Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Cukr, cukr a jenom cukr

Cukr, cukr a jenom cukr


Optus (203) - xxx.xxx.63.130 (?)
13.8.2019 23:44

Nezlobte se na mě, že navazuji na starou diskusi, doposud jsem o ní nevěděl. Od Jeremyny jsem pil kořalku poprvé v roce 2006, když z klokánie přiletěl do Česka. Pitná byla, to jo. A následky? Jak píše, po ránu (spíše k polednímu) hlava i tělo OK.

Od té doby, když mě zbydou rajčata, nevyhazuji je do kompostu, ale přidávám do směsky na pálení. Není to proto, aby měly kvasinky co baštit, ale abych kořalce dal nějakou zvláštnost.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Cukr, cukr a jenom cukr


Jeremyna (7) - xxx.xxx.182.79 (?)
17.5.2014 0:46, počet návštěv: 16972
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Se musím s vámi všemi podělit...

Můj recept na Kvas z rajčatového protlaku.

Vyzkoušený a chutný konečný výrobek ….
Co potřebuješ?
12 kilo bílého cukru, vyrobený nejlépe z cukrové třtiny.
180 gramů suchých kvasnic na pečení.
500 gramů Rajčatového protlaku.
Jednu kávovou lžičku kyseliny citronové, nebo tři štamprle citronového džusu.
2 gramy Epsom sůl.
Vodu. 50 litrů musí zůstat v bečce po všech přídavcích!


Rozpusť cukr, nejlépe když přejde varem.
Nalij do větší bečky, než potřebuješ, bude to kvasit!
Přidej studenou vodu, nejlepší teplota na nastartování kvašení je okolo 30* Celsius.
Přidej a zamíchej rajčatový protlak a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové, nebo lemon juice a epsom sůl.
Měl bys mít 50 litrů teď už kvasu v bečce a teplotu okolo 30* Celsius.
Nasyp na povrch 180 gramů sušených kvasnic.
Dej víčko s kvasnou zátkou a nechej v teple kvasit 14 dnů.
Za 24 hodin bys to měl vše promíchat a za dalších 48 hodin znovu.
Po zhruba dvou týdnech změř hustotu hustoměrem, měl bys mít 990 na stupnici, jestli ne, počkej nějaký ten den navíc.
(Nebo, až to přestane bublat je to na 100% hotové, tady zapomeň na hustoměr)
Jestli nechceš čekat, až se to vyčistí, rozpusť lžičku želatiny v horké vodě a nalij do bečky, za pár hodin bys měl mít krásnou slabě růžovou kapalinu.
Pak to vše musíš opatrně scedit, nechej ten bordel na spodku asi 5 litrů a to vyhoď.
To čisté scezené nalij to do varné nádoby (pálenice) a teď můžeš pálit.
Očekávej okolo 7 litrů 92% alkoholu, pokud máš věž. Já mám věž a 50 litrů bečku od piva, proto ten recept na 50 litrů kvasu.
První půl litru vyliju ven, chytím 1 litr a dám na stranu, dám novou nádobu a chytím 3.5 – 4 litry a ten si nechám, chytím zbytek, okolo 1.5 – 2 litrů. Ten prostředek je nejlepší. Začátek a konec zředím na 50% a přepálím znovu.
Kolik alkoholu vypálíš, zaleží na mnoha okolnostech: Čistota, kvalita cukru, kvalita kvasnic, teplota kde ty kvasné nádoby skladuješ! Ideální stálá teplota pro kvašení tohohle přípravku je 25* - 30* Celsius.

P.S. Jediný problém s touhle kořalkou je, že se s vás můžou stát alkoholici, nikdy nebudete mít po požití většího množství kocovinu, nikdy, věřte mně!!! A ta chuť!...

Připojit reakci   
   

Cukr, cukr a jenom cukr


vyslouzil (17243) - xxx.xxx.102.201 (?)
17.5.2014 9:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Není toho cukru moc? 24% nedokáží žádné kvasinky prokvasit. Výsledný kvas bude mít hodně zbytkového cukru a chuť jako polosuché víno.
  A proč tolik těch kvasnic? V jednom sáčku je 7-10g, to se tam musí fakt nasypat 20 pytlíků? Není lepší připravit zákvas?

Připojit reakci
      

Cukr, cukr a jenom cukr


host - xxx.xxx.45.252 (?)
17.5.2014 12:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vzhledem k množství cukru ku poměru protlaku a přepalování na více než 90% líh, se spíše jedná o velmi jemný čistý líh, než rajčatovici. A opakovaným přepalování dokonce jak píšte, tedy vyloženě opakovaným-tj. pod dokončení přepalování 50L kvasu přepalujete tu více jak 90% pálenku znovu, tak získáte extra čistý extra jemný lékarnický líh, ale ne račatovici.

Připojit reakci
         

Cukr, cukr a jenom cukr


Jeremyna (7) - xxx.xxx.182.79 (?)
18.5.2014 3:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máš pravdu, ten rajčatový protlak je jenom žrádlo pro kvasinky...

Připojit reakci
      

Cukr, cukr a jenom cukr


Jeremyna (7) - xxx.xxx.182.79 (?)
18.5.2014 3:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Miloši, já nemám možnost tady koupit čerstvé kvasinky, proto ty sušené.

Proč tolik? Protože je to vyzkoušené. Vzalo mně to nějaký ten týden než mně to začalo pracovat. Ted to dělám už několik let, pořád stejně a výsledek je vynikající. Minulý týden jsem naložil novou dávku, ale použil jsem tentokrát destilační kvasinky (Still Spirits - Vodka distillers yeast). Jsou dvakrát tak dražší než ty pekařské, ale chci to vyzkoušet, pak vám všem dám vědet.

Připojit reakci
         

Cukr, cukr a jenom cukr


host - xxx.xxx.182.79 (?)
14.6.2014 4:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nepodařilo se, vykvasilo fajn, téklo dobře, ale hut je špatná. Musím vše předestilovat znovu.

Připojit reakci
   

Cukr, cukr a jenom cukr


host - xxx.xxx.93.77 (?)
17.5.2014 14:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mne učili, tedy bylo to už před půl stoletím, že takové množství cukru se má přidávat po třetinách (pan Ing. Valenta, v době kdy dnešní odborníci přes kvašení, tahaly tak max. kačera na provázku) a to také dodržuji, spíše však dávám toho cukru o něco méně, aby ty kvasinky to stihy zpracovat.

Co se týče destilace, když jedete přes rektifikační věž, musí stačit jedno zpracování, tedy když to umíte...

Pálence zdar,... i když v tomto případě je to spíše jen lihu zdar.

Připojit reakci
      

Cukr, cukr a jenom cukr


host - xxx.xxx.59.255 (?)
17.5.2014 17:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, pan Valenta by měl za tu svou knihu dostat Nobelovou cenu!

Nic lepšího pro začínající domácí výrobce napsáno nebylo. A pokud něco podobného v poslední době vyšlo, tak jen sprostě a bez udání zdroje od něj opsáno!!

Anebo jen komerce která nikomu nic celkem nedá...

Každý domácí výrobce nebo expedimentátor by ji měl znát nazpaměť než se do něčeho pustí. A to jak ovocný vinář nebo jako výrobce destilátů pravých či průtahových.

*

Nicméně vycházejí u nás knihy, překlady, hlavně z anglosaských oblastí, kde jsou schopni zkvasit a vypít skoro vše... Mrkev, okurky, apod...

A to je ten taky Rp z nich a jejích homedistillerů...

-rajčatový protlak, je to jen výživa pro kvasinky. Podobně jako ta hořká sůl

-takto vedený kvas musí vykvasit během 72h

-více se o tom můžete dočíst na homedistillerech. Hlavně amerických...

.

-masivní přídání kvasinek je u tohoto druhu vedení kvasů normální. Jen se nesypou sušené na hladinu, ale přidají se rozmnožené a rozmíchají se tam

-a při ideálních podmínkách vykvasí i daleko větší koncentrace cukru

Jenže vyrábějí to, nebo doporučují, takovou výrobu většinou jen jako cestu k získání lihu v použití v likérnictví. A ne jako finální výrobek.

Rafael

Připojit reakci
         

Cukr, cukr a jenom cukr


Jeremyna (7) - xxx.xxx.182.79 (?)
18.5.2014 4:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rafael, máš pravdu, ve všem,  já dělám z mojí kořalky i "likéry", většinou rum, gin, absinthe, višnovku, ořechovku a další. Dokonce jsem zkoušel i becherovku, ale ta se mně nepodařila, ted mně kamarád přiváží Stomaran čaj, takže budu zase zkoušet.

Jo a ten mů líh se pije čistej také. Před velikonocema se na jedné sešlosti u nás v lese vypilo přes dvacet litrú tohoto zázraku, všem chutnal, samozřejmně je poředěný deštovou vodou na 42%. Studnu nemám. 

Připojit reakci
            

Cukr, cukr a jenom cukr


host - xxx.xxx.217.139 (?)
18.5.2014 12:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jeremyna zdravím. Pokud máš zájem o výrobu likérů typu Becherovky, tak koukni na Becherovka receptura 1866 a Bylinná hořká. Je tam m.j. i složení toho Stomaranu. Ať se daří! Rafael

Připojit reakci
      

Cukr, cukr a jenom cukr


Jeremyna (7) - xxx.xxx.182.79 (?)
18.5.2014 3:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano to je spávně, tak se to psalo v několika knihách, přidávat cukr postupně, také jsem to tak dělal, kdysi... Ale mně to funguje tak jak jsem to nadatloval...

Ano máš pravdu s tou věží, stačí jedno přepálení, proto jak jsem psal, prostředek si nechám, přepaluji znovu jenom první litr a potom ten ocas. Proč? Protože je to lepší. A mám čas. Už nechodím do práce, tak se bavím.

Připojit reakci
         

Cukr, cukr a jenom cukr


host - xxx.xxx.103.6 (?)
13.4.2018 8:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, 

vyzkoušel jsem recept přesně podle prvního příspěvků a super. Jenom mi to kvasilo skoro měsíc, ale mám čas. 1.D vyteklo 11l lutru. Včera jsem udělal 2.D a mám 3,5l 80% a 3l 70% krásného lihu. Bude to pitné samotné i vhodné na maceraci. Určitě to pro velký úspěch budu opakovat

Bláža

Připojit reakci
   

Cukr, cukr a jenom cukr


host - xxx.xxx.247.21 (?)
19.6.2018 11:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kocovina je ze dvou důvodů.

1. alkohol dehydruje, takže stačí pít hodně vody nebo po chlastačce do sebe lít vodu, minimálně litr až dva

2. alkohol má v sobě nežádoucí přiboudliny, například se kvas připálí. Tuhle kocovinu ale nejde přelít vodou, lepčí je, nepít kdejakou sračku.

Blbnout s rajským protlakem je celkem zbytečné. Stačí si koupit speciální kvasinky Black Label nebo Alcotec Vodka Star. Neřídit se návodem a namísto 6kg kristalového cukru použijte pouze 5kg na jeden sáček kvasinek. Dělám to do 50L sudu, takže používám 10kg cukru a 2 sáčky kvasinek. Víc cukru nemá smysl, protože ho kvasinky nezpracují a zůstane ve rmutu, jako nedokvařený. Zbytečná škoda, ne? Nechat kvasit tak dlouho, dokud to nepřestane bublat a ještě to pak nechat, až se rmut vyčistí a mrtvé kvasunky klesnou na dno. Vznikne tam cca 5mm silná vrstva růžovošedých mrtvých kvasinek. Pak jen stočím čistý rmut do kotle a pálím. Vznikne něco, jako vodka. Čistý alkohol naředím na 50% a je z toho 11L.

Připojit reakci
      

Cukr, cukr a jenom cukr


Optus (203) - xxx.xxx.63.130 (?)
13.8.2019 23:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nezlobte se na mě, že navazuji na starou diskusi, doposud jsem o ní nevěděl. Od Jeremyny jsem pil kořalku poprvé v roce 2006, když z klokánie přiletěl do Česka. Pitná byla, to jo. A následky? Jak píše, po ránu (spíše k polednímu) hlava i tělo OK.

Od té doby, když mě zbydou rajčata, nevyhazuji je do kompostu, ale přidávám do směsky na pálení. Není to proto, aby měly kvasinky co baštit, ale abych kořalce dal nějakou zvláštnost.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Marhulovy kvas s kostkami1225.8.2019659
Kvas broskve224.8.2019384
Destilační přístroj723.8.2019931
Olej v destilatu222.8.2019213
Posudzovanie ovocného kvasu721.8.20192359
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191076
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201916973
Aroma meruňkovica813.8.2019999
Pálení ovocných vín1912.8.201910901
Melounovice610.8.2019580
Pečetní vosk89.8.2019640
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201929682
destilační přístroj10529.8.20191439994
Refraktometr na měření kvasu233.8.201910985
Trubka ke chladiči21.8.2019365
Z ceho udelat visnovku2231.7.20192879
Cudny proces palenia430.7.2019604
Meruňkový kvas 4627.7.201944422
Ražná - ražovica1526.7.201942927
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.2019953
Novy kvas nekvasi619.7.2019727
Ananasový kvas318.7.20191286
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201916252
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191524
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191180
Pach po acetonu35.7.2019869
Domácí ořechovice1131.7.2019204860
Kvas z mandarinek1923.6.20192602
Zapach dymu623.6.20191813
borovička717.6.201920574
Slivovice jak poznat archív109.6.201910447
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201928704
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191666
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201935843
Turbo kvasnice3519.5.20199217
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201922274
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201932558
Pálenka zo sorbitolu61.5.20191319
Škrábavost pálenky4727.4.201963068
Archivace slivovice427.4.20191149
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna22:03
Kaiserova elektrická udírna17:05
Rajčata - recepty17:03
Kaiserova elektrická udírna12:01
Rajčata - recepty11:39
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů