Sbírejte, dávejte do sudu, když tam na dně bude ca 20 cm tak to trochu pomačkejte, ale nutné to není, zralé švestky se začnou rozkládat samy. Následující další přidané vrstvy se už postarají o to co leží pod nimi. Když k první vrstvě přidáte trochu ušlechtilých kvasinek, jenom tomu pomůžete. Já taky takto postupně dosbírávám, používám vysoké 50 litrové plastové bečky. Víko nezavírám, jenom volně položím. Až je bečka plná, přidám trochu enzymu na ztekucení a malinko cukrem "popráším" povrch a už s tím nehýbu. To mi někdo poradil proti plísni - zdá se že to funguje, alespoň tedy neuškodí. Odpůrcům přislazování jenom dodávám že na 50 litrů mače takto přijde ca 20 dkg cukru takže žádná hrůza.
Jakmile skončí bouřlivá fáze kvašení, víko "přirazím" těsněji - ono stejně netěsní dokonale, ty plyny co vznikají si už nějakou tu cestu ven najdou.