Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Hruškový kvas

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.29.191 (?)
12.8.2018 1:06, počet návštěv: 7157
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím, mám založený hruškový kvas, odroda "planky-hniličky" asi 40 ročny strom. Tohto roku z neho napadalo cca 800kg hrušiek, cukornatost v priemere 13 brix. Sudy sa začali plniť 14.7., posledný bol naplnený 30.7., všetko bolo pozbierane zo zeme, otriasat sa nedá vzhľadom na veľkosť stromu :) Sudy boli plnené na 1x, max na 2x v priebehu dvoch dní. Všetky hrušky umyté, odstopkovane, pomlete. Teplota v miestnosti kde sa kvasi je v priemere 22-23°C, v noci menej, max tam bolo 24,°8C keď vonku bolo 36°C. pH bolo merané "len" papierikmi z lekárne kde sa ukazovalo okolo 4pH. Sudy su uzavreté bez pristupu vzduchu, na povrchu ziadna plesen ani biely povlak. Trošku odvážne alebo hlúpe (uvidime po odchode z palenice) ale do kvasu sme nepridali nic, žiaden cukor, kvasinky, enzýmy, kyselinu... proste nič, nech si priroda poradí sama.. Dnes meraný cukor ukazoval 8-9 brix, sviecka nad kvasom zhasla. Moja otázka, v stredu mám zajednanu palenicu, išli by ste páliť alebo ešte počkali? V kvase nie je v cítiť ocot, je to skor taká sladsia chuť ale aj tak vzhladom na tie horúčavy čo sú teraz, to nie su idealne podmienky na čakanie. Páliť alebo čakať?
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Hruškový kvas


vyslouzil (16825) - xxx.xxx.236.1 (?)
12.8.2018 9:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já bych počkal. Dva týdny a kousek je málo, kvas máte v poměrně chladné místnosti, nejsou známky kažení a vyvíjí se CO2
Každopádně dejte vědět výsledek pálení.

Připojit reakci
      

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.32.22 (?)
12.8.2018 11:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prokvasilo jen 4-5°Bx, to nemá význam pálit.
Rafael.

Připojit reakci
      

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.186.232 (?)
12.8.2018 11:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já bych taky počkal, přidávám se ke stejnému názoru dva týdny a kus. Ideálně pod 2brix tak kol 1. Cukr bych dal. Tak 1 - 1,5 kg na 50 kg, hruška to snese. Nejlíp ještě tak deset dní v tom stejným teple a pak vyvetrat do většího chladu do uvolnění ještě aromatu a transformace lihu co nejdéle třeba i 14 dní. Hodně zdaru __ K.z B.
Připojit reakci
         

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.5.26 (?)
12.8.2018 16:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevím jak komu, ale mi nikdy nic pod 3°Bx nevykvasilo. I ty 3°Bx byl malý zázrak. A to jsem některé kvasy skladoval i rok.
(Refraktometr měří i nezkvasitelné cukry...).

Rafael.

Připojit reakci
            

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.186.232 (?)
12.8.2018 19:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já tedy měřil vždy klasickým cukromerem mac, a u jablek či jablek s hruskama sem se dostával i na tu jedničku. Problém byl jen v tom, dosáhnout stejnou prokvasenost ve všech beckach, což většinou nejde. __ K.z B.
Připojit reakci
               

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.5.26 (?)
12.8.2018 19:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já klasický, ponorný hustoměr nemám rád. Hodí se jen k měření moštů nebo cukernatých roztoků. Ale pokud už do té směsky voda-cukr vstoupí i líh je měření velmi ovlivněno tou směskou s velmi odlišnou hustotou. Nejvíce se to projeví při měření už skoro nebo úplně vykvašených kvasů.
(Ten "lehký líh" v té směsi...).
V těch případech je fact lepší refraktometr.
Nicméně pokud někdo nepřicukřuje, nemění často suroviny a pokud si na hustoměr léty zvykne a ví co od něj čekat, tak samozřejmě nic proti němu.
Udělá mu dobrou službu.
Ale v žádném případě to není nijak přenositelný a exaktní údaj, protože ten líh, a čím ho je v tom kvasu víc, výsledek velmi zkreslí!

Rafael.
*
P.S. Ale to se tu snad, i na podobných forech X krát psalo...

Připojit reakci
                  

Hruškový kvas


vyslouzil (16825) - xxx.xxx.236.1 (?)
12.8.2018 20:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moštoměrem se měřit zbytkový cukr nedá nebo jen velmi nepřesně. Cukroměr je určený na měření zbytkového cukru v kvasu a tam se s tím lihem počítá. Já ale taky pouížvám refraktometr, mnohem líp se s ním měří, stačí kapka.

Připojit reakci
                  

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.186.232 (?)
12.8.2018 20:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Samozřejmě sem myslel měření cukromerem. Moštomer tak nízké hodnoty snad ani nemá. __ K.z B.
Připojit reakci
                     

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.5.26 (?)
12.8.2018 21:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cukroměr, moštoměr, hustoměr, vinoměr atd. Těžko se jednotlivá měření mezi sebou porovnávají.
Byl bych proto, už jen aby jsme si rozumněli, nemluvě o rychlosti a jednoduchosti měření a snadné dostupnosti, měřit jen refraktometry a používat jen °Bx.
A všechny ty staré, levné a těžce nebo pracně použitelné hustoměry, vzlínoměry apod. vyhodit...

Rafael.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2015.12.20181559
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?1915.12.20182333
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2014.12.201842222
Zápach pálenky714.12.2018543
Stojanek na cedění kvasu 714.12.2018557
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20182865
Švestkový kvas - bílá plíseň 713.12.2018959
Aroma slivovice2612.12.20183132
Slivovice vs. calvados22511.12.2018331272
Jblkový kvas (druhák)410.12.2018475
Koupě automatické pálenice 10110.12.201823593
Ukončení destilace + ředění110.12.2018437
Mišpule610.12.20187196
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20188561
Turbo kvasnice328.12.20183838
Ananasovice, pomerančovice164.12.201811835
Domácí pálenice174.12.20185213
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181190
Jak legálně provozovat domácí pálenici?71.12.20182547
Kolko odobrat metylalkoholu6230.11.201893271
Jablkovy kvas meranie cukru6127.11.20188737
Refraktometr na měření kvasu2227.11.20186543
Zakalená slivovice17027.11.2018208734
Vínovice226.11.2018446
Kvas z cca 20kg broskví2825.11.201810621
Teoretický výnos2323.11.20184973
Jablkovy kvas5723.11.20189629
Pálenka z moštu4221.11.201813201
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4021.11.201819432
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1220.11.20185621
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1419.11.20182854
Paleni slivovice doma1117.11.20184646
Hruškovice2817.11.201824086
Cukr nebo med?414.11.2018931
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6914.11.201856812
Škrábavost pálenky4014.11.201850009
Trnkovica (trnka obecna)3710.11.201822468
Pliseň na švestkách 210.11.2018779
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek167.11.201814450
Destilace - základní dotazy415.11.20188204
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa10.12.2018
Uzení masa8.12.2018
Dehtování8.12.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů