Břízová míza - voda - výroba vína a vodky



host - 93.77 (?)
8.4.2015 15:35

Břízová míza : B. Valenta - Příprava domácích vín - vydání z roku 1966

Domácí víno z březové šťávy (míza) můžeme připravovat pouze vyjimečně, protože šťávu získáme na jaře ze stromů určených k poražení (to alespoň, ve své době, autor publikace předpokládal, v dnešní době to již neplatí … poměřuje se již jinými kritérii). Tato možnost se naskytuje jen zřídka, a proto předpis je uvedený jako informativní pro malá množství. Mízu pak používáme ihned, protože víno ze starší šťávy podléhá snadno nemocem a vadám (hořknutí, slizovatění a pod). Ze stejných důvodů nelze toto domácí víno dlouho skladovat.

1) 2,5 l březové šťávy se smíchá s 1 kg krystalového cukru, roztok se mírně zahřeje, popřípadě se přilije nezbytné množství horké vody, aby se cukr úplně a rychle rozpustil. Přidáme ½ balíčku živné soli, 10 g kyseliny citrónové a po vychladnutí vzklíčené kvasinky. Mošt ponecháme kvasit v menší kvasné nádobě uzavřené kvasnou zátkou, stočíme (po vykvašení – ustání kvašení), po ustátí plníme do lahví. Použité kvasinky : sherry.
2) 2 litry březové šťávy se povaří do rozpuštění 0,5 kg krystalového cukru, po vychladnutí vmícháme ½ balíčku živné soli, vzklíčené kvasinky, 10 g kyseliny citrónové (nebo lépe 3 citróny bez jader, rozkrájené na kolečka), 0,5 l jakéhokoliv bílého vína, jeden lusk vanilky a trochu skořice. Po skončení kvašení víno stočíme do další nádoby, necháme ustát a plníme do lahví.  Použité kvasinky: sherry.

Pro vás bude použitelný asi jen ten první (samozřejmě po patřičném vynásobení …) Já bych použil ve vašem případě radši demižon, v něm je to víno lépe ochráněno před případnou oxidací venkovní atmosférou, než v nějakém kvasném soudku (pokud není utěsněn přes vodní uzávěr). Ale to již závisí na vás. Kvasinky lze použít jakékoliv.
Budete-li dělat kvas jen pro destilaci, dejte toho cukru asi tak polovinu, jinak vám neprokvasí a zůstane vám zbytkový cukr, což by bylo škoda. Samotná březová míza zrovna moc cukru neobsahuje, proto se musí přidat. No a všechno ostatní, si již musíte osahat sám. Přeji trpělivost a ať vám to vyjde.
 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
skuncarlos - (1) - 213.227 (?), 7.4.2015 11:43, zobrazeno: 13934x

Má někdo zkušenost z výrobou vína či vodky /kvasinky do 14% alkoholu/ z břízové mízy - vody?Sehnal jsem si anglické kvasnice na výrobu vodky a již mám 30 litrů mízy / původně kůra na léčbu plic / a rád bych zkusil něco nového. Prý to ve Finsku dělají, ale nenašel jsem informace. Nebude ve vodce pak více metylu - je to dřevní míza, takže nevím. Moc děkuji. Waketai@seznam.cz

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 93.77 (?), 8.4.2015 15:35

Břízová míza : B. Valenta - Příprava domácích vín - vydání z roku 1966

Domácí víno z březové šťávy (míza) můžeme připravovat pouze vyjimečně, protože šťávu získáme na jaře ze stromů určených k poražení (to alespoň, ve své době, autor publikace předpokládal, v dnešní době to již neplatí … poměřuje se již jinými kritérii). Tato možnost se naskytuje jen zřídka, a proto předpis je uvedený jako informativní pro malá množství. Mízu pak používáme ihned, protože víno ze starší šťávy podléhá snadno nemocem a vadám (hořknutí, slizovatění a pod). Ze stejných důvodů nelze toto domácí víno dlouho skladovat.

1) 2,5 l březové šťávy se smíchá s 1 kg krystalového cukru, roztok se mírně zahřeje, popřípadě se přilije nezbytné množství horké vody, aby se cukr úplně a rychle rozpustil. Přidáme ½ balíčku živné soli, 10 g kyseliny citrónové a po vychladnutí vzklíčené kvasinky. Mošt ponecháme kvasit v menší kvasné nádobě uzavřené kvasnou zátkou, stočíme (po vykvašení – ustání kvašení), po ustátí plníme do lahví. Použité kvasinky : sherry.
2) 2 litry březové šťávy se povaří do rozpuštění 0,5 kg krystalového cukru, po vychladnutí vmícháme ½ balíčku živné soli, vzklíčené kvasinky, 10 g kyseliny citrónové (nebo lépe 3 citróny bez jader, rozkrájené na kolečka), 0,5 l jakéhokoliv bílého vína, jeden lusk vanilky a trochu skořice. Po skončení kvašení víno stočíme do další nádoby, necháme ustát a plníme do lahví.  Použité kvasinky: sherry.

Pro vás bude použitelný asi jen ten první (samozřejmě po patřičném vynásobení …) Já bych použil ve vašem případě radši demižon, v něm je to víno lépe ochráněno před případnou oxidací venkovní atmosférou, než v nějakém kvasném soudku (pokud není utěsněn přes vodní uzávěr). Ale to již závisí na vás. Kvasinky lze použít jakékoliv.
Budete-li dělat kvas jen pro destilaci, dejte toho cukru asi tak polovinu, jinak vám neprokvasí a zůstane vám zbytkový cukr, což by bylo škoda. Samotná březová míza zrovna moc cukru neobsahuje, proto se musí přidat. No a všechno ostatní, si již musíte osahat sám. Přeji trpělivost a ať vám to vyjde.
 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 132.169 (?), 9.9.2015 21:30

Ahoj, pálenku z březové mízy jsme dělali. 1 kg cukru na 10 litrů mízy. Žádné kvasinky, nic. O kvasný proces se postará příroda. Pálenka byla exelentní..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 71.2 (?), 23.10.2015 13:24

nuž breza má nízky obsah cukrov. ja momentálne zberám a lisujem Cukrový cirok odroda sweet iowa, cukornatosť je 21% odparujem to na sirup 70-80% a treba odoberať penu(chlorofil),lebo by to chutilo trávou. dá sa robiť medovina, alebo nariediť vykvasiť a pálenku. chuť má ako biely rum, tequila.

Sorgrhum: A Uniquely Indiana Spirit

Sorghum makes for mighty fine rum

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
bohacek - (5) - 213.196 (?), 10.3.2016 11:57

Tak jsem udělal 20l březovice a lepší pití jsem zatím nepil, velmi jemné a nebolí hlava, navíc zdravé. Vše však zůstavý pro zvědavce tajemstvím - dalo to bádání a zkoušek. Zálží totiž na době - musí se najít 14 dní v roce, jinak je to pití na nic.Také záleží na světle a teplotě sběru, musí se stínit či osvětlovat či chránit před výkyvy teplot sběrná nádoba. Nedivím se, že finové a rusové to tajemství dědí jak becherovku.Díky za pochopení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 10.3.2016 12:48

...20l březovice a lepší pití jsem zatím nepil,...

To je pochopitelné. Každý nemůže ochutnat všechno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika