Oblouková pila

Ramon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 180.85 (?)
19.1.2010 23:07

Fiskarsky se mi nelíbí, radši bych pilu kolem 50cm se "špičkou"
U bahca se mi líbí chránič ruky, ale nikde jsem nenašel kde a za kolik se dají koupit náhradní listy.

Pilana mi imponuje už tím, že je to česká firma. A nový pilový list se dá dokoupit za 50kč.

Tušítě někdo, kolik stojí nové listy do bahca? a jestli se dají dobře sehnat? Popřípadě, se kterou máte lepší zkušenosti?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Ramon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 180.85 (?), 15.1.2010 12:38, zobrazeno: 17116x

Zdravíčko,

chci si pořídit obloukovou pilu na prořezávání větších větví u ovocných a okrasných dřevin (do 10-12cm průměru)

Například Felko umí báječné nůžky, Fiskars zas rýče a sekery, ale kdo umí pilky?

Poraďte mi prosím, se kterými máte dobré zkušenosti? Jakou byste mi doporučili?

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6670) - 70.100 (?), 15.1.2010 14:09

Dobré byly už za soc. dovážené Sandvik. Teď nevím.

tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 244.4 (?), 15.1.2010 15:36

dobrých 20 let používám na zahradě (ke své plné spokojenosti) pilku, kterou pořizoval ještě můj otec. Je to značka Pilana, od stejné firmy používám i pilové listy.

Jelikož je pila dvojdílná - napínák s rukojetí a pilový list, doporučil bych vám následující - pilu si vyberte tak, aby vám dobře seděla v ruce a měla pohodlnou rukojeť (pro mne to třeba znamená dřevěnou rukojeť).

Samotný pilový list se již dá vyměnit, pokud tomu rozumíte a máte vybavení, i různě upravovat - jeden pilový list mi v řezu příliš "svíral", tak jsem zuby trochu rozvedl a bylo to OK. 

Jinak souhlasím t tím, že Sandvik (dneska se jmenuje Bahco) dělá kvalitní pily - mám od něj jednu ocasku (ne na zahradu)  a dvoje zahradní nůžky.

arid - (10) - 218.80 (?), 2.2.2010 22:14

Sandvik v minulosti, dnes pod názvem Bahco

host - 6.150 (?), 15.1.2010 17:09

Fiskars má super rámové pilky 21" a 24", mám tu 24", protože udržuji přes 30 stromů a nedám na ní dopustit. Taky jsem se zajímal o nůžky a dobrou pomůcku jsem našel v tomhle článku. Je to jednoduchý přehled a pomůže se člověku zorientovat.

Ramon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 180.85 (?), 19.1.2010 23:07

Fiskarsky se mi nelíbí, radši bych pilu kolem 50cm se "špičkou"
U bahca se mi líbí chránič ruky, ale nikde jsem nenašel kde a za kolik se dají koupit náhradní listy.

Pilana mi imponuje už tím, že je to česká firma. A nový pilový list se dá dokoupit za 50kč.

Tušítě někdo, kolik stojí nové listy do bahca? a jestli se dají dobře sehnat? Popřípadě, se kterou máte lepší zkušenosti?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 65.50 (?), 20.1.2010 8:34

Myslím, že v dnešní době je oblouková pila do zahrady překonaná věc.  Stejně jako dřív oblíbené pilky s otočným listem. Na malé průměry jsou lepší pilky bezrámové - pevné, vysouvací, otvírací, na tyč. Na silnější větve lze pořídit lehkou hobby motorovku málem v ceně značkové ruční pily. Efektivita řezání je neporovnatelná.

Ramon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 180.85 (?), 20.1.2010 9:26

Mám motorovou ms270 a pevnou "bezrámovou" Motorová pila není zrovna vhodná na průklest stromů. Už jen proto, v jakém stavu po ní zůstávají rány na stromě. A co už je velké na bezrámovou pilu, je zase zbytečně malé na motorovku.

Obloukové pily bych se tak rychle nevzdával. Ono to s ní taky odsejpa,. když za to člověk vezme.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 65.50 (?), 20.1.2010 10:05

To máte samozřejmě pravdu.
 Jistě, řez broskvoní bych asi motorvkou nedělal, ale u větví síly 10 cm mi rány po řetězu nepřijdou nijak drastické. 
    Vím, co je to průklest starých vysokokmenů, na něž roky nikdo nesáhl, mám-li pouze ruční pilu. Ale poslední roky již stará obloukovka i tři pilky s otočným listem jen rezavějí v boudě. Sad o 140 stromech prořežu za víkend (jistě,  všechny  nevyžadují průklest  decimetr tlustých větví) a vystačím se zavírací pilkou Bahco, nůžkami a motorovkou. V posledních 2 letech,  přiznám se, používám i 6metrové teleskopické fiskarsky,  ač jsem proti nim dřív brojil.

host - 0.155 (?), 1.2.2010 15:42

Koupíš PILANU a do ní švédský plátek.Docela dobrá kombinace.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz