host - 29.191 (?), 12.8.2018 1:06, zobrazeno: 18282x
Zdravím, mám založený hruškový kvas, odroda "planky-hniličky" asi 40 ročny strom. Tohto roku z neho napadalo cca 800kg hrušiek, cukornatost v priemere 13 brix. Sudy sa začali plniť 14.7., posledný bol naplnený 30.7., všetko bolo pozbierane zo zeme, otriasat sa nedá vzhľadom na veľkosť stromu :) Sudy boli plnené na 1x, max na 2x v priebehu dvoch dní.
Všetky hrušky umyté, odstopkovane, pomlete.
Teplota v miestnosti kde sa kvasi je v priemere 22-23°C, v noci menej, max tam bolo 24,°8C keď vonku bolo 36°C. pH bolo merané "len" papierikmi z lekárne kde sa ukazovalo okolo 4pH.
Sudy su uzavreté bez pristupu vzduchu, na povrchu ziadna plesen ani biely povlak.
Trošku odvážne alebo hlúpe (uvidime po odchode z palenice) ale do kvasu sme nepridali nic, žiaden cukor, kvasinky, enzýmy, kyselinu... proste nič, nech si priroda poradí sama..
Dnes meraný cukor ukazoval 8-9 brix, sviecka nad kvasom zhasla.
Moja otázka, v stredu mám zajednanu palenicu, išli by ste páliť alebo ešte počkali? V kvase nie je v cítiť ocot, je to skor taká sladsia chuť ale aj tak vzhladom na tie horúčavy čo sú teraz, to nie su idealne podmienky na čakanie. Páliť alebo čakať?
Adresa příspěvku Připojit reakci
|