Kysané zelí



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6492) - 128.44 (?)
8.11.2009 11:04

Zelí se šlapáním nebo dusáním (méně) promíchá se solí, vytěsní se vzduch a zmenší objem. Při tom účinkem soli pustí šťávu. My přidáváme při krouhání cibuli, do soli kmín, trochu hořčičných semínek a prokládáme sušeným koprem. Takto uložené zelí - upěchované v nádobě se shora MUSÍ zatížit - jakkoliv, dřevěnou vzpěrou, šutrem, kdosi tu radil mikrotenove pytlíky s vodou. Ke krouhance NESMÍ vzduch. Po naložení by za jeden až dva dny měla vystoupit šťáva nad krouhanku Pokud je zelí "suché" = má málo šťávy, a není zalito, je nutné jej zalít 2% slanou vodou aby bylo ponořené. Mám dobrou zkušenost s kvašením v chladu, (chodba) probíhá sice déle, ale bez závad. Po vykvašení - asi 3 týdny se může zátěž odebrat, vrchní vrstva pokud je nedobrá sebrat a sud uložit v chladu. Jestli jde o zelák se žlábkem, MUSÍ v něm stále být voda, jinak zelí povrchově oslizne, získá špatnou chuť a jakmile k tomu jednou dojde, už se toho nelze zbavit. Pokud jde o lák, má to několik významů, někdo tím myslí slanou vodu, někdo zkvašenou zelnou šťávu, někdo klasický nálev s octem na kyselou zeleninu. Je třeba uvážit, v jaké souvislosti je to uvedeno. Uložené zelí stále dokváší a zvyšuje se kyselost, mění se i chuť.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
            
host - 34.194 (?), 27.1.2009 18:42

klikněte na další článek diskusního tématu kysané zelí č.34/194

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 37.82 (?), 26.1.2009 16:13

Zeli aby nešlemovalo po 4 týdnech /křís/ tak asi 10kg zelí zaliju jedním litrem láku na okurky a je po šlemu - prostě aby byl lák nad zelím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 227.239 (?), 10.10.2009 13:14

Zelí nakládáme už roky do zeláku, roky taky "ošetřuju" povrch zelí tak, že naliju do mikrotenových sáčků vodu, zagumičkuju a dám navrch, kolik se jich vedle sebe vejde. Možná tak čtyři, pět. Mohl by být i jeden nebo dva velké... jediná nevýhoda je, že je třeba tyhle pytlíky pohlídat, někdy je špatný svár a pak by se mohla voda vylít do zelí. Raději dávat dva pytlíky do sebe, ale i přesto hlídat. Voda našlapané zelí zatíží, vytlačí vzduch, takže když odendám pytlík, zelí hned pod ním je křupavé a nerozměklé. Žádný křís, nic nemusím vyhazovat. Odpadá praní utěrky, čištění prkének, vyhazování vrchní vrstvy... a je to pohodlné

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6492) - 128.44 (?), 10.10.2009 19:35

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 44.166 (?), 26.10.2009 10:40

Právě dnes ráno v televizi mluvili o kysaném zelí- kdyby každý denně snědl

malou misku kysaného zelí a k tomu vlašský ořech, nepotřebuje žádné chemické multivitamíny z lékárny.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 26.10.2009 14:36

To je plácnutí do vody.
Normální člověk žádné chemické multivitamíny z lékárny nepotřebuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 44.166 (?), 30.10.2009 7:42

Pane Vysloužil, jaké plácnutí do vody, já se taky divím, proč lidé kupují tolik různých vitaminových doplńků, stačí reklama v televizi na CENTRUM nebo něci jiného a mají druhý den vyprodáno, to by jste se divil. mám kamarádku, která pracuje v lékárně, stačí reklama na Tamiflu, které nikdo ani nepotřebuje a je to nedostatkové zboží.

Bohužel, taková je realita, raklamu na kysané zelí do televize nikdo dávat nebude.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.61 (?), 8.11.2009 10:32

dobry den take bych po prve rada zkusila  " kysele zeli" bohuzel presto ze jsem procetla vsechny diskuse stale nevim co je to " lak " a jak se vyrabi? Mohl by mi nekdo vysvetlit jestli jednou vse v zelnaku pekne naslapane mame pridat vodu a nebo ten "lak "?? diky za odpoved Jana (z Francie)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6492) - 128.44 (?), 8.11.2009 11:04

Zelí se šlapáním nebo dusáním (méně) promíchá se solí, vytěsní se vzduch a zmenší objem. Při tom účinkem soli pustí šťávu. My přidáváme při krouhání cibuli, do soli kmín, trochu hořčičných semínek a prokládáme sušeným koprem. Takto uložené zelí - upěchované v nádobě se shora MUSÍ zatížit - jakkoliv, dřevěnou vzpěrou, šutrem, kdosi tu radil mikrotenove pytlíky s vodou. Ke krouhance NESMÍ vzduch. Po naložení by za jeden až dva dny měla vystoupit šťáva nad krouhanku Pokud je zelí "suché" = má málo šťávy, a není zalito, je nutné jej zalít 2% slanou vodou aby bylo ponořené. Mám dobrou zkušenost s kvašením v chladu, (chodba) probíhá sice déle, ale bez závad. Po vykvašení - asi 3 týdny se může zátěž odebrat, vrchní vrstva pokud je nedobrá sebrat a sud uložit v chladu. Jestli jde o zelák se žlábkem, MUSÍ v něm stále být voda, jinak zelí povrchově oslizne, získá špatnou chuť a jakmile k tomu jednou dojde, už se toho nelze zbavit. Pokud jde o lák, má to několik významů, někdo tím myslí slanou vodu, někdo zkvašenou zelnou šťávu, někdo klasický nálev s octem na kyselou zeleninu. Je třeba uvážit, v jaké souvislosti je to uvedeno. Uložené zelí stále dokváší a zvyšuje se kyselost, mění se i chuť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.61 (?), 10.11.2009 13:50

Moc dekuji za odpoved. Jeste jednu otazku, da se koupit strouhadlo na zeli electricke protoze rucne to musi byt silena prace!

Jana (z Francie)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika