Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?



host - 58.41 (?)
19.3.2019 12:59
Ta koule k tomu je pěkná.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7   
                     
host - 58.41 (?), 19.3.2019 12:59
Ta koule k tomu je pěkná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 59.43 (?), 19.3.2019 17:55
Ještě pěknější je ta hruška. Co na to ale říct. Bez míchání na ovocny kvas- se to připali. Cena 15tis plus 2tis deflagmator. Plus tomu vymýšlet jak to celé ohřívat. Za ty penize to nestojí.jeste nez se stym naucite to nejaky kotel pokazíte a vylejete. To rači dajte vypalit ty trochy nejakému sůsedovi co to ma osahané.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 252.141 (?), 19.3.2019 18:21

Toto já celé vím, ale láká mne vypálit si sám, možná někdo dělá doma... nevím! Jsem laik a všechno musím umět a šáhnout si na to.V okolí není soused, který by pálil pro sebe a do palenice Vás nepustí! Toš tak! Jsem z Karviné a tady se tomu nějak neholduje a když někde ano... já ho neznám. Když už nic, početl jsem si v diskuzi a klobouk dolů. Mnohým opravdu trpělivost nechybí a to oceňuji. Teprve tady na tom fóru jsem si uvědomil jaká je to náročná a zodpovědná práce vypálit si pár litrů kořaly. Sem tam se tady vrátím a budu číhat zda se něco neobjeví.Mějtd se zatím fajn a kdyby někdo něco věděl tak napište.

Mirek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 104.217 (?), 23.3.2019 19:32

No hlavně se pochlubte sousedům, nebo přímo celníkům ... Ti vám s tím pak určite pomůžou!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 87.207 (?), 20.12.2019 21:02

Dobry den, hledal jsem medene vyplne do kolony a natrefil na tento web. Ja jsem si koupil z bazose 100L dvouplast od pana Smidy z Jeseniku a jsem maximalne spokojen. Pokud palite na 86-90CC tak je produkt vynikajici vune i chuti. Palime tresne, mirabelky a hrusku. Vse parada a vsem co chutnali chutna a to jsou fajnsmekri. Kolega si odemne vzal kontakt na prodejce a vzal si od nej 50L dvouplast a take spokojenost. U techto dvouplastu se musi palit na vyssi teplotu, aby se uvolnilo vice vody do destilatu kde je ta chut, kterou chceme. Nekdo tu psal na zacatku, ze pali kolem 78-79C a to musi smrdet metanolem a hroznou lihovatosti, takze se nedivim.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mesány - (31) - 62.253 (?), 2.4.2019 20:13
Mirku, pokud chcete kupovat palirnu, tak za 15 tisic se da koupit slusny jednoplast. V tom ale nemuzete delat husty kvas. Tam budete moct delat mosty, vina a podobne. Pokud by jste v jednoplasti delal kvas z ovoce, bude se napalovat, coz je problem. Doporucuji z vlastni zkusenosti dvouplast. Da se poridit v cenove relaci 22-24 tisic. Muzete pod tim topit plynem i elektrinou. Jestli nerez, neho med je asi jedno. Nechci nikomu delat reklamu, obzvlast ne sousedum z polska, ale palenka z jejich dvouplastu je dobra. Kdokoliv ochutnal, at uz svestky, hrusky, jablka, medovici, spendliky, tak byl velmi prekvapen vyraznou vuni i chuti. Zkousel jsem mrkvovici, palenku z datlu, z pomerancu a bezbproblemu... Jedine, co bylo i na dvouplasti problem vysmahnout byly banany. Ty se napejkaly i na dvouplasti s hodne opatrnym pritapenim. Zvazte, jestli se Vam vyplati kolona porizovat. Ja take vahal a nelituji. Za lonskou sezonu jsem vypalil odhadem 70 litru palenky. Samozrejmne to nemam sanci vypit, ale kdyz pak nekomu clovek prinese jako darek kvalitni a dobrou medovinu, tak to hned vypada jinak, nez hnuska od Jelinka... Pokud budu pocitat navratnost pri cene 200 korun za litr - za coz si myslim kvalitninpalenku jen tak nesezenu, tak se mi zaplati za dve sezony...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 247.151 (?), 3.4.2019 7:55

Zdravím

tiež mám poľský dvojplášť a v podstate súhlasím čo ste napísal. Spýtam sa destilujete na jeden krát s tým refluxom alebo na 2d?

Ako veľmi to plníte? Ja to dávam tak maximálne 20cm od vrchu  - mám strach aby sa to nezdvihlo a nezapchalo... Samozrejme nie je do toho vidieť tak neviem či to nepreháňam.

mám na elektriku a ak dám plný kotol tak to trvaá do dobrej hodiny aj viac kým to začne, tiež Vám to tak trvá?

Niekto tu písal že je treba odstrániť tie ich odkalovače - ja ich taam mám tiež sú dva, nemám pocit že by robili problém, na začiatku po oddelení predkapu znich vylejem obsah - toho je málo a počas destiliácie snimi už nič nerobím. Na konci destilácie je tam obsah cca 4dcl v každom ale nnemá to žiadnu silu a to vylejem...

Do tej stúpajúcej rúry dávam také medené drátenky 2ks, koľko vy? Okrem toho mi tam pribalil aj takú nerezovú drátenku, tú tam nedávam, nechápem prečo keď z nerezu je celá aparatúra...

Ďakujem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mesány - (31) - 212.196 (?), 27.8.2019 16:09

Zdravím a omlouvám se za více než pozdní odpověď, dlouho jsem tu nebyl. Lítsal jsem okolo včel a pod stromy s ovocem, u bylinek a podobně... Nicméně se pokusím na Vaše dotazy odpovědět.

Co se týče destilace, destiluji jen jednou. Níže je popsán detailní postupu, jakým způsobem si s tím hraji. Ve zkratce. Chladím reflux na 86°C, sud se nahřívá postupně do 96°C, do té doby stále teče stejné volume od 70-80% alkoholu. Pak už se tomu nechce a vypínám. 

Plnním zhruba 40 litrů mače. takže 10-15 cm pod hrdlo.

Než se ohřeje takové množství, tak to chvilku trvá. Uryhlilo by se to zateplením sudu, také nad tím uvažuji, že si s tím ještě pohraji. 

Odkalovače rozhodně neodstraňujte, chladící prsty už vůbec ne... když je odstraníte... přijdete o možnost regulece a ochlazovaní vyšších alkoholů a přibludlin, které se díky refluxu vrací zpět do sudu. Jen je potřeba si s tím pohrát a zjistit, kolik vody do refluxu pouštět. Detailněji opět níže u příspěvku. 

S mědí jsem také experimentoval. CO jsem nasvlékal drátů - pak jsem narazil na stary koaxiál - z mědi.. ten šel svléknout sám a bylo toho hodně. Ale nepřišlo mi, že by ta měď měla na kvalitu chuti nějaký vliv. Nevím, těžko říct. Staří paliči arguměntují tím, že se na měď nachytávají kyseliny a podobné látky. Upřímně si ale myslím, že na to, aby na sebe měď navázala jakoukoliv látku potřebuje mnohem vyšší teplotu, než 98 stupňů Je ale pravda, že jsem vždy měď vyndal obalenou ba šedivo, takže něco se na tom asi zachytí. Ta nerezová drátěnka se tam dává z toho důvodu, aby ta měděná během pálení nespadla do sudu. Je totiž menší, že ta nerezová.. 

Osobně ještě uvidím. Možná tam tu měď dávar budu. Mám ji celkem dost. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 247.151 (?), 2.4.2019 17:38

Zdravím

ten "poľský" prístroj mám aj ja - túto sezónu sm používal prvý krát a v podstate som celkom spokojný... Jediné čo ma najviac prekvapilo a to negatívne je že ten proces destilácie dosť dlho trvá... vpodstate je to skoro na celý deň...

Niekto chel ten návod napríklad tu: Návod k obsluze

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mesány - (31) - 212.196 (?), 27.8.2019 16:18

Měl jsem v začátcích podobný problém. Tekla vysokoprocentní pálenka, chvilku, pak ale jen kapala dlouho i 4 hodiny... zapojte reflux do zvláštního okruhu. Pustte do neho vodu tak, aby to chladilo o 3-4 stupně cca na 82 stupňů. To donutí sud přitopit a uvidíte, jak poteče... Jakmile se dostanete na 85 stupńu, tak dokud poteče, nepřidávejte vodu do refluxu. Za 4 hodiny je hotovo i s čištěním a vymitím sudu... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika