Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Hruškový kvas

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.29.191 (?)
12.8.2018 1:06, počet návštěv: 5264
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím, mám založený hruškový kvas, odroda "planky-hniličky" asi 40 ročny strom. Tohto roku z neho napadalo cca 800kg hrušiek, cukornatost v priemere 13 brix. Sudy sa začali plniť 14.7., posledný bol naplnený 30.7., všetko bolo pozbierane zo zeme, otriasat sa nedá vzhľadom na veľkosť stromu :) Sudy boli plnené na 1x, max na 2x v priebehu dvoch dní. Všetky hrušky umyté, odstopkovane, pomlete. Teplota v miestnosti kde sa kvasi je v priemere 22-23°C, v noci menej, max tam bolo 24,°8C keď vonku bolo 36°C. pH bolo merané "len" papierikmi z lekárne kde sa ukazovalo okolo 4pH. Sudy su uzavreté bez pristupu vzduchu, na povrchu ziadna plesen ani biely povlak. Trošku odvážne alebo hlúpe (uvidime po odchode z palenice) ale do kvasu sme nepridali nic, žiaden cukor, kvasinky, enzýmy, kyselinu... proste nič, nech si priroda poradí sama.. Dnes meraný cukor ukazoval 8-9 brix, sviecka nad kvasom zhasla. Moja otázka, v stredu mám zajednanu palenicu, išli by ste páliť alebo ešte počkali? V kvase nie je v cítiť ocot, je to skor taká sladsia chuť ale aj tak vzhladom na tie horúčavy čo sú teraz, to nie su idealne podmienky na čakanie. Páliť alebo čakať?
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Hruškový kvas


vyslouzil (16622) - xxx.xxx.236.1 (?)
12.8.2018 9:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já bych počkal. Dva týdny a kousek je málo, kvas máte v poměrně chladné místnosti, nejsou známky kažení a vyvíjí se CO2
Každopádně dejte vědět výsledek pálení.

Připojit reakci
      

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.32.22 (?)
12.8.2018 11:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prokvasilo jen 4-5°Bx, to nemá význam pálit.
Rafael.

Připojit reakci
      

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.186.232 (?)
12.8.2018 11:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já bych taky počkal, přidávám se ke stejnému názoru dva týdny a kus. Ideálně pod 2brix tak kol 1. Cukr bych dal. Tak 1 - 1,5 kg na 50 kg, hruška to snese. Nejlíp ještě tak deset dní v tom stejným teple a pak vyvetrat do většího chladu do uvolnění ještě aromatu a transformace lihu co nejdéle třeba i 14 dní. Hodně zdaru __ K.z B.
Připojit reakci
         

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.5.26 (?)
12.8.2018 16:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevím jak komu, ale mi nikdy nic pod 3°Bx nevykvasilo. I ty 3°Bx byl malý zázrak. A to jsem některé kvasy skladoval i rok.
(Refraktometr měří i nezkvasitelné cukry...).

Rafael.

Připojit reakci
            

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.186.232 (?)
12.8.2018 19:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já tedy měřil vždy klasickým cukromerem mac, a u jablek či jablek s hruskama sem se dostával i na tu jedničku. Problém byl jen v tom, dosáhnout stejnou prokvasenost ve všech beckach, což většinou nejde. __ K.z B.
Připojit reakci
               

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.5.26 (?)
12.8.2018 19:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já klasický, ponorný hustoměr nemám rád. Hodí se jen k měření moštů nebo cukernatých roztoků. Ale pokud už do té směsky voda-cukr vstoupí i líh je měření velmi ovlivněno tou směskou s velmi odlišnou hustotou. Nejvíce se to projeví při měření už skoro nebo úplně vykvašených kvasů.
(Ten "lehký líh" v té směsi...).
V těch případech je fact lepší refraktometr.
Nicméně pokud někdo nepřicukřuje, nemění často suroviny a pokud si na hustoměr léty zvykne a ví co od něj čekat, tak samozřejmě nic proti němu.
Udělá mu dobrou službu.
Ale v žádném případě to není nijak přenositelný a exaktní údaj, protože ten líh, a čím ho je v tom kvasu víc, výsledek velmi zkreslí!

Rafael.
*
P.S. Ale to se tu snad, i na podobných forech X krát psalo...

Připojit reakci
                  

Hruškový kvas


vyslouzil (16622) - xxx.xxx.236.1 (?)
12.8.2018 20:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moštoměrem se měřit zbytkový cukr nedá nebo jen velmi nepřesně. Cukroměr je určený na měření zbytkového cukru v kvasu a tam se s tím lihem počítá. Já ale taky pouížvám refraktometr, mnohem líp se s ním měří, stačí kapka.

Připojit reakci
                  

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.186.232 (?)
12.8.2018 20:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Samozřejmě sem myslel měření cukromerem. Moštomer tak nízké hodnoty snad ani nemá. __ K.z B.
Připojit reakci
                     

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.5.26 (?)
12.8.2018 21:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cukroměr, moštoměr, hustoměr, vinoměr atd. Těžko se jednotlivá měření mezi sebou porovnávají.
Byl bych proto, už jen aby jsme si rozumněli, nemluvě o rychlosti a jednoduchosti měření a snadné dostupnosti, měřit jen refraktometry a používat jen °Bx.
A všechny ty staré, levné a těžce nebo pracně použitelné hustoměry, vzlínoměry apod. vyhodit...

Rafael.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě automatické pálenice 6418.10.201810571
Destilace - základní dotazy1018.10.20181280
Hruškovice1918.10.201819752
Jablkovy kvas meranie cukru917.10.2018499
Destilační přístroj - sestrojení5617.10.2018122849
Vady pálenky716.10.2018860
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?2916.10.201813973
Jak legálně provozovat domácí pálenici?616.10.2018573
Hruškový kvas1716.10.20185265
Teplota a rýchlosť kvasenia1015.10.20181087
Biely povlak na slivkovom kvase 115.10.2018238
Kvašení jablečného moštu315.10.2018329
Deka se propadá, ale cukr ukazuje 7%714.10.20181019
Pálení z řepného cukru1513.10.20183762
Turbo kvasnice1313.10.20181111
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3813.10.201863970
Ražná - ražovica1213.10.201834460
Škrábavost pálenky3312.10.201844803
Pálenka z dýně5612.10.201845486
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1011.10.2018896
Jablkovy kvas2611.10.20183370
Šípkovica ako ma to229.10.201832226
Nová pálenice - jaký kotel?528.10.201850755
Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?46.10.2018636
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek156.10.201811230
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár265.10.201820460
Průběh kvašení jablek 65.10.2018984
Kolko odobrat metylalkoholu553.10.201886999
Cukornatosť slivky83.10.2018802
Kde sehnat malou pálenici1891.10.2018339816
Kvas Oskeruše711.10.201869405
Methanol51.10.2018916
Paleni slivovice doma727.9.20181644
Poraďte jaké kvasinky2424.9.201811006
Kvas z jablek3623.9.20188111
Destilačná kolona vs Dvojstupňová destilácia122.9.2018826
Domácí pálenice1622.9.20183343
Teoretický výnos1419.9.20182699
Můj první kvas2119.9.20183825
Kdy pálit hruškový kvas217.9.20181762
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Domácí klobásy6:56
Domácí klobásy16.10.2018
Domácí klobásy15.10.2018
Dehtování14.10.2018
Jak uchovat hotový kvas11.10.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů