|
Hruškovice
|
|
|
|
robo27 - (30) - 56.72 (?) 14.10.2018 10:56
Dobrý deň
mám hruškový kvas asi 4 týždne. Cukornatosť okolo 4 percentá ale neviem či to dobre meria... NA chuť je kvas už celkom kyslí a vonia pekne po hruškách. Z hora koláč vyzerá viď foto. Takže už páliť? Pri pálení sa ten vrchný koláč vyhadzuje?
Ďakujem
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3
|
|
|
|
|
|
host - 205.70 (?), 18.10.2011 15:07
Zatím vždycky se nám hruškovice povedla proto nás to tento rok překvapilo, po prvním pálení byla lahodná, nahořklou chut má až po druhém pálení a naředění.Hrušky byly zralé a bez stopek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.34 (?), 12.10.2018 0:21
dobry den,
pisete: "hrušky musí být v bezvadně zralé formě, nikoli v přezrálé"
preco nie prezrete? a co take hrusky "hnilicky" (neviem ako sa volaju cesky) - tie ked dozreju tak su vlastne "prezrete"-ale prave vtedy ked ich vnutro hnedne a zacina sa rozpadat az "roztekat" stratia trpkost a ziskaju svoju intenzivnu sladkost a chut - povedal by som ze prave vtedy su vhodne do kvasu. Raz som ochutnal popadane dive hrusky - male bobule - tie ktore mali vnitro este biele boli bez vynimky trpke a pomerne kysle, ale tie ktore uz mali duzinu hnedu (nie zhnitu!!) mali intenzivnu sladku chut a vonu - taku medovo-orieskovu - az si viem predstavit ako uzasne by to chutilo v destilate.. a prave tie prezrete-zhnilicene hnilicky maju velmi podobnu, aj ked zdaleka nie tak intenzivnu chut.
Raz som dostal flasu hruskovice - asi bola cerstva lebo dobre nechutila tak som ju ako neznalec nechal tak (vypalena niekde na lazoch na domacom riade-povazoval som ju za velmi nekvalitnu), ked som sa porezal tak som ju pouzil ako dezinfekciu... Po par rokoch ked odlezala je uzasna - v pozadi je presne ta medovo-orieskova chut (kvoli nej by sa z tym hruskovym kvasom naozaj oplatilo zabavat). Zial uz z nej mam iba zbytok, nie som znalec, ale z pohladu laika - vela lepsich domacich paleniek som nepil...
Michal
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.36 (?), 19.10.2011 8:41
... jak se říká "dobrá rada nad zlato", ale myslím (po jednom měsíci co uběhlo od zveřejnění původního příspěvku), že ty hrušky již ztratily původní tvar, takže na zaváření a sušení se již asi nehodí... přeji hezký den.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
robo27 - (30) - 56.72 (?), 14.10.2018 10:56
Dobrý deň
mám hruškový kvas asi 4 týždne. Cukornatosť okolo 4 percentá ale neviem či to dobre meria... NA chuť je kvas už celkom kyslí a vonia pekne po hruškách. Z hora koláč vyzerá viď foto. Takže už páliť? Pri pálení sa ten vrchný koláč vyhadzuje?
Ďakujem
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.34 (?), 16.10.2018 23:31
Zdravím, vidím že Vám zatiaľ nikto neodpovedal a hoci ste uz pridávali dotaz do dvoch diskusií, tak skúsim odpovedať, hoci nemám skúsenosti s hruškovým kvasom. Možno to oživí diskusiu.
Ak ste nameral 4 Brix a máte kvas už štyri týždne a na chuť je kyslý, ja by som už nečakal -radšej by som obetoval nejaký ten cukor - radšej ako prísť o celý kvas alebo vypáliť nejaký smrad. Vrch kvasu samozrejme odobrať-je to asi samozrejmosť u všetkých kvasov.
Ale skúste napísať presnejšie - či ste docukroval-ak áno tak koľko, či ste oksľoval kvas alebo nie, pridané kvasinky, enzým atď., akú teplotu máte tam kde je kvas, čím ste nameral tie 4 % cukru... snáď zareagijú znalci.
Držím palce - hruškovicu a marhuľovicu považujem za najlepšie pálenky, ale nemám sa ako dostať ku surovine. Takže veľa zdaru
Michal
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 58.190 (?), 18.10.2018 0:43
Přesně jak píše Michal z fotky a minima informací se těžko usuzuje a radí. Nejdůležitější je zda to ještě kvasí, významný únik CO2 a kvasná zátka Ti kvas ochraní, stačí přivonět a poslouchat bublání. Pokud nemáš zkušenosti, tak zapalovač nebo svíčku na vrchní hranu sudu, jakmile zhasne je ještě dostatečný unik CO2. Podle fotky (bílé skvrny), době kvašení a zbytkovému cukru doporučuju zbytečně neváhat a pálit, o to spíš pokud jsi kvas nijak neupravoval. Jen pro příklad loni jsem měl hruškový kvas v garáži cca 18 až 20 stupnu. Bez přídavku kvasinek, živné soli, kyseliny prostě nic. Dopadlo to mizerně, většina mi zoctovatěla asi po 4 až 5ti týdnechi, do te doby se mi to nikdy nestalo. To bylo poprvé a naposledy, co jsem dělal hruškový kvas bez přídavku osmoticky odolných kvasinek, živné soli a cukru. A to jsem i měřil štávu cukroměrem a měla asi 6 proc. Letos mám hrušky venku ve stínu na severní straně domu, teploty spíše nižší v noci i kolem 5 stupnu, přes den max 20, ale to se nestihne prohřát, přidal jsem živnou sůl, osmoticky odolné kvasinky co makaj super už od 8 st celsia a cukru 1 kg na 100 litrů. Už kvasí 5 týdnu, klobouk stále krásně zdravý, kvas nádherně voní i chutná. Bublají jako blázen a po přičichnutí dostanu pěknou facku. Cukr neměřím, je to zbytečné, jak bylo psáno v jiných částech diskuze, cukroměr je z důvodu ruzneho poměru alkoholu v kvasech nepřesný a refrakto. nemám. Ale smyly se dá přesně poznat konec. Se vždycky rozepíšu :-), ale to proto, že sám vím, jak pro mě byly před lety jakekoliv informace důležité. Přeju ať to dobře dopadne. Honza.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 100.59 (?), 20.10.2018 22:08
Tak jsem ty hrušky asi nezvládl! Letos se po dlouhé době urodilo i hrušek a tak jsem krom jablek zpracoval i 4 bečky hrušek.
U první z planých hrušek jsem použil kvasinky a živnou sůl a kyselinu citronovou + trochu dolil vodou s asi 0,5kg cukru. Ten jediný kvas působí použitelným dojmem a to měl na začátku asi 11 Brix. Na hoře je stále deka.
Pak přišly na řadu 3 bečky Williamska a Konference. Zde jsem taky dolil drť vodou s max. 0,5 kg cukru na bečku a naočkoval trochou prvního kvasu.Kyselinu jsem neřešil, pouze jsem do každé bečky přidal pár jablek, což se mi v minulosti osvědčilo. Nad dekou je kapalina potažená křísem, divná vůně, nakyslá chuť. Brix dnes prakticky neměřitelné. Asi jsem do toho měl navalit cukr a něco kyseliny.
Tak přemýšlím, jestli 3 bečky rovnou zlikvidovat na kompostu, asi ano, nepotřebuju v lahvi břečku. Viz fota
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|