Rýč



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
               
host - 175.210 (?) 
29.8.2011 20:58

Pane Vysloužile, zde nebyla řeč o rovné, chceteli obdélníkové, nebo čpičaté čepeli. Nástroj volíme podle konkrétních podmínek. K tomu páčení, já si ještě pamatuji jak se dobývala ze země cukrová řepa. Rýče pro tuto činnost měly dvě čepele. Jedna byla obdélniková o šířce cca tři angl.pace a délce cca deset angl.palců, u kořene měla tloušťku cca půl palce a do stran čněly šlapky o průměru půl palce o délce čtyři palce, druhá měla bodce ve tvaru obrácené lyry. Celkem bytelné nástroje na hrubou práci. Každý kdo tento nástroj užíval si jej nechal zhotovit u místního kováře v takovém tvaru, který se mu líbil. Tomuto nástroji se říkalo řepák, ikdyž je to také rýč.Nedovedu si představit u tohoto nástroje jinou násadu - toporo, než rovnou jasanovvou tyč o průměru cca čtyři cm a dlouhou tak aby sahala aspoň po prsa uživatele. Proto skutečně volme k práci ty správné nástroje se správným pojmenováním. Pod pojmem "rýč" se v Česku skrývá velké množství nástrojů na celou řadu různých činností. Totéž platí o lopatě. Možná máme v terminologiích tyto nedostatky záměrně, nechceme věci pojmenovávat správnými názvy jen proto aby bylo o čem kecat, nebo se hádat. Jednoduše Kocourkov.      J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 29.8.2011 23:55

Jeden řepák mám ještě doma a je celý svařen z kulatých profilů, ale nevím, proč jej zmiňujete. Já jen říkám, že zrýt záhon a zrýt záhon mohou být dva, co se týče námahy a ergonomie dost odlišné úkony, pro něž mohou být vhodné dva různé rýče. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 175.210 (?), 31.8.2011 18:48

Velmi zdůrazňujete ergonomii. Prosím vysvětlete tento pojem a pak vysvětlení prosím aplikujte na inkriminovaný nástroj, hlavně jak se projeví na nástroji a na námaze. Za vyčerpávající a fundovanou odpověď Vám předem pane Vysloužile, velmi děkuji.   J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 1.9.2011 11:48

K té ergonomii. Lidská ruka není dobře uzpůsobena,  aby uchopila tyč rovnoběžně s nataženou paží.  Hůl sevřená v pěsti se přirozeněji drží kolmo k předloktí. Ani exkurze v zápěstním kloubu neumí tento handicap plně odstranit. Rovné toporo rýče směřující kolmo či šikmo dolů se dole uchopí za cenu extrémního vyhnutí karpálního kloubu. Je-li toporo prohnuté, není kloub tolik namáhán a práce  s ním je méně namáhavá, lidské fyziologii přirozenější, tedy ergonomičtější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 175.210 (?), 17.1.2012 12:25

Pane doktore, abyste měl pravdu, musela by být násada prohnuta v jiné rovině než je. A kdyby se tak učinilo, myslím tím prohnutí násady, za účelem lepšího, či snadnějšího uchopení, tak by s takovým nástrojem nešlo vůbec pracovat. Pro mne je důležitější natočení rukojeti proti rovině listu rýče o jistý úhel, nutné každým vyzkoušet a upravit. Toto je přímo blahodárné pro zápěstní kloub. Při vyzdvihování půdy dochází ke změně úhlu předloktí ruky, která drží násadu a násadou, zmenšuje se vyhnutí karpálního kloubu. Jednoduše řečeno nelze vyrobit jednoduchý nástroj, který by dokázal plynule eliminovat své nedostatky.

           Jiří

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika