Hruškový kvas z neskorých odrôd



Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?)
19.1.2015 18:13

Tak jsem zkusil zabrouzdat do ceníků a zjistil, že potřebná dávka kyseliny citrónové přijde o 30% dráž než adekvátní dávka kyseliny mléčné...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 19.1.2015 18:00

S prvními dvěma odstavci souhlasím. Se třetím s výhradami.  Kyselina se přidává kvůli snížení pH na optimální hodnotu pro etanolové kvasinky, neboť jinak mají hrušky málo přirozených kyselin a tedy kvas je náchylný ke kažení. Nemyslím si, že unikající kysličník uhličitý dokáže okyselit kvas dostatečně.
   Kyseliny benzoová, sorbová v běžných dávkáćh by nesnížily pH prakticky vůbec, zato by spolehlivě znemožnily kvašení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 19.1.2015 18:13

Tak jsem zkusil zabrouzdat do ceníků a zjistil, že potřebná dávka kyseliny citrónové přijde o 30% dráž než adekvátní dávka kyseliny mléčné...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 19.1.2015 18:19

To je zajímavá informace. Traduje se totiž, že kyselina sírová se používá proto, že mléčná je příliš drahá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 93.77 (?), 19.1.2015 21:12

Já nechápu, proč stále někdo vymýšlí to, co je již dávno vymyšlené?! Ta "sejrovka" je nejjednodušeji sehnatelná a nejlacinější z těch použitelných kyselin!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 19.1.2015 21:39

Když mne někdo opraví, dozvím se v čem jen na omylu nebo co si musím dostudovat, kde hledat další souvislosti atd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.138 (?), 19.1.2015 23:33

...co si musím dostudovat..

Je to jednoduché. Jak se chová pyrosiřičitan, např. sodný Na2S2O5 v kyselém prostředí? Asi se dozvíte, že se uvolńuje SO2 a to je plyn v ovocných destilátech rozpustný a velmi nežádoucí komponenta. Otázka je, co s tím, tedy, jak se jí zbavit? Nevíte, já ano. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 19.1.2015 23:57

Mne by spíše zajímalo, proč je nevhodná kyselina citrónová, jablečná a vinná pro okyselení kvasu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 20.1.2015 9:26

Myslím, že jsou biologicky odbouratelné, takže do kvasu by se musely doplňovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 208.174 (?), 20.1.2015 13:27
Ještě, že nikoho nenapadla kyselina máselná. Když má takový jedlý název:-))) Absolutně nepoužitelné jsou kyseliny těkavé a zapáchající. Octová, mravenčí, chlorovodíková, dusičná apod. Organické kyseliny jako vinná, citronová, jablečná, mléčná by i vhodné byly, ale nepoužívají se z důvodu jejích ceny a hlavně proto, že se v kvasech časem odbourávají. Proto se používají anorganické kyseliny, sírová a fosforečná. Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.138 (?), 20.1.2015 14:48

Kyselina mléčná (1-hydroxypropionová) je velmi vhodná z hlediska stability i pK, nicméně je drahá a špatně dostupná, souhlasím. A nikomu bych nepřál setkání s kys. máselnou. Citované anorganické kyseliny jsou vhodnější, třebaže je zde problém s korozí. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika