Dobrý deň.
Čemu věřit refraktometru nebo cukroměru?...
Myslím, že ak oba prístroje používate správne, a sú aj správne nakalibrované môžete veriť ako refraktometru tak i cukromeru.
Už som to tu písal niekoľkokrát, takže mi prepáčte že sa budem opakovať... S refraktometrom sa obsah cukru vo vykvasenom kvase odmerať nedá!!!
V prvom rade, mi nie je jasné prečo ste refraktometrom nezmerali cukornatosť ovocia pri zakladaní kvasu? Veď refraktometer je určený práve na to! Po vykvasení kvasu už meriate refraktometrom všeličo, ale verte mi že presný bsah cukru to nie je!!! Okrem iného, alkohol v kvase spôsobuje nepresnosť merania cukornatosti roztou. Paradoxne simuluje vyššiu cukornatosť. Paradoxne preto, lebo ako ste správne podotkol alkohol má menšiu hustotu ako voda a dalo by sa predpokladať, že cukornatosť skreslí smerom nadol. Ale opak je pravdou!
Čo sa týka kyslej chuti vykvaseného kvasu, tak podľa môjho názoru je to v úplnom poriadku.
S pozdravom.