|
Kysané zelí
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
marmisa - Stříbrný Zahrádkář (161) - 96.54 (?), 2.4.2014 11:58
Dramaticky jsem to neviděla, jen jsem byla zklamaná. Krájela jsem ručně10 kg zelí, v roboru mi to šlo blbě a výsledná chuť kyselá ne kysaná (u nás se nikdy neříkalo a neříká kyselé zelí, vždy kysané).
Kdybyste bydlel blízko, tak bych Vás pozvala na košt :-), a určitě byste mi dal za pravdu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.149 (?), 2.4.2014 13:18
Záleží hodně na teplotě, ve které je zalí uskladněno. Pokud se drží teplota vyšší, ta neustále dokváší. Manželka vodu ze zelí čas od času odebere a doleje vodu. Z odbrané vody se vaří polévka ("kapustnica" na dva způsoby). Tím se drží nižší kyselost. Jeden dus máme v hodně chladném sklepě. Ale na jaře, když se oteplí, tak začne znovu trochu kvasit. Letos i tam kvasilo pořád. Když beze zlí na snědení, tak ho proláchne tochou vody, kterou dá zpátky do sudu. Je pravda, že výsledná chuť kromě jiných vlivů závisí také na použitém zelí. Nyní se nám osvědčilo kupovat krouhané zelí rovnou v Bolehošti. Tam ho nakrouhají rovnou do pytle a za hodinu je už v sudu. Dále na tom, jak dlouho ho necháte kvasit v teple. My ho necháme v pokojové teplotě několik dní rozkvasit a pak ho přendám do teplejší části sklepa, kde je cca 15-16°C. Po asi 10dnech ho přenesu do studenější části sklepa. Také záleží na dobrém ušlapání. To, jak to děláme jsem tu už popisoval. Přidáváme jen sůl a kmín, někdy i několik malých celých jablek.
FO
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 13.12.2014 9:46
Aby bylo zelí měkkčí a dobře prokvašené, je potřeba vybrat správnou odrůdu pěstovanou ve správné lokalitě a následně při nakládání dobře upěchovat. Přitom vznikne obvykle velký přebytek zelné šťávy (není potřeba dolívat slanou vodu). Kontroly stavu jsou zbytečné a spíše na závadu, protože se při nich může odvětrat ochranný CO2.
Můj závěr je, že jste málo upěchoval a vytlačená šťáva plus dolitá slaná voda mají dostatečný obsah NaCl na to, aby jste měl "zelí Marinované" (ovšem oproti standardnímu receptu bez octa a siřičitanu). Další možností je, že kvůli nízké teplotě uložení se kvašení ještě ani pořádně nerozběhlo.
Hubu křiví zelí správně upěchované, ale málo osolené. Část cukrů potom zkvasí lihovým kvašením a bakteriemi je pak líh oxidován na ocet (silážové kvašení).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|