Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Rychle rostoucí živý plot. Vypěstujete maxirychle s minináklady. Více info>


Pálení > Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?

Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?


host - xxx.xxx.86.171 (?)
30.3.2017 12:07, počet návštěv: 6611
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, psal jsem již na deslik, bylo mi doporučeno hodit i sem. V závalu nadšení a amatérství jsem si koupil koloni viz níže. Takže prosím nekomentujte mou začátečnickou chybu, nicméně bych z ní rád dostal nějaký rozumný výsledek. Možná je vše v pořádku, a jen hledám problém kde není, ale nezdá se mi to. Nejvíce bych ocenil někoho, kdo má s podobnou kolonou osobní zkušenosti a může mi dát nějaké rady a tipy. Děkuji :

Mám tuto kolonu, akorát se 4mi odkalovači, jinak je totožná
Zatím jsem na ni zkoušel pálit 2x resp 2 druhy mače (jablka a zavařeninový mix :)).
Mám problém s tím, že z kolony během pálení do sběrné nádobky jde dost nevonící zápach (prostě jak když se pálí na UA, nebyl jsem u žádné jiné kolony, nemůžu soudit, jestli je to normální), ovšem i třeba den po vypálení má pálenka stále ten stejný CHEMICKÝ nespecifikovaný zápach. Pálím (dle teploměru v prvním odkalovači) ze začátku na 78-79'C, a to vyloženě slabě kape hodnoty výstupu u prvního pálení jsou cca 90% alkoholu a zápach je dost silný. Když zvednu teplotu na 81-83 tak je proud výstupu podstatně silnější, zápach se trochu zmírní (ale stále je dost silný), síla padne na cca 83-85%. Nicméně i co do chuti, těžko bych rozeznal z čeho bylo vypáleno. Neměl jsem bohužel zatím možnost s nikým znalým probrat výrobní postup přímo u kolony, jestli je problém v ní, či ve mě? Zkoušel jsem i po prvních proteklých pár kapek i vylít všechny odkalovače, výsledek stejný.
Ještě poznámka, když vyliji odkalovače chvíli po chodu kolony, tak tekutina v nich je samozřejmě horká, ale je čirá s kousky minerály a s výborným aroma (takové bych si představoval u výsledku), voltáží je někde kolem 60-65% a je čirá. Ke konci procesu kdy jsou teploty vyšší, je už zakalená a zapáchá obdobně jak výsledný produkt.
Děkuji za jakékoliv poznatky, rady a připomínky.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?


host - xxx.xxx.236.138 (?)
2.4.2017 15:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, doporučuji přečíst vlákno "Odkalovač na koloně?" PŠ

Připojit reakci
      

Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?


host - xxx.xxx.86.171 (?)
3.4.2017 7:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky, moc tam toho není, nicméně i já se přikláním k řešení odkalovače fiknout :) teď už jen najít někoho, kdo mi to udělá. TIG nemám abych to spojil zpět. 

Připojit reakci
         

Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?


host - xxx.xxx.19.119 (?)
3.4.2017 21:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No ještě k těm odkalovačům... já bych si změřil průměr trubek co k nim vedou, pak bych si v kovomatu (nebo někde obchodě s instalatérskými potřebami) zakoupil rychlospojku na cu či ocelové trubky (je jich dost k sehnání, různého typu, dají se kombinovat i "téčkem" kam lze umístit teploměr...). Poté bych to v obloučku kuchnul, začistil pilníkem na čisto a kolonu s chladičem touto rychlosojkou stáhnul. Na shánění TIGu bych se vykašlal. Mělo by to být dostatečně tuhé na to, aby to ten chladič uneslo... popřípadě lze dodělat úchyt chladiče.

Tak ať se daří...

Připojit reakci
            

Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?


host - xxx.xxx.86.171 (?)
4.4.2017 7:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pokud neseženu TIGa tak budu asi takto řešit. Když jsme u toho teploměru, kde jej ideálně umístit. A vůbec jaký teploměr zvolit?

Připojit reakci
               

Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?


pata (108) - xxx.xxx.54.251 (?)
26.4.2017 21:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obávám se, že s touto sestavou nic kvalitního z ovoce nevypálíte. Kolona je konstruována na pálení čistého cukrového kvasu. Poláci, jak jsem četl na jejich fórech, cukrový kvas před pálením ještě čistí a filtruji aby výsledný produkt byl použitelný. Ale na aroma zapomeňte.
Na takové koloně jde poměrně dobře zpracovat již jednou přepálený, tedy čistý lutr.  Pokud chcete experimentovat s touto kolonou, doporučuji prvé pálené provést jen pomoci chladiče na konci kolony (nevím jestli jde odpojit a zapojit přímo na vařák). Předek a úkap ven a tento čistý lutr přehnat přes kolonu. Pokud budete hlídat správně teplotu (bod varu alkoholu musí kolísat jen v desetinách stupně na vrcholu kolony) výsledek bude mít kolem 95%. Takto silný produkt nebude mít žádný buket, protože alkohol vám otupí chuťové buňky. Musíte ho naředit a nechat alespoň rok ležet. Časem buket bude intenzívnět a budete mile překvapen kvalitou.
Neznám funkci odkalovačů, ale dle mého názoru jsou k ničemu. Osobně bych předělal tuto kolonu na Aabratek.

Připojit reakci
                  

Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?


host - xxx.xxx.37.199 (?)
30.4.2018 10:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Mám kolonu aabratek, ale neměl jsem nějaký návod na obsluhu. Postupují při práci podle návodu na podobných kolonách konkrétně na fóru Deslik, aparát, MAX. Nemůžete mi popsat postup obsluhy na této koloně? Díky. R. 

Připojit reakci
   

Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?


host - xxx.xxx.248.117 (?)
19.12.2017 16:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

doporučuji odtranit /vyřezat/ údajný odkalovač, vyřadit z provozu "chladící prsty" /jestli je tam máte/ a zapojit chladící vodu přímo na chladič.Prostě z toho polského "zázraku",který nefunguje udělat KLASIKU přístroj a je pokoj.Já jsem si tím prošel a trvalo mi dva roky než jsem to vychytal.Nyní vše funguje ke spokojenosti jak má.

Připojit reakci
      

Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?


host - xxx.xxx.195.11 (?)
19.12.2017 19:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím. Já jsem zakoupil 50 l kolonu KEG s chladícími prsty a odkalovačem. Po několikaletých pokusech, kdy jsem stále nedosahoval kvality pálenky kterou jsem chtěl, jsem udělal stejnou úpravu a to: uřezal jsem část kolony s odkalovačem a studenými prsty a chladičem. Chladič jsem následně přivařil na trubku kolony a spojil kolonu s chladičem. Tím se s původní kolony stal klasický přístroj na dvojitou destilaci.  Dále jsem kolonu vybavil regulátorem výkonu. Po prvních dvou páleních je kvalita už mnohem lepší.

Připojit reakci
         

Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?


host - xxx.xxx.59.43 (?)
26.12.2017 9:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ten samy problem mam taky. Poridil jsem tu z toho 100l kegu na tech nožkách. Teče z toho smrádek. Coz asi reakcni clen co je tam tech 5dratenek tak nestiha nebo jsou ridke oka a pary to jednoduše proletí bez toho aniž by to zaucinkovalo. Napravi to pripravek na sirku DESULFIN par kapek do destilatu vysledneho. Cca na 5l 0,5ml více udela chut medenky. Z tou chutí vodky po par zkouseni jsem dosel na to ze to chce vice topit a přiměřene chladit.cca 2l za min. Ustalit na 85 a pak nechat tak. Pod 83tece jen lih cisty. Nad 85je chut. Teplota se pomalu zveda. 93st vypnu.teplomer na hore na kolone. A chuti je tam najednu dost.ten 1odkalovač co tam je. Tak z toho potom vyleju 2dl za cely proces. 80l kvasu. Tak to neni tak hrozne. A chutí je to kyselka, tak odkalovač tam necham. Zatim jsem to zkousel parkrat. Komin se chystam vyplnit cely medenyma smotanyma dratama co jsem rozplet svareci kabel. A pokud to ani nepomuze.tak jsem tez zvazoval to predelat na system 2D.
Připojit reakci
            

Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?


host - xxx.xxx.37.117 (?)
29.12.2017 20:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"...Napravi to pripravek na sirku DESULFIN par kapek do destilatu vysledneho..."

Já v žádném případě nejsem žádným extrémním odpůrcem chemie, spíš naopak.

Je v každých potravinách a veškeré jejích složky když se chce tak se můžou označit za velmi nebezpečné nebo alespoň potencionálně karcinogenní.
*
A jako starý domácí vinař, ovocný, stále se nestačím divit co vše mají ti révoví-komerční k dispozici. Co vše se jim dnes "vnucuje"...
Ale zpět k tématu, k té citaci v úvodu:

Proč se jimi inspirujete, proč cpete modrou skalici do destilátu???
Víte jistě, že jste ten přípravek použil tak aby skutečně zreagoval jak má?
Nebylo by lepší použit takové přípravky už při destilaci protože kdyby nezreagovaly správně tak zůstanou ve vařáku?
*
(To, že má měď velmi dobré katalytické vlastnosti se ví už hodně dlouho. A taky to, že to vůbec není vhodný potravinářský materiál a proto se k takovým účelům nikdy nepoužíval a ani nepoužívá. Už jsem to mnohokrát na více místech psal. S výjimkou destiláterství. Jenže tam všechny nežádoucí sloučeniny zůstanou nebo ztečou zpět do vařáku a už nemůžou finální výrobek nijak zkontaminovat!)

Rafael.

Připojit reakci
               

Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?


host - xxx.xxx.33.3 (?)
29.12.2017 20:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

moc tomu nerozumim me bylo doporuceno at pridam do kvasu kyselinu sirovou 30 roku palim normalne       dela se to v severnich cechach v palenicich        na morave snad budou palit po staru

Připojit reakci
            

Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?


host - xxx.xxx.17.250 (?)
29.12.2017 22:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zajímalo by mě o jaké kolony problémové se jedná. Odkazy jsou již nefunkční a já mám na bazošu taky na jednu spadeno.Tak abych se nespálil.

Připojit reakci
               

Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?


host - xxx.xxx.247.21 (?)
19.6.2018 11:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já mám polskou kolonu se 2 odkalovači a udělal jsem jenom jednu úpravu. Vytahal jsem drátěným háčkem ty nerezové špony, které byly ve sloupu od kotle a nacpal tam měděnou uzemňovací pásku, kterou používají elektrikáři. Žádné zápachy a ani pachutě jsem nezaznamenal. Dělal jsem jabkovici z moštu, režnou z vylisovaného režného kvasu, čistý alkohol z cukru a anglických kvasinek a také jsem přepaloval víno. Vše bylo v pořádku, vonělo to a chutnalo tak, jak má. Obsah odkalovačů si vždy nechám pro příští destilaci, podle toho o co jde, tak to přidám ke rmutu.

Připojit reakci
         

Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?


host - xxx.xxx.248.117 (?)
29.12.2017 17:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, pro hosta 195.11

měl jsem stejný problém, viz názor výše, vyřezal jsem odkalovač, je to o hodně lepší, ale možná vaše úprava bude ještě lepší.Prosím nemohl byste mi pro inspiraci poslat fotku nynějšího přístroje. Díky a at se daří Roman, romic@tiscali.cz

Připojit reakci
            

Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?


host - xxx.xxx.17.250 (?)
27.4.2018 18:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sice již je příspěvek hodně starý, rozhodl jsem se ještě zareagovat i pro případné další uživatelé, kteří si pořídí něco podobného co je zde zminované.Odkazy jsou, již sice nefunkční, ale pokusím se sem vložit foto cca. podobné o jaké přístroje se jednalo.Doufám že se nepletu a pamatuji si o jaké přístroje se jednalo, když jsem tento příspěvek četl cca. před půl rokem, kdy byli odkazy ještě funkční. Jedná se o Kolonu s 2 odkalovači, chladič 3m spirála. Chladící prsty na koloně 6 ks, vnitřní reflux, rektifikace. Stačí destilovat jednou diky samoprepalovani. Kolona vyplněna měděnou vlnou, stejná fukce jako pryzmatická tělíska.

Nyní bych chtěl reagovat na problémy s kterými se pravděpodobně uživatel potýkal.

Cituji z prvního přízpěvku.,, Mám problém s tím, že z kolony během pálení do sběrné nádobky jde dost nevonící zápach (prostě jak když se pálí na UA,, Zápach z kolony, jde z důvodů, že již na začátku vám to huklo do měděné vlny.Převážně se jedná o hustou usazeninu, což je i potvrzení dalšího vašeho vyjádření. Citace,,Ještě poznámka, když vyliji odkalovače chvíli po chodu kolony, tak tekutina v nich je samozřejmě horká, ale je čirá s kousky minerály,,

Na takové koloně jsou převážně, pokud je řízená automatem dvě čidla + jeden kontrolní teploměr. Pálí se při teplotě v koloně 84 stupnů přičemž teplota kotle se pohybuje na začátku někde kolem 93 stupnů a na konci kolem 97 stupních. Tato palírna není stavěná na přepalování hustých směsí, ale na mošty a vše tekuté.Pokud se do kotle dostanou husté sedliny které nebyli přefiltrované před pálením spravidla se přichytí na spirálu a znehodnotí výsledný produkt. Při dodržování postupu se s těmito přístroji dá vypalít docela chutná kořalka.

Obrázky:

Připojit reakci
               

Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?


host - xxx.xxx.1.25 (?)
12.6.2018 17:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Takže ak si do tejto kolóny dám čistý tekutý kvas z jecmenneho sladu samozrejme bez toho hustého tak výsledný produkt bude bez neziaduceho zapachu. Alebo treba odstrániť tie odkalovace. Ale tie prsty by som tam nechal na reflux. Myslím si to dobre?
Připojit reakci
                  

Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?


host - xxx.xxx.59.43 (?)
11.7.2018 6:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Předelano.
Obrázky:

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jaký zavařovací hrnec na destilaci916.7.20181446
Proč se přidává cukr do meruňkového maču?2416.7.201810673
Pěstitelská pálenice v okolí Brna914.7.2018729
Kvas z čerešní = ako na to1113.7.20182132
Domácí ořechovice9612.7.2018173376
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?1811.7.20186612
Izolace přestupní trubky310.7.2018293
Palenka z exotickeho ovoce56.7.201815823
Dřevo do destilátu353.7.201818102
Jak vyrobit kvas na vodku?2230.6.201837741
Malinovica626.6.2018627
Destilát z kukuřice2723.6.201870603
Marpelně kvas1422.6.20181496
Dubove barikové chipsy - výroba a spracovanie520.6.2018533
Kostkovica - Jadrnicka819.6.2018689
Jaký vybrat refraktometr?2819.6.201819925
Cukr, cukr a jenom cukr1319.6.201812686
Kvas z moruší88.6.20189128
Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku2431.5.201832977
Pálení z řepného cukru930.5.20181775
Praxe v pálení329.5.2018903
Destilační přístroj - sestrojení5514.5.2018116875
destilační přístroj102810.5.20181330461
Refraktometer - poradte vhodny233.5.20189337
Sušené švestky622.4.20181002
Hruškovice1419.4.201815511
Test na metanol534.4.201868264
Pěstitelská pálenice v okolí Berouna - hledám728.3.20187031
Slivovice 20172725.3.20185091
Destilace vína - vínovice5319.3.201883659
Nákup drtiče jablek 1118.3.201819024
Radimov 2018 718.3.20181454
Slivovice - kvas24014.3.2018366360
Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu...1113.3.201852255
Modrý kal 208.3.20182664
Malinovice, Banánovice, Melounovice156.3.201820884
Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D82.3.20182337
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny1322.2.20182326
Zakalení macerátu1322.2.20181952
Mišpule418.2.20185686
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?15.7.2018
Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?14.7.2018
Váš recept na vyprošťovák11.7.2018
Dehtování7.6.2018
Dehtování7.6.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů