Kysané zelí



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Jenda - (8) 
9.3.2001 13:55, zobrazeno: 312967x
Kysané zelí se získává mléčným kvašením jemně nakrouhaných středně velkých hlávek bílého zelí. Nakrouhaná hmota se osolí a okoření kmínem, podle chuti se mohou přidat i jalovcové bobule, cibule, jablka, mrkev nebo jiné přísady. Uchování celých zelných hlávek nasolením už znali staří Římané. Dnešní způsob výroby kysaného zelí údajně převzali ve středověku Slované od Tatarů a předávali jej pak dále svým západoevropským sousedům. Při objevných cestách po světových mořích se dávní mořeplavci chránili požíváním kysaného zelí před obávaným skorbutem, nemocí vznikající z nedostatku vitaminů. Není to tak dávno, co bylo kysané zelí – vedle brambor – ve střední a východní Evropě nejdůležitějším zdrojem vitaminu C v zimních měsících. Po 1-3 měsíčním kvašení se kysané zelí dá v chladnu nebo po sterilaci uchovat několik měsíců až do sklizně čerstvého zelí. Kysání tedy umožňuje, aby se zelí mohlo konzumovat po celý rok. Obsah vitaminu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Již 200 g kysaného zelí pokryje u člověka denní potřebu vitaminu C. Kromě toho při kvašení vznikající kyselina mléčná je nejenom chuťově lahodná, ale také zdravá, což se o kyselině octové, používané ke konzervaci, říct nedá.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
bobr - (1), 27.4.2001 20:22
Nakrouhan a ochucen zel je vhodn natlait do 0,7l zavaovaek, nechat 1 tden zakvasit a pak zavkovat. Odpad manipulace s velkmi ndobami. Zel se nesterilizuje!!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 61.152 (?), 16.10.2006 16:28
Prosím o radu,jestli můžu naložit zelí do nerezové nádoby(tazv. kyvety na sifon)Díky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 7.6 (?), 21.10.2008 20:51

Nerezové nádoby nedoporučuji jelikož se do zelí dostanou kovy. To se týká i nerezu 18/10 který se považuje jako nejlepší na potravinářské účely.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 222.50 (?), 25.10.2006 13:36
Dáme zelí do zavařovacích sklenic (0,7), zavíčkovat a nechat kvasit. Víčka se prohnou ven a pak dovnitř. Po otevření spotřebovat, není radno příliš dlouho nechat otevřené.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 146.242 (?), 9.11.2006 23:00
Poradíte prosím, kde se dá sehnat strouhadlo na zelí?  Děkuji
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 133.187 (?), 27.9.2008 17:23

V zemědělských potřebách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 156.12 (?), 29.10.2018 8:12
Na internetu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 91.21 (?), 30.9.2008 21:37

Vyzkoušel jsem loňskou sezonu, ještě teď mám kvalitní zelí, výborný způsob.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 18.54 (?), 5.9.2010 21:06

Ano, odpada manipulace s velkymi nadobami. Nic proti, ale chtel bych videt jak Vaším způsobem zpracujete 55 - 70 kg zeli, ktere nakladame kazdy rok (3-4 hliněné sudy). Jeste chci dodat, ze do vany nastrouhaneho zeli pridavame, krom soli a kmínu, hrnec nakrajene cibule a pul hrnce nakrajeneho křenu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika