Oprava kladiva s plastovým topůrkem



Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?)
20.1.2014 13:41

Pane 169,25, vaše nadšení pro epoxidovou pryskyřici CHS 1200 a její použití při opravách dílenského a zahradního nářadím vám nechci snižovat. Ovšem s následujícími dvěma větami z vašeho příspěvku nesouhlasím:

"Jakákoliv nepřiměřená "elasticita" (míněno větší než elasticita epoxidu) je na závadu, neboť ta umožňuje určitý vzájemný pohyb nástroje a násady a při silném dynamickém namáhání může nastat proces postupného vytlačování elastického materiálu z mezer".
Elasticita, čili pružnost materiálu vyjadřuje schopnost daného materiálu se po vyvolané deformaci vrátit do původního tvaru. Jejími dvěma hlavními parametry jsou velikost (rozměr) kompenzované deformace a rychlost vyeliminování deformace. Plasticita (tekutost, nepružnost) materiálu je opakem elasticity, kdy se materiál po skončení účinku vnější síly do původního tvaru a rozměru nevrátí. Kvalitní elastické a houževnaté materiály dokážou mžikově eliminovat pružné deformace vyvolané rázovým dynamickým zatížením. Neplést si prosím pružnost s pevností, to jsou dvě odlišné mechanické veličiny, i když spolu do jisté míry souvisí. Oprostíme-li se tedy od parametru pevnosti, pak proces "postupného vytlačování", který zmiňujete, nemůže nastat u elastického materiálu, ale nastává právě u materiálů plastických, či materiálů, který při cyklickém zatížení vykazují elastickou hysterezi (= velmi pomalý návrat do původního tvaru). Čili "nepřiměřená elasticita" ve smyslu vysoká, nikdy nemůže mít za následek postupné vytlačování materiálu z mezer. To se může stát jen u materiálu, který je elastický nedostatečně, tedy je nepružný.


"Protože tyto materiály vytvrzují většinou "samovolně", jejich delší uchování v původním obalu je prakticky nemožné."
Nevím sice o jakých konkrétních materiálech píšete, ale protože je vymezujete jako "jiné materiály, než epoxid", tedy všechny ostatní, tak je nutno toto tvrzení označit za nepravdivé.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 234.9 (?), 18.1.2014 17:44

Z videí je patrné, že ikdyž jsou to různá videa, jedná se o jeden typ kladiva. Takže šmejd. Osobně bych si nikdy nekoupil nářadí s plastovou násadou. Když se jedná o dřevo, které se seschlo, protože se v Česku nectí téměř nic a vyrábí se způsobem - včera stál strom, dnes je z něj hotový tovar, tak do toho fláknu další klínek a je klídek. Když se to ulomí, obyčejně jen vinou majitele, protože to většinu času leželo někde pohozeno, tak do toho fláknu novou násadu, kterou mám v rezervě a je zase klídek. Navíc je zásadou, poškozené nářadí vyřadit, zvláště u plastu!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 18.1.2014 19:00

ale pokud pozorně čtete celé vlákno a kouknete na fotku, tak tomu kladivu v podstatě nic není. Ploska hlavy není s takovými otřepy, aby vežadovala "manikůru" u kováře a topůrku taky nic není. Jen nemá klasicky klínek a Vaše rady jsou jako u kdyby jste u diskuse jestli je lepší klínek kovaný nebo dřevěný doporučovali koupit nové kladivo.

Znám větší zvěrstvo a to je použití bukového (či dokonce borového) dřeva na topůroko a jeho prodej pod označením jako jasan.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.91 (?), 19.1.2014 8:08

Souhlasím s panem Standou V.Toto forum snad není o tom, aby rady končily slovy zahoď to a kup si nové.To se vůbec neobtěžujte.Normální lidi u baráku mají palice celý život a samozřejmě se taky stane, protože palička se většinu roku někde válí, že se násada uvolní.Člověka těší když se mu povede jí znovu dobře nasadit, udělat dobře klínek a nebo dokonce nastudovat, jak a čím jí zalít.Jednáli se o tento případ.Laminovací soupravu mám taky i s tím epoxidem a je dobře že sem někdo napíše, že ten moc zrovna vhodný není.Tak se učíme jeden od druhého a to je dobře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.2 (?), 19.1.2014 8:15

Tak jste to rozsek. Epoxydem to jde, ale vhodný není = zahodit. Mimoto vás opravím, když se někde válí palice s plastovou násadou, tak se zpravidla sama neuvolní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.91 (?), 19.1.2014 10:35

Tak jste to rozsek. Epoxydem to jde, ale vhodný není = zahodit.

Já jsem přeci nepsal že to jde.Psal jsem že ho mám doma a jsem rád za upozornění o nevhodnosti na tyto práce.Taky jsem nepsal, že se mi doma válí palice s uvolněnou plastovou násadou.Všeobecně jsem měl na mysli, že by jsme se měli víc tolerovat.Přeci tam někdo píše že místo Epoxidu/epoxydu je jiný vhodný produkt.A to je pro mě důležité.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.2 (?), 19.1.2014 10:49

Chápu, že je to zdroj poučení. Ale to, co dáváte za příklad, je zase špatně. Pisatel totiž jedním dechem uvádí, že ten polyuretan je nesehnatelný, takže ta rada je zas na nic a opět platí to vyhodit. A nelze posuzovat tolerantnost a pochopení podle toho, zda někdo radí nitku, drátek hřebík a lepidlo, jiný řekne vyhodit. Otázka je, jaké má tazatel možnosti. Podle mne jedinou přijatelnou (nikoliv nejlepší) je upravit kladivo pro nasazení dřevěného topůrka. Plast prostě neopraví. To není slepení dětského traktůrku, to je palice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 224.6 (?), 19.1.2014 10:55

Mám sekyru extol, kerá má také plastové topůrko. Zalité bylo velmi křehkou hmotou, rozhodně křehčí než Epoxy 1200. Zalepení jem provedl lepidlem AllFix, což je něco jako Mamut. Tvrdnutí probíhalo cca 6 týdnů. Už je topůrko o cca 8mm povysunuté, takže to budu předělávat. Provedu to Epoxy 1200, ale dobře očistím, vnitřek obrousím, odmastím a zahřeji. Pak prostor vyplním skleněným rovingem(ze skelné tkaniny) smíchaným s epoxy. Musí to být zahřáto tak, aby epoxy bylo řídce tekuté. Při dostatečném plnění sklem to musí vydržet věky. Já mám u některých seker jasanová topůrka přelaminována ve cca 1/3. Drží to i když se trefím topůrkem do špalku.

FO

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 169.25 (?), 20.1.2014 11:05

Je zajímavé, kolik odlišných názorů se zde objevilo k tomuto tématu. Jak jsem již napsal, používám zalévání pomocí CHS 1200 již déle, než 10 let a za tu dobu se nestalo, že by se nástroj v zalití uvolnil z důvodu selhání epoxidu. A to jej používám např. na palice na zatloukání ocelových klínů, kde je mechanické namáhání skutečně vysoké. To se spíše seschne nebo praskne násada. Takže dlouhodobé praktické ověření vlastností existuje.

Ještě upřesnění k použití epoxidu na uvevnění nástroje proti jiným materiálům. V případě epoxidu pro tyto účely se nástroj v obecně vnímaném smyslu k násadě nelepí, to je až druhotná funkce. Prvotním úkolem epoxidu je v tomto případě naprosto pevně (samozřejmě v rámci elasticity epoxidu) bez možnosti vzájemného pohybu mechanicky spojit nástroj s násadou zachycením se v zářezech, drážkách nebo různých prohlubeninách a dokonalé vyplnění mezer. Jakákoliv nepřiměřená "elasticita" (míněno větší než elasticita epoxidu) je na závadu, neboť ta umožňuje určitý vzájemný pohyb nástroje a násady a při silném dynamickém namáhání může nastat proces postupného vytlačování elastického materiálu z mezer. Potom je jenom otázka odolnosti elastického materiálu a času, kdy spoj povolí.

Další praktickou nevýhodou jiných materiálů proti epoxidu je cena, což je násobeno zpravidla malým možstvím, které je nutné na upevnění např. jednoho nástroje. Protože tyto materiály vytvrzují většinou "samovolně", jejich delší uchování v původním obalu je prakticky nemožné. Skladování CHS 1200 je dlouhodobě bez problémů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 224.6 (?), 20.1.2014 11:42

Co se týká epoxy 1200 s vámi plně souhlasím. Ve srovnání s původní zálevovou hmotou použitou na těchto palicích a sekerách je rozhodně houževnatější. Protože již léta používám epoxydové pryskyřice vč. laminačních (přitom epoxy 1200 již od roku cca 1961) a mám bohaté zkušenosti s použitím v různých oblastech, doporučuji naplnění pryskyřice sklem, čímž se výrazně zvýší pevnost. Také zmenšuje množství pryskyřice a s tím souvisejícího tepla vzniklého při tuhnutí pryskyřice.  Navíc zvyšuje tepelnou vodivost. Tím sníží možnost přehřátí pryskyřice ve větším objemu. V uvedevém případě je zalévaný prostor veliký. Ten AllFix jsem použil proto, že mi zbyl a hledal jsem pro něj lepší využití než vyhodit, tak jsem to zkusil. Nebýt toho, tak bych to provedl hned tak, jak jsem popsal. Ještě k tomu epoxy dodám, že je velmi důležité správné dávkování tužidla (nepředávkovat) a zahřátí. K té elasticitě: ta výrazně snižuje smykové napětí v ploše slepu (lepené hrany lyží se podkládají gumou) a tím zvyšuje odolnost lepeného spoje proti dynamickému namáhání. Ale jak píšete, všeho moc škodí.

FO

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 20.1.2014 13:41

Pane 169,25, vaše nadšení pro epoxidovou pryskyřici CHS 1200 a její použití při opravách dílenského a zahradního nářadím vám nechci snižovat. Ovšem s následujícími dvěma větami z vašeho příspěvku nesouhlasím:

"Jakákoliv nepřiměřená "elasticita" (míněno větší než elasticita epoxidu) je na závadu, neboť ta umožňuje určitý vzájemný pohyb nástroje a násady a při silném dynamickém namáhání může nastat proces postupného vytlačování elastického materiálu z mezer".
Elasticita, čili pružnost materiálu vyjadřuje schopnost daného materiálu se po vyvolané deformaci vrátit do původního tvaru. Jejími dvěma hlavními parametry jsou velikost (rozměr) kompenzované deformace a rychlost vyeliminování deformace. Plasticita (tekutost, nepružnost) materiálu je opakem elasticity, kdy se materiál po skončení účinku vnější síly do původního tvaru a rozměru nevrátí. Kvalitní elastické a houževnaté materiály dokážou mžikově eliminovat pružné deformace vyvolané rázovým dynamickým zatížením. Neplést si prosím pružnost s pevností, to jsou dvě odlišné mechanické veličiny, i když spolu do jisté míry souvisí. Oprostíme-li se tedy od parametru pevnosti, pak proces "postupného vytlačování", který zmiňujete, nemůže nastat u elastického materiálu, ale nastává právě u materiálů plastických, či materiálů, který při cyklickém zatížení vykazují elastickou hysterezi (= velmi pomalý návrat do původního tvaru). Čili "nepřiměřená elasticita" ve smyslu vysoká, nikdy nemůže mít za následek postupné vytlačování materiálu z mezer. To se může stát jen u materiálu, který je elastický nedostatečně, tedy je nepružný.


"Protože tyto materiály vytvrzují většinou "samovolně", jejich delší uchování v původním obalu je prakticky nemožné."
Nevím sice o jakých konkrétních materiálech píšete, ale protože je vymezujete jako "jiné materiály, než epoxid", tedy všechny ostatní, tak je nutno toto tvrzení označit za nepravdivé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika