Březová štáva



Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.57 (?)
27.3.2020 14:08

bohužel je obsah cukrů i kyselin příliš nízký na to, aby kvašení bylo stabilní.

maličko přisladit, okyselit a podle návodu na limonádu z bezového květu vypít v časných fázích kvašení (max do fáze "burčáček").

SfK.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
host - 120.96 (?), 27.3.2020 8:23, zobrazeno: 1691x

Zdravím,

v rodině sbírají čerstvou březovou šťávu, chtěl by jsem udělat víno nebo pálenku, má někdo nějakou zkušenost? návod?

podělte se prosím..

děkuji kaka

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.57 (?), 27.3.2020 14:08

bohužel je obsah cukrů i kyselin příliš nízký na to, aby kvašení bylo stabilní.

maličko přisladit, okyselit a podle návodu na limonádu z bezového květu vypít v časných fázích kvašení (max do fáze "burčáček").

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 19.119 (?), 27.3.2020 17:10

Ing. Valenta ve své publikaci "Příprava domácích vín", uvádí dva recepty na víno z tohoto produktu. Je to sice z roku 1966, ale stále platné. Lze si stáhnout na uložto. Je tam ve dvou provedeních, jedna jako sken (90-kap. ostatní plodiny; str.89 v původní publikaci), druhá "upravená" v pdf (71-Ostatní plodiny). Tož si to tam přečtěte, nechci zbytečně přepisovat. Stáhnout si to dnes dokáže každý, kdo tady "klábosí". Hezký den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 38.27 (?), 3.4.2020 19:27

To si navzájem neodporuje. Když kouknete do těch receptů tak zjistíte jak silně je nutno přislazovat a kolik kyseliny je potřeba přidat. Dále je tam uvedeno, že nikdy to nebude víno prediktivní (určené k archivaci).
Na základě zkušenosti pak uvádím, že prostě polotovar ve fázi částečně zkvašené šťávy, kdy je poměr aromatických těkavých látek, minerálů, vitamínů a dalších nejlepší jak pro konzumenta, tak pro jeho chuťový zážitek.

Rozhodně ale to není pro výrobu základu na pálenku. To už je lepší aroma břízy přidat tak, že k výrobnímu lihu cca 80% dáme v poměru 1:2 březovou šťávu a dosladíme karamelem na likér.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika