Ořešák - divné výhonky



Stránky: 1,  2,  3   
host - 236.240 (?) 
25.5.2023 16:48, zobrazeno: 3724x

Předloni jsme zasadili roubovaný ořešák Seiferdorfský, cca 3,5 m. První zimu přežil dobře, jen jedna větvička zůstala suchá. Loni na podzim mu listy strašně brzy zežloutly a opadaly (tak o tři týdny dříve než jiným ořešákům v okolí). A teď na jaře vyhodil velmi nesmělých pár lístků, suchých větviček už je několik. Vody má dost, i během zimy jsme zalévali a moc tu nemrzlo. 

Někde jsem se dočetla, že když má tak světlounce zelené listy, tak mu chybí dusík a dala jsem mu dusíkaté vápno. Při té příležitosti jsem si ale všimla, že má několik nových výhonků - nahoře v pořádku, udělaly mi radost. Ale on je má i dole, kousek nad místem roubování! A co s nimi? Nechci mu ubližovat, ale zase větve u země by asi mít neměl, ne?

ořešák - nové výhonky
ořešák - nové výhonky
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 91.196 (?), 25.5.2023 18:46

Ty dle Vás divné výhonky jsou nadějí pro přežití Vašeho stromku. Ta korunka je nějak chorá, nyní bych nechal dřevinu bez redukce čehokoliv zeleného nad místem štěpení, nechť se ořešák ozdraví. Nejsem si jist, že zrovna dusíkaté vápno byla správná volba, snad jste dávku nepřehnala a zapravila jste ji dost naširoko-fota jsou aktuální-i té plochy okolo kmínkucool? SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 237.149 (?), 25.5.2023 19:39

Vody má dost, i během zimy jsme zalévali

To bude celý problém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 236.240 (?), 26.5.2023 8:48

Proč problém? Nemám zkušenosti, ale na několika místech jsem našla informaci, že ořešáky potřebujou hodně vody, hlavně v prvních letech a má se jim i v zimě 2-3x nalít. Každopádně chřadnout začal už před ziimou.

S dusíkatým vápnem - vrchovatou polévkovou lžíci jsem rozsypala do kruhu po okraji té oblasti bez trávy a zalila. Co jiného jsem tam měla dát?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 199.133 (?), 26.5.2023 12:26

Vhodnejší by spíš byla močovina než dusíkaté vápno. Jedna lžíce /25g/ je málo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 236.240 (?), 26.5.2023 8:45

"Divné" jako že na divném místě, hodně dole. Prý ořešákům vadí prořezávání už vzrostlých větví, tak jsem se bála, že mu je tam nemůžu nechat. Jsem tedy ráda, že můžu. Já jsem vůbec moc ráda, že konečně obráží (v korunce jsou drobné výhonky taky, ale na fotce nejsou vidět). Nevím, proč vůbec takhle chřadnul :-(Ty listy začátkem podzimu předčasně zežloutly, ale nebyly na nich žádné skvrny ani škůdci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 236.240 (?), 26.5.2023 17:13

Děkuji za všechny reakce - asi nemá smysl odpovídat každému zvlášť, takže:

1. dusíkaté vápno - na obalu bylo 30g/m2, bála jsem se dát víc. Močovinu mám přidat, nebo teď raději ne?

2. přidávám foto z výsadby - byl to dárek od kolegů k manželovo padesátinám, takže jsme akci fotili. V zahradnictví jim říkali, že jáma má být tak velká, že by se tam vešel i celý kontejner (jako měřítko, ne ho tam dávat :-). O rytí okolí řeč nebyla, ale bylo pak zryto v takovém okruhu, aby se daly dát ty opěrné sloupy - ono tu všude dost fouká (nemohl by to být taky problém?). 
3. Půda je tu dost jílovitá, pod kořeny dostal symbivit a kvalitní zeminu s obsahem hnojiva. Všem keřům tu pár let trvá, než si natáhnou kořeny, na to už jsme zvyklí, ale nebývá to takhle dramatické. 

4. Mráz nebude příčinou, začal chřadnout přes léto a na podzim. Ani tu v zimě moc nemrzne - jen výjimečně pod mínus deset, letos snad ani to ne.

5. Uvítám každou radu, ale co znamená "sesadit" - jakože uříznout? To opravdu nedokážu, ne... kousek větvičky snad, obzvlášť když nenarašila. Ale celou prostě nezvládnu, nemám to srdce :-(
Ale zrýt to můžeme, to jo. Když ony ty informace na webech jsou dost rozporuplné, někde zase varujou před kypřením okolo ořešáků, že potřebují mít stlačené kořeny...

ořešák - před vysazením
ořešák - před vysazením
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 248.220 (?), 26.5.2023 19:55

A já se zeptám klasicky, jako jsem se tady ptala už mnohokrát : když jste ho vytáhli z kontejneru (předpokládám, že takhle velký strom měl ten malý kontejner zcela prokořeněný), rozvolnili jste trochu ten bal, nebo jste ho tam šoupli tak? Totiž protože jestli ten kořenový bal tvořily promotané kořeny, má stromek problém z toho balu prokořenit do okolní zeminy... Bývá to častá chyba při výsadbě z kontejneru.

A toho "sesazení stromku" se vůbec nemusíte bát. Je rozhodně lepší stromek seříznout a pak nechat v pohodě růst, než ho nutit živořit a dívat se, jak chřadne wink.  Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 236.240 (?), 26.5.2023 21:54

Já jsem fotila, takže přesně nevím, ale myslím, že s kořenama nic nedělali. Ono se to nabízí - "přece nesmím poškodit kořeny". Koho by napadlo, že je to naopak? Trochu vidím chybu v tom, že v zahradnictví lidem prodají drahý kontejnerovaný stromek, ale nic jim k tomu neřeknou :-(Vzhledem k tomu, že na podzim budeme vysazovat několik keřů, jsem ráda, že tohle teď vím - děkuju!
Dokážu zastřihnout ty větvičky, které letos nevyhodily žádný lístek. Ale ty, které na konci lístky mají, ty prostě ustřihnout nezvládnu - vždyť se tak snaží! A manžel je ještě horší, i živý plot musím stříhat já a pokojové kytky taky. Už jsem ho i přistihla, že odstříhané konce ibišku napíchal do květináče k tomu hlavnímu, protože mu jich bylo líto :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 248.220 (?), 26.5.2023 22:16

Ono stačí - pokud jsou tam ty kořeny "nahusto", jen třeba tužkou nebo nějakým kolíkem ten bal trochu po povrchu zlehka jakoby potrhat, tím se uvolní kořínkům cesta ven z balu... 

Jinak právě ty stromky dlouhou dobu "sedí" a nechce se jim růst, protože dlouho trvá, než se kořínky proderou z balu ven. Osobně radši kupuji prostokořenné rostliny (pokud to lze), protože tam vidím, jaké mají kořeny - to je pro ujmutí důležitější než vršek, ten lze vždycky nějak upravit.                      Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika