastním kvašením bez vody a ochucování.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 73.15 (?), 12.10.2011 8:47
Dobrý den, dá se připravit mošt na jabkovicu i ze strupatých jablek, nebo se musí ořezat?
Vím o několika stromech kde rostou né moc pěkné jabka, nikdo je netrhá tak tam zůstavají až do zimy. Tak jsem uvažoval jestli má cenu se do toho pustit...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|