Hrušky, páliť alebo počkať?



hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 5.102 (?)
2.10.2019 22:09
Zbytkový cukr v rozjetém kvasu je třeba měřit cukroměrem ne refraktometrem. Tvorbu kysličníku jako známku kvašení lze ověřit třeba svíčkou nad kvasem, samozřejmě pod tím igelitem;) Clappovy hrušky musely být zralé dříve jak Williamsovy. Rozdíl je zhruba dva týdny. Jak se vám podařilo založit kvas z obou odrůd zároveň?
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
host - 172.9 (?), 2.10.2019 12:17, zobrazeno: 4102x

Dobrý deň, prosím o radu.

Mám založený kvas z hrušiek, cca2/3 sú Wiliamsky a 1/3 Clappova. Kvas bol založený presne pred mesiacom tj 2.9. Hrušky boli podrtené a na 120 litrový sud bolo pridaných 2kg cukru rozpustené cca v 10litroch vody. Hneď na druhý deň to začalo búrlivo kvasiť, až som musel odoberať aby mi to nepretieklo zo suda. takto to kvasilo cca 3 dni potom už bolo počuť len jemné šumenie. sud bol prekrytý igelitom a previazaný gumicukom. Termín v pálenici mám teraz v sobotu. Pred týždnom som zmeral refraktomerom zbytkový cukor a nameral som cca 6-7 brix. Dnes som ho zmeral znova a znova tá istá hodnota. Lenže v sude je stále počuť šumenie. Koláč je krásny iba v jednom sude je na ňom ale iba malý kúsok bielej plesne. Mám ten kvas v sobotu vypáliť, alebo počkať až šumenie prestane? Kvas bol celú dobu skladovaný v miestnosti kde sa teplota pohybovala od 14-20 stupnov. Ďakujem.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 5.102 (?), 2.10.2019 22:09
Zbytkový cukr v rozjetém kvasu je třeba měřit cukroměrem ne refraktometrem. Tvorbu kysličníku jako známku kvašení lze ověřit třeba svíčkou nad kvasem, samozřejmě pod tím igelitem;) Clappovy hrušky musely být zralé dříve jak Williamsovy. Rozdíl je zhruba dva týdny. Jak se vám podařilo založit kvas z obou odrůd zároveň?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 172.9 (?), 3.10.2019 9:52

Wiliamsky šli do kvasu priamo zo stromu, Clappove som mal cca 10 dní po obratí v chladnej pivnici. Keď som ich dával do suda, nebolo ich treba ani šrotovať, stačili ich stlačiť v ruke boli makké ako blato, ale samozrejme neboli nahnité. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
pavelmicek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (55) - 29.21 (?), 3.10.2019 10:40

S refraktometrem je to takto: určitě na něm nelze zpozorovat úbytek cukru každodenní kontrolou ve fázi dokvašování: za1. úbytek cukrů už je jen velmi pozvolný a kvas viditelně kvasí ještě týdny za2. přibývající alkohol vám zase zkresluje naměřenou hodnotu nahoru, takže máte pocit, že hodnota cukru je pořád stejná

K určení skutečné hodnoty je zapotřebí znát počáteční hodnotu brix a koncovou naměřenou hodnotu korigovat následující tabulkou: 

www tečka  musther tečka net/vinocalc tečka  html#monitorferment

Pokud vezmeme vpotaz že hrušky můžou mít 4brix nezkvasitelných cukrů, můžete být s kvašením prakticky na konci.

Skutečná hodnota brix
Skutečná hodnota brix
Korekce refraktometru u mladiny
Korekce refraktometru u mladiny
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 172.9 (?), 5.10.2019 20:31

Takže som dneska vypálil a pravdepodobne som dobre urobil. Z 500 litrov kvasu toho vyšlo po zriedení na 50.5% 54 litrov hruškovice. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika