Rýč



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
host - 181.248 (?) 
24.4.2018 12:35
Pardon, v žádném případě Vás neminim poučovat, ani sem to neměl v úmyslu. Zahradnicim tak od 87 roku. A jako klasický špičatý mám pod tímto pojmem něco jiného, coz se vyrábí v obyc. podobě do dnes. Pokud dnes dělají různé úhly ci tvary, je treba to trochu upřesnit. Nevidím na tom nic špatného. Jen upravím znění poslední vaší věty: od určitého úhlu se stává preseknuti, alespoň na jeden raz, či dva, "nemožné". Mluvím z vlastní zkušenosti, postupně jsem od náletu či odnoží zbavil zahradu v cca 800-900 m2. K.z.B.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 159.98 (?), 24.4.2018 15:10

Tak to vypadá, že vezmu ten "nešpičatý" a uvidím :-), nakonec od mladých let jiný neznám a při dnešních cenách koupím časem možná ten "špičatý" na normální rytí.

Díky všem.

(zahradník72)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 97.41 (?), 1.10.2010 9:41

Hezký den všem!

Stále dokola čtu Fiskars, Fiskars... to neexistuje nic jiného? Musím se přiznat, že když jsem viděl v Mounftieldu Fiskars s onou úžasnou ergonomií, vypadalo to jako lopata, vůbec mi nešel do ruky. Možná se hodí na výkopy, vyrývání pařezů, ale porýt s ním 6 arů jako se svým starým klasickým rýčem, to si nedokážu představit. Věřím, že jde o kvalitní nářadi, ale copak neexistuje mezi rýči konkurence??? Když vidím nekvalitní rýče ze supermarketů a hobbymarketů, tak se mi chce plakat. Jak je to u nových rýčů s broušením? Měl jsem rýč po otci, který byl starý cca 60 let, nepamatuji se, že by jej někdy brousil, a byl jako břitva.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 180.2 (?), 1.10.2010 9:58

Dobrý den. Ve světe existuje spousta rýčů, otázka je, proč by se k nám měly dovážet. Náš trh je malý a ty rýče realitovně drahé. Sám jsem např. vlastnil rýč vyrobený v Německu a ten byl určen pro vyrývání okrasných stromků s balem. Cena byla 2x větší než Fiskars, byl totiž kovaný, dlouhá zpevněná tulej a hikorové toporo. Byl perfektní, ale byl mně ukraden. Kolik lidí by si jej ale koupilo? Výborné výrobky jsou tradičně v Anglii. Na jednom videu je vidět ruční výroba rýče od začátku až do konce. Perfektní práce, krásný výrobek. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 97.41 (?), 1.10.2010 20:30

Nejsem sice žádný boháč, ale dám raději 2000 za kvalitní rýč, který opravdu vydrží a bude s mi s ním dobře dělat, než si každou sezonu kupovat nový, nebo dělat s Fiskarsem, který je pro mě " nesympatický".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1609) - 160.82 (?), 31.12.2010 12:44

Pro hosta 97.41.Možná reaguji pozdě, ale dovolil bych si doporučit rýč od fy Wolf-Garten.Vlastním ho 3 roky a je skvělý, nejlepší co jsem měl v ruce.Je pouze mírně prohnutý (spíše klasika), zpevněná tulej, rycí lopata z nerezu, násada americký jasan..Kupujte pouze originál u autorizovaných prodejců. V marketech jsou okopírované čínské zmetky.Cena kolem 1.300 Kč. S pozdravem V.P.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Gogen - (1) - 215.120 (?), 25.1.2011 19:42

Dobrý den, rád bych se s vámi podělil o svou zkušenost s rýčem od Fiskars. Zakoupil jsem si na podzim klasický zahradní rýč Fiskars. Po vyzkoušení jsem byl velice mile překvapen. Pracuje se s ním opravdu skvěle, je lehký, ostrý, perfektně tvarovaný... S klasickými rýči se nedá absolutně srovnat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 175.210 (?), 30.5.2011 11:37

Jsi má krev. Sám ryji pár arů v těžké jílovité půdě. Provozuji přesně tentýž tělocvik, jaký tady popisuješ.A to mám už 70. Dělat to s pokrouceným Fiskarsem, tak při každém druhém zarytí jdu na hubu a líbám matičku zem. Každá věc je na něco, i ten křivý Fiskars. Ovšem nejde dělat všechno jedním nástrojem. Kdo to tvrdí má ruce jako na staré dvacetikoruně, nebo je jen velká kecka a hlavně dráždič.

Jiří

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 175.210 (?), 29.8.2011 18:47

Proto nemusíte nic prohlašovat, ale přišel jste sám na co je rovný rýč, tedy klasika a na co zakřivenina. Pro 65.50, pana Vysloužila - není to věcí názoru, Je to věcí rozlišení úkonů, které chceme provádět. Celý zmatek vychází jen z nedostatečnosti české terminologije (my řekneme zásuvka a nikdo neví co tím myslíme, Němec vždy řekne stolní zásuvka, když se jedná o "šuplík" a také   řekne síťová proudová zásuvka, to v případě, že se jedná o elektřinu. Proto mají v Anglii spade for digging a spade to soil cultivation.).  Takže i my bychom měli rozlišovat rýč na výkopy - prohnutá násada, to proto, aby se uvolněná zemina snadněji nabírala a rýč pro podzimí přípravu půdy - rovná násada pro snadnější otočení ukrojené půdy o 180stupňů. Zakřivený Fiskars ano, ale jen k dobývání pařezů a k provádění výkopů ve stavebnictví, případně k hloubení příkopů při hydromelioraci, to je všude tam, kde urytou zeminu musím nabrat a přemístit na dané místo.   J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 29.8.2011 19:05

Ono to není jen otázka prováděných úkonů, resp. názvu těchto úkonů, ale taky a možná hlavně toho, co a kde vlastně ryjeme.
  Pomáhal jsem kdysi tchánovi s rytím záhonů - kyprá naplavenina řeky Moravy. Když jsem zaryl a nabral půdu, sesypala se mi z rýče dřív,. než jsem jej stihnul obrátit - skoro jako kdybych nabíral suchou rašelinu či písek. Nejlíp se rylo s rovným rýčem a rovnou čepelí -  vytvářel kolmé a pravidelné zářezy.  Nádherná práce, ani jsem se nezpotil.
   V mojí tuhé hroudovité spečené půdě byl tento rýč pro přesně stejný úkon - porytí - naprosto nepoužitelný. Naopak zašpičatělý rýč umožní rýči vniknout do tuhé půdy, profilované držadlo usnadní nutné páčení drnů a kovová rukojeť při tom nepraskne jako dřevěné toporo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika