|
Kysané zelí
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6492) - 128.44 (?) 8.11.2009 11:04
Zelí se šlapáním nebo dusáním (méně) promíchá se solí, vytěsní se vzduch a zmenší objem. Při tom účinkem soli pustí šťávu. My přidáváme při krouhání cibuli, do soli kmín, trochu hořčičných semínek a prokládáme sušeným koprem. Takto uložené zelí - upěchované v nádobě se shora MUSÍ zatížit - jakkoliv, dřevěnou vzpěrou, šutrem, kdosi tu radil mikrotenove pytlíky s vodou. Ke krouhance NESMÍ vzduch. Po naložení by za jeden až dva dny měla vystoupit šťáva nad krouhanku Pokud je zelí "suché" = má málo šťávy, a není zalito, je nutné jej zalít 2% slanou vodou aby bylo ponořené. Mám dobrou zkušenost s kvašením v chladu, (chodba) probíhá sice déle, ale bez závad. Po vykvašení - asi 3 týdny se může zátěž odebrat, vrchní vrstva pokud je nedobrá sebrat a sud uložit v chladu. Jestli jde o zelák se žlábkem, MUSÍ v něm stále být voda, jinak zelí povrchově oslizne, získá špatnou chuť a jakmile k tomu jednou dojde, už se toho nelze zbavit. Pokud jde o lák, má to několik významů, někdo tím myslí slanou vodu, někdo zkvašenou zelnou šťávu, někdo klasický nálev s octem na kyselou zeleninu. Je třeba uvážit, v jaké souvislosti je to uvedeno. Uložené zelí stále dokváší a zvyšuje se kyselost, mění se i chuť.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 227.239 (?), 10.10.2009 13:14
Zelí nakládáme už roky do zeláku, roky taky "ošetřuju" povrch zelí tak, že naliju do mikrotenových sáčků vodu, zagumičkuju a dám navrch, kolik se jich vedle sebe vejde. Možná tak čtyři, pět. Mohl by být i jeden nebo dva velké... jediná nevýhoda je, že je třeba tyhle pytlíky pohlídat, někdy je špatný svár a pak by se mohla voda vylít do zelí. Raději dávat dva pytlíky do sebe, ale i přesto hlídat. Voda našlapané zelí zatíží, vytlačí vzduch, takže když odendám pytlík, zelí hned pod ním je křupavé a nerozměklé. Žádný křís, nic nemusím vyhazovat. Odpadá praní utěrky, čištění prkének, vyhazování vrchní vrstvy... a je to pohodlné
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.166 (?), 30.10.2009 7:42
Pane Vysloužil, jaké plácnutí do vody, já se taky divím, proč lidé kupují tolik různých vitaminových doplńků, stačí reklama v televizi na CENTRUM nebo něci jiného a mají druhý den vyprodáno, to by jste se divil. mám kamarádku, která pracuje v lékárně, stačí reklama na Tamiflu, které nikdo ani nepotřebuje a je to nedostatkové zboží.
Bohužel, taková je realita, raklamu na kysané zelí do televize nikdo dávat nebude.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.61 (?), 8.11.2009 10:32
dobry den take bych po prve rada zkusila " kysele zeli" bohuzel presto ze jsem procetla vsechny diskuse stale nevim co je to " lak " a jak se vyrabi? Mohl by mi nekdo vysvetlit jestli jednou vse v zelnaku pekne naslapane mame pridat vodu a nebo ten "lak "?? diky za odpoved Jana (z Francie)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6492) - 128.44 (?), 8.11.2009 11:04
Zelí se šlapáním nebo dusáním (méně) promíchá se solí, vytěsní se vzduch a zmenší objem. Při tom účinkem soli pustí šťávu. My přidáváme při krouhání cibuli, do soli kmín, trochu hořčičných semínek a prokládáme sušeným koprem. Takto uložené zelí - upěchované v nádobě se shora MUSÍ zatížit - jakkoliv, dřevěnou vzpěrou, šutrem, kdosi tu radil mikrotenove pytlíky s vodou. Ke krouhance NESMÍ vzduch. Po naložení by za jeden až dva dny měla vystoupit šťáva nad krouhanku Pokud je zelí "suché" = má málo šťávy, a není zalito, je nutné jej zalít 2% slanou vodou aby bylo ponořené. Mám dobrou zkušenost s kvašením v chladu, (chodba) probíhá sice déle, ale bez závad. Po vykvašení - asi 3 týdny se může zátěž odebrat, vrchní vrstva pokud je nedobrá sebrat a sud uložit v chladu. Jestli jde o zelák se žlábkem, MUSÍ v něm stále být voda, jinak zelí povrchově oslizne, získá špatnou chuť a jakmile k tomu jednou dojde, už se toho nelze zbavit. Pokud jde o lák, má to několik významů, někdo tím myslí slanou vodu, někdo zkvašenou zelnou šťávu, někdo klasický nálev s octem na kyselou zeleninu. Je třeba uvážit, v jaké souvislosti je to uvedeno. Uložené zelí stále dokváší a zvyšuje se kyselost, mění se i chuť.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|