|
Brousek, bruska, aj. - Jak ostříte a je pro Vás dobře připravené nářadí důležité?
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.186 (?), 27.11.2013 23:11, zobrazeno: 78282x
Karborundum, břidlice, belgický mramor, ruční broušení, suché versus mokré, strojní brusky, ocilka, řemen,... používáte tyto věci nebo na to máte svého odporníka?
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 209.2 (?), 28.11.2013 0:20
Dobrý večer,
ostré nářadí je pro mne základem kvalitní, méně námahavé a bezpečné práce. Ve svém volném čase se věnuji kulinářství a proto máme v kuchyni kvalitní značkové nože, které jsou vždy ostré. Kuchyňské nože brousím na pomaloběžné mokré brusce a ostří dolazuji břidlicovým kamenem. V obouch případech používám mokré broušení. Na kvalitní dražší kované kuch. nože jsem si koupil brousek s keramickými kolečky, nikoliv kovovými. Stačí pár tahů a nože holí. Tímto způsobem jsem si naostřil i lovecký nůž a jsem spokojený. Test ostrosti nožů zkouším na papíře, kterým musí hladce projet. Upřímně, kdyby někdy došlo na to, že bych musel nechat kované nože nabrousit, raději bych za to zaplatil profesionálovi, nebo nožíři. Ocílku nepoužívám. Kosu brousím obyčejným kameninovým brouskem, též mokrým. Čepel zahradních nůžek obtáhnu švédským plochým pilníkem a břidlicovým brouskem dotvaruji ostří. Řetěz na motorovou pilu si raději naostřím v ruce, než na brusce. Jako profík mám na řetězu jiné úhly, než doporučuje výrobce a ty mi bruska neudělá. Od řetězu potřebuji rychlost a agresivitu ve dřevě. Sekery, poříz,dláta brousím pouze ručně kvalitním, tvrdým plochým pilníkem a ostří obtáhnu opět mokrou břidlicí. Opět nářadí holí. I když sekeru Fiskars jsem vybrušovat nepotřeboval, pouze srovnat ostří a doladit. Při ručním ostření mám větší kontrolu nad nářadím a brusným nástrojem. Abych zde nevychvaloval pouze ruční broušení, tak žací nože na křovinořezy pravidelně brousím lehkou rozbruskou s lamelovým kotoučem s nejjemnější zrnitostí. V provozu pravidelně ostří obtahuji plochým pilníkem. Přikládám fotografii brousku s keramickými kolečky fy. Tescoma. Roman-lesnictví a dřevařství
|
|
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 28.11.2013 11:09
Nože brousím ručně, mám karborundové brousky čtyř různých zrnitostí, od hrubšího po nejjemnější. Brousím za mokra, pohybem proti ostří. Při delší práci s nožem pak používám neznačkovou ocílku, kterou nůž občas potáhnu. Takto nabroušené nože se mi jeví jako "celkem ostré". Dokonalé to ale není, cítím ještě značné brusičské rezervy. K žiletkové dokonalosti by to chtělo asi ještě kožený řemen a lapovací pastu. Na různá prodávaná "rychlobrousítka" po zkušenostech moc nevěřím, dokážou sice vytvořit ostří na první pohled velmi ostré, ale jeho životnost nebývá dlouhá. Například z používání kladičkových brousků, podobných, jaký v příspěvku výše vyfotil pan Roman, mám obavu. Ony totiž již po pár tazích vytvoří na noži ostří tvaru dovnitř prohnutého "V" s velmi ostrou a dlouhou špičkou, která se ale může snadno ulomit, zvlášť u tvrdých křehkých ocelí. Vzniklé ostřiny se pak mohou dostávat do jídla.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 209.2 (?), 28.11.2013 12:16
Co se týče brousku s keramickými kolečky, nevím,jestli se mi osvědčí nebo ne. Použil jsem ho párkrát na zkoušku. Brousek mě byl doporučený ve značkové prodejně v kamenném obchodě, právě na dražší nože. Vím, třeba prodejce chtěl na mě ještě něco trhnout, ale cenu jsem neřešil. Zatím nože jsou ostré, tak není potřeba je dobrušovat. Jeho pořizovací cena s mojí slevou byla něco přes stokorunu. Abych upřesnil ostření řetězu na JMP, v domácích podmínkách si pilu upnu do svěráku a hoblovací zuby ostřím kulatým pilníkem požadovaného průměru dle rozteče řetězu. Brusku používám zcela vyjímečně. Potřebujeme-li naostřit řetězy na kácecí hlavici k harvestoru, brousíme je pouze bruskou. V ruce brousit několik řetězů o rozteči 404" si moc nedovedu představit. Roman-Lesnictví a dřevařství
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 28.11.2013 13:07
Ten kolečkový brousek je určen pro dvojstupňově broušené nože jako je tento, kdy vidíte vlastně uzoučký proužek břitu, širší pruh klínu a případně i plochu pásoviny čepele. Je jedno jestli jsou kolečka z tvrdokovu nebo keramiky.
Nehodí se na nože KDS, které jsou jednoduše vykovány a broušeny do klínu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 209.2 (?), 28.11.2013 13:26
Rozumím, máme oba typy nožů, jak KDS, tak Tescomu. V tom případě si nechám brousek na Tescomácké nože a sedlčanské nože budu raději ostřit na mokré brusce a ostří srovnám břidlicí, jako doposud. Roman.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|