Dobrý deň, prosím o radu.
Mám založený kvas z hrušiek, cca2/3 sú Wiliamsky a 1/3 Clappova. Kvas bol založený presne pred mesiacom tj 2.9. Hrušky boli podrtené a na 120 litrový sud bolo pridaných 2kg cukru rozpustené cca v 10litroch vody. Hneď na druhý deň to začalo búrlivo kvasiť, až som musel odoberať aby mi to nepretieklo zo suda. takto to kvasilo cca 3 dni potom už bolo počuť len jemné šumenie. sud bol prekrytý igelitom a previazaný gumicukom. Termín v pálenici mám teraz v sobotu. Pred týždnom som zmeral refraktomerom zbytkový cukor a nameral som cca 6-7 brix. Dnes som ho zmeral znova a znova tá istá hodnota. Lenže v sude je stále počuť šumenie. Koláč je krásny iba v jednom sude je na ňom ale iba malý kúsok bielej plesne. Mám ten kvas v sobotu vypáliť, alebo počkať až šumenie prestane? Kvas bol celú dobu skladovaný v miestnosti kde sa teplota pohybovala od 14-20 stupnov. Ďakujem.