Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Hruškový kvas

Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.29.191 (?)
12.8.2018 1:06, počet návštěv: 7720
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím, mám založený hruškový kvas, odroda "planky-hniličky" asi 40 ročny strom. Tohto roku z neho napadalo cca 800kg hrušiek, cukornatost v priemere 13 brix. Sudy sa začali plniť 14.7., posledný bol naplnený 30.7., všetko bolo pozbierane zo zeme, otriasat sa nedá vzhľadom na veľkosť stromu :) Sudy boli plnené na 1x, max na 2x v priebehu dvoch dní. Všetky hrušky umyté, odstopkovane, pomlete. Teplota v miestnosti kde sa kvasi je v priemere 22-23°C, v noci menej, max tam bolo 24,°8C keď vonku bolo 36°C. pH bolo merané "len" papierikmi z lekárne kde sa ukazovalo okolo 4pH. Sudy su uzavreté bez pristupu vzduchu, na povrchu ziadna plesen ani biely povlak. Trošku odvážne alebo hlúpe (uvidime po odchode z palenice) ale do kvasu sme nepridali nic, žiaden cukor, kvasinky, enzýmy, kyselinu... proste nič, nech si priroda poradí sama.. Dnes meraný cukor ukazoval 8-9 brix, sviecka nad kvasom zhasla. Moja otázka, v stredu mám zajednanu palenicu, išli by ste páliť alebo ešte počkali? V kvase nie je v cítiť ocot, je to skor taká sladsia chuť ale aj tak vzhladom na tie horúčavy čo sú teraz, to nie su idealne podmienky na čakanie. Páliť alebo čakať?
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Hruškový kvas


vyslouzil (16916) - xxx.xxx.236.1 (?)
12.8.2018 9:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já bych počkal. Dva týdny a kousek je málo, kvas máte v poměrně chladné místnosti, nejsou známky kažení a vyvíjí se CO2
Každopádně dejte vědět výsledek pálení.

Připojit reakci
      

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.32.22 (?)
12.8.2018 11:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prokvasilo jen 4-5°Bx, to nemá význam pálit.
Rafael.

Připojit reakci
      

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.186.232 (?)
12.8.2018 11:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já bych taky počkal, přidávám se ke stejnému názoru dva týdny a kus. Ideálně pod 2brix tak kol 1. Cukr bych dal. Tak 1 - 1,5 kg na 50 kg, hruška to snese. Nejlíp ještě tak deset dní v tom stejným teple a pak vyvetrat do většího chladu do uvolnění ještě aromatu a transformace lihu co nejdéle třeba i 14 dní. Hodně zdaru __ K.z B.
Připojit reakci
         

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.5.26 (?)
12.8.2018 16:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevím jak komu, ale mi nikdy nic pod 3°Bx nevykvasilo. I ty 3°Bx byl malý zázrak. A to jsem některé kvasy skladoval i rok.
(Refraktometr měří i nezkvasitelné cukry...).

Rafael.

Připojit reakci
            

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.186.232 (?)
12.8.2018 19:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já tedy měřil vždy klasickým cukromerem mac, a u jablek či jablek s hruskama sem se dostával i na tu jedničku. Problém byl jen v tom, dosáhnout stejnou prokvasenost ve všech beckach, což většinou nejde. __ K.z B.
Připojit reakci
               

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.5.26 (?)
12.8.2018 19:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já klasický, ponorný hustoměr nemám rád. Hodí se jen k měření moštů nebo cukernatých roztoků. Ale pokud už do té směsky voda-cukr vstoupí i líh je měření velmi ovlivněno tou směskou s velmi odlišnou hustotou. Nejvíce se to projeví při měření už skoro nebo úplně vykvašených kvasů.
(Ten "lehký líh" v té směsi...).
V těch případech je fact lepší refraktometr.
Nicméně pokud někdo nepřicukřuje, nemění často suroviny a pokud si na hustoměr léty zvykne a ví co od něj čekat, tak samozřejmě nic proti němu.
Udělá mu dobrou službu.
Ale v žádném případě to není nijak přenositelný a exaktní údaj, protože ten líh, a čím ho je v tom kvasu víc, výsledek velmi zkreslí!

Rafael.
*
P.S. Ale to se tu snad, i na podobných forech X krát psalo...

Připojit reakci
                  

Hruškový kvas


vyslouzil (16916) - xxx.xxx.236.1 (?)
12.8.2018 20:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moštoměrem se měřit zbytkový cukr nedá nebo jen velmi nepřesně. Cukroměr je určený na měření zbytkového cukru v kvasu a tam se s tím lihem počítá. Já ale taky pouížvám refraktometr, mnohem líp se s ním měří, stačí kapka.

Připojit reakci
                  

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.186.232 (?)
12.8.2018 20:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Samozřejmě sem myslel měření cukromerem. Moštomer tak nízké hodnoty snad ani nemá. __ K.z B.
Připojit reakci
                     

Hruškový kvas


host - xxx.xxx.5.26 (?)
12.8.2018 21:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cukroměr, moštoměr, hustoměr, vinoměr atd. Těžko se jednotlivá měření mezi sebou porovnávají.
Byl bych proto, už jen aby jsme si rozumněli, nemluvě o rychlosti a jednoduchosti měření a snadné dostupnosti, měřit jen refraktometry a používat jen °Bx.
A všechny ty staré, levné a těžce nebo pracně použitelné hustoměry, vzlínoměry apod. vyhodit...

Rafael.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191337
Kvasenie a palenie manga614.2.2019413
Stojanek na cedění kvasu 1513.2.20192909
3D pálení2213.2.20192506
Kvas přes zimu1012.2.20191610
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201917306
Kvasná zátka1611.2.201910733
Parciální fermentace39.2.2019376
Posudzovanie ovocného kvasu68.2.2019838
Pálenka z melasy207.2.20192097
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019651
Test na metanol786.2.201982908
Škrábavost pálenky464.2.201955731
Aroma slivovice352.2.20197663
Destilát z piva a vína121.2.201912222
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019100956
Ředění slivovice629.1.20195236
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20197970
Cukr626.1.20191266
Umístění palírny3918.1.20195060
Jablkovy kvas meranie cukru6218.1.201912524
Chut po siře318.1.2019551
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192030
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191031
Destilace - základní dotazy4811.1.201911711
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019436
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917851
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019886
Síření sudů25.1.2019454
Pálenka z dýně584.1.201950393
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20195530
Koupě automatické pálenice 1042.1.201930716
Slivovice vs. calvados2281.1.2019340432
Cukr nebo med?151.1.20193131
Ukončení destilace + ředění930.12.20182929
Zapach dymu429.12.2018862
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201823708
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20185454
Kotel na pálení destilátu621.12.20183990
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2219.12.201845655
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Jake drevo5:22
Šunka bez rychlosolí15.2.2019
Šunka bez rychlosolí15.2.2019
Pomazánka z červené řepy13.2.2019
Pomazánka z červené řepy12.2.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů