Jablkovice - jak na ni?



         
host - 176.36 (?) 
12.10.2011 12:35

Ano na český jabčák, honosně nazývaný kalvados, lze použít jakákoliv jablka... ale s Calvadosem to nemá nic společného.

  
            
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 12.10.2011 14:04

tak si tomu říkejte jabčák... jabčák je levné víno a kalvados je jen z Francie, u nás zdomácnělý výraz pro jabl.pálenku... ale, chceteli jablkovice se dá opravdu pálit z jakých koliv jablek, pokud nejsou zhnilá nebo sbíraná s hlínou atp.to že jsou strupatá nevadí, strupovitost je poměrně častá, hlavně u starších stromů.Mně se podařilo vypálit kalvados-jablkovici ze zelených padaných jablek a byl zatím nejlepší, ani ze sladkých zralých jablek nebyl tak dobrý.Kalvados pokud má být dobrý, tak je ho dobré po odvětrání nechat co nejdéle nejméně rok, nejlépe dva, odstát a dozrát.Ve Francii ho dávají do dubových sudů a podle zákona tam musí dva roky zrát, jinak nemůže být nazýván Calvados, ale třeba jabčák.

               
host - 176.36 (?), 13.10.2011 10:44

... částečně s vámi souhlasím... chce to ovšem věnovat alespoň "minimální" péči při přípravě kvasu a jeho "zabezpečení"... a o "ošetření" po destilaci je již na delší povídání.

                  
host - 73.15 (?), 13.10.2011 12:29
Klidně povídejte dál... Každý názor vítám.
                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 14.10.2011 7:59

Tak dál?Při výrobě calvadosu dávají 30% sladkých,30%hořkých a 40% kyselých jablek, jsem se dočet,...tak mě napadá, že s těma mojíma kyselýma jabkama na tom něco bude, i kolega mi popisoval jinou fermentaci a průběh kvašení a přeměnu cukru u zralých jablek s cukrem a nezrálých, které teprve cukr vytvářejí,...ještě by mne zajímalo, jaká to jsou hořká jablka, odrůdy,bude to alchymie.

                     
host - 176.36 (?), 14.10.2011 8:57

... hořká jablka, to jsou většinou "pláňata... respektive "okrasné odrůdy" do parků.

                     
host - 20.87 (?), 14.10.2011 16:51
Kolik kg jablek by bylo přibližně třeba na 100l moštu?
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 102.7 (?), 14.10.2011 19:30

Záleží na tom o jáká jablka se jedná, jaký máte drtič a jaký lis. Výlisnost se udává od 50 do 80%. Mně se podaří nejvýš 65 - 70

                     
host - 176.36 (?), 14.10.2011 19:31

To záleží na "účinnosti" lisu, šroubové mají tak 50%, hydraulické až 75-80%. podle toho co máte k dispozici budete potřebovat 200 - 125 kg.

                     
host - 73.15 (?), 15.10.2011 16:32
Díky pánové. Natrhal jsem pár jablek na zkoušku. Nastrouhal jsem je a vymačkal. Chtěl jsem změřit cukernatost, ale mám stupnici jenom do 10. Smíchal jsem teda díl moštu a díl vody(půl na půl) a vyšlo mi 6,5. Může se takhle měřit cukernatost?
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika