Zdravím a omlouvám se za více než pozdní odpověď, dlouho jsem tu nebyl. Lítsal jsem okolo včel a pod stromy s ovocem, u bylinek a podobně... Nicméně se pokusím na Vaše dotazy odpovědět.
Co se týče destilace, destiluji jen jednou. Níže je popsán detailní postupu, jakým způsobem si s tím hraji. Ve zkratce. Chladím reflux na 86°C, sud se nahřívá postupně do 96°C, do té doby stále teče stejné volume od 70-80% alkoholu. Pak už se tomu nechce a vypínám.
Plnním zhruba 40 litrů mače. takže 10-15 cm pod hrdlo.
Než se ohřeje takové množství, tak to chvilku trvá. Uryhlilo by se to zateplením sudu, také nad tím uvažuji, že si s tím ještě pohraji.
Odkalovače rozhodně neodstraňujte, chladící prsty už vůbec ne... když je odstraníte... přijdete o možnost regulece a ochlazovaní vyšších alkoholů a přibludlin, které se díky refluxu vrací zpět do sudu. Jen je potřeba si s tím pohrát a zjistit, kolik vody do refluxu pouštět. Detailněji opět níže u příspěvku.
S mědí jsem také experimentoval. CO jsem nasvlékal drátů - pak jsem narazil na stary koaxiál - z mědi.. ten šel svléknout sám a bylo toho hodně. Ale nepřišlo mi, že by ta měď měla na kvalitu chuti nějaký vliv. Nevím, těžko říct. Staří paliči arguměntují tím, že se na měď nachytávají kyseliny a podobné látky. Upřímně si ale myslím, že na to, aby na sebe měď navázala jakoukoliv látku potřebuje mnohem vyšší teplotu, než 98 stupňů Je ale pravda, že jsem vždy měď vyndal obalenou ba šedivo, takže něco se na tom asi zachytí. Ta nerezová drátěnka se tam dává z toho důvodu, aby ta měděná během pálení nespadla do sudu. Je totiž menší, že ta nerezová..
Osobně ještě uvidím. Možná tam tu měď dávar budu. Mám ji celkem dost.