|
Břízová míza - voda - výroba vína a vodky
|
|
|
|
host - 93.77 (?) 8.4.2015 15:35
Břízová míza : B. Valenta - Příprava domácích vín - vydání z roku 1966
Domácí víno z březové šťávy (míza) můžeme připravovat pouze vyjimečně, protože šťávu získáme na jaře ze stromů určených k poražení (to alespoň, ve své době, autor publikace předpokládal, v dnešní době to již neplatí … poměřuje se již jinými kritérii). Tato možnost se naskytuje jen zřídka, a proto předpis je uvedený jako informativní pro malá množství. Mízu pak používáme ihned, protože víno ze starší šťávy podléhá snadno nemocem a vadám (hořknutí, slizovatění a pod). Ze stejných důvodů nelze toto domácí víno dlouho skladovat.
1) 2,5 l březové šťávy se smíchá s 1 kg krystalového cukru, roztok se mírně zahřeje, popřípadě se přilije nezbytné množství horké vody, aby se cukr úplně a rychle rozpustil. Přidáme ½ balíčku živné soli, 10 g kyseliny citrónové a po vychladnutí vzklíčené kvasinky. Mošt ponecháme kvasit v menší kvasné nádobě uzavřené kvasnou zátkou, stočíme (po vykvašení – ustání kvašení), po ustátí plníme do lahví. Použité kvasinky : sherry.
2) 2 litry březové šťávy se povaří do rozpuštění 0,5 kg krystalového cukru, po vychladnutí vmícháme ½ balíčku živné soli, vzklíčené kvasinky, 10 g kyseliny citrónové (nebo lépe 3 citróny bez jader, rozkrájené na kolečka), 0,5 l jakéhokoliv bílého vína, jeden lusk vanilky a trochu skořice. Po skončení kvašení víno stočíme do další nádoby, necháme ustát a plníme do lahví. Použité kvasinky: sherry.
Pro vás bude použitelný asi jen ten první (samozřejmě po patřičném vynásobení …) Já bych použil ve vašem případě radši demižon, v něm je to víno lépe ochráněno před případnou oxidací venkovní atmosférou, než v nějakém kvasném soudku (pokud není utěsněn přes vodní uzávěr). Ale to již závisí na vás. Kvasinky lze použít jakékoliv.
Budete-li dělat kvas jen pro destilaci, dejte toho cukru asi tak polovinu, jinak vám neprokvasí a zůstane vám zbytkový cukr, což by bylo škoda. Samotná březová míza zrovna moc cukru neobsahuje, proto se musí přidat. No a všechno ostatní, si již musíte osahat sám. Přeji trpělivost a ať vám to vyjde.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skuncarlos - (1) - 213.227 (?), 7.4.2015 11:43, zobrazeno: 13934x
Má někdo zkušenost z výrobou vína či vodky /kvasinky do 14% alkoholu/ z břízové mízy - vody?Sehnal jsem si anglické kvasnice na výrobu vodky a již mám 30 litrů mízy / původně kůra na léčbu plic / a rád bych zkusil něco nového. Prý to ve Finsku dělají, ale nenašel jsem informace. Nebude ve vodce pak více metylu - je to dřevní míza, takže nevím. Moc děkuji. Waketai@seznam.cz
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 93.77 (?), 8.4.2015 15:35
Břízová míza : B. Valenta - Příprava domácích vín - vydání z roku 1966
Domácí víno z březové šťávy (míza) můžeme připravovat pouze vyjimečně, protože šťávu získáme na jaře ze stromů určených k poražení (to alespoň, ve své době, autor publikace předpokládal, v dnešní době to již neplatí … poměřuje se již jinými kritérii). Tato možnost se naskytuje jen zřídka, a proto předpis je uvedený jako informativní pro malá množství. Mízu pak používáme ihned, protože víno ze starší šťávy podléhá snadno nemocem a vadám (hořknutí, slizovatění a pod). Ze stejných důvodů nelze toto domácí víno dlouho skladovat.
1) 2,5 l březové šťávy se smíchá s 1 kg krystalového cukru, roztok se mírně zahřeje, popřípadě se přilije nezbytné množství horké vody, aby se cukr úplně a rychle rozpustil. Přidáme ½ balíčku živné soli, 10 g kyseliny citrónové a po vychladnutí vzklíčené kvasinky. Mošt ponecháme kvasit v menší kvasné nádobě uzavřené kvasnou zátkou, stočíme (po vykvašení – ustání kvašení), po ustátí plníme do lahví. Použité kvasinky : sherry.
2) 2 litry březové šťávy se povaří do rozpuštění 0,5 kg krystalového cukru, po vychladnutí vmícháme ½ balíčku živné soli, vzklíčené kvasinky, 10 g kyseliny citrónové (nebo lépe 3 citróny bez jader, rozkrájené na kolečka), 0,5 l jakéhokoliv bílého vína, jeden lusk vanilky a trochu skořice. Po skončení kvašení víno stočíme do další nádoby, necháme ustát a plníme do lahví. Použité kvasinky: sherry.
Pro vás bude použitelný asi jen ten první (samozřejmě po patřičném vynásobení …) Já bych použil ve vašem případě radši demižon, v něm je to víno lépe ochráněno před případnou oxidací venkovní atmosférou, než v nějakém kvasném soudku (pokud není utěsněn přes vodní uzávěr). Ale to již závisí na vás. Kvasinky lze použít jakékoliv.
Budete-li dělat kvas jen pro destilaci, dejte toho cukru asi tak polovinu, jinak vám neprokvasí a zůstane vám zbytkový cukr, což by bylo škoda. Samotná březová míza zrovna moc cukru neobsahuje, proto se musí přidat. No a všechno ostatní, si již musíte osahat sám. Přeji trpělivost a ať vám to vyjde.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bohacek - (5) - 213.196 (?), 10.3.2016 11:57
Tak jsem udělal 20l březovice a lepší pití jsem zatím nepil, velmi jemné a nebolí hlava, navíc zdravé. Vše však zůstavý pro zvědavce tajemstvím - dalo to bádání a zkoušek. Zálží totiž na době - musí se najít 14 dní v roce, jinak je to pití na nic.Také záleží na světle a teplotě sběru, musí se stínit či osvětlovat či chránit před výkyvy teplot sběrná nádoba. Nedivím se, že finové a rusové to tajemství dědí jak becherovku.Díky za pochopení.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
Výjimečné rostliny, které nemusíte téměř nikdy zalévat!
Pokud žijete v suché oblasti nebo se chcete podílet na ochraně životního prostředí vysazením zahrady...
10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet
Trvalky jsou vynikajícím způsobem, jak si udržet zásoby čerstvých bylinek, aniž byste museli každou ...
|
|
|
|