Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Mošty > Lis na ovoce

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.50.216 (?)
16.9.2018 18:42

Panenka by "měla" být zespodu hlavně pro urychlení práce. Po povolení přepouštěcího šroubu píst zvedáku váhou koše a mísy sám sjede dolů.
To bylo to první co mě při konstrukci lisu napadlo.
Nicméně jsem brzy 12,5t zvedák ztrhal a zjistil jsem, že je neefektivní a pomalý. Šroub byl lepší. Vlastně ta panenka byla původně určená jen pro dolisování po šroubu. Jenže kvůli max. 3-5l moštu ze 100l koše to stejně nemělo moc význam.
Ještě jsem měl na horním ráhnu nad pacholaty dvě masivní vinuté pružiny.
(Jak budu lisovat pofotím).

Rafael.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...>   
               

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.153.50 (?)
15.9.2018 9:06, počet návštěv: 15871
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak co mě vadí na klasickém lisu se šroubem odspodu při lisování drtě z jablek? Šroub. Při plnění mě tam vadí ten šroub navíc se může kontaminovat drť rzí nebo pokud někdo šroub něčím maže (já nemažu a mám ho rezatý). Při utahování musím jednou nohou držet nohou nohu lisu a působit proti síle vyvozované ramenem matice - to mě nasrkává nejvíc, lisuji na schodech aby se mě pod lis vlezl kbelík a při této operaci se mě povedlo, že kbelík, lis i já jsme letěli ze schodů. Odnesla to tehdy naštěstí jen plastová miska lisu, bratru kolem 400Kč s poštovným, navíc jsem nesehnal novou s průměrem díry pro šroub (už i na průměru šroubu se silně šetří) a musel jsem díru zvětšovat (byla to na tom průměru lahůdka). No a do třetice po dolisování musím koš s výlisky přetahovat přes celou délku šroubu a do čtvrtice musím zbytky výlisků dostat ze závitu šroubu. Toto všechno by mě vyřešil, aspoň si to myslím lis s panenkou.  A panenku odspodu proto, abych vyloučil možnost kontaminace moštu olejem z panenky.

Po odstředivce se podívám, ale bude to chtít určitě nerez buben, pamatuji ještě s pozinkovaným a vím co je mošt za "žíravinu" pro zinek a železo.

Připojit reakci   
                  

Lis na ovoce


Petr z H (667) - xxx.xxx.157.1 (?)
15.9.2018 9:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak proč si nepořídíte běžný lis na ovoce se šroubem zvrchu? Já tak lisuji mošt pravidelně a nemám s tím žádný problém.

Připojit reakci
                     

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.153.50 (?)
16.9.2018 9:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vyzkoušel jsem, měl jsem půjčený doma dělaný. Plnění perfektní, byl vyšší, takže i kbelík pod něho vlezl. Jen to přišlapování nohou, abych netočil celým liisem bylo stejné a to je pro mě podstatný problém, k podlaze ho přišroubovat bohužel nemohu.

Připojit reakci
                        

Lis na ovoce


vyslouzil (17488) - xxx.xxx.236.1 (?)
16.9.2018 10:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejjednodušší úprava je nahrazení šroubu rámem a panenku dát nahoru na pacholata a opřít o horní příčku rámu. Olej nemá proč by z panenky vytékal. Nohy lisu se dají přišroubovat k fošínce - jednak se tím lis zvýší, aby se vlezl kelík, taky se líp brání otáčení.
   Ovšem 18 litrový lis je malý.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.19.119 (?)
16.9.2018 10:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den pane doktore,

nevím zda jste někdy se zdvihákem "panenkou" dělal... po čase přestane těsnění trochu těsnit a olej vám trochu uniká (a to u všech starších typů, neviděl jsem zdvihák, který by byl úplně těsný více jak dva roky).  A když chcete píst dostat zpět dolů, musíte povolit přepoučtěsí šroubek a tím po čase též začne ten olej unikat... Dalo by se to vyřešit podložením ocelové misky pod "hever".

Přeji hezký den.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


vyslouzil (17488) - xxx.xxx.236.1 (?)
16.9.2018 17:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dalo by se to vyřešit podložením ocelové misky pod "hever".

Vlastně jse si odpověděl. Vím, že existují hydraulické lisy s panenkou zespodu i zvrchu. Předělat šroubový lis na hydraulický je mnohem snazší s panenkou nahoře. Měl jsem v minujlosti šroubový lis - ten největší, asi 70l a drť se občas zašpinila od závitu. 
   Trochu problém vidím v malém rozsahu pohybu pístu panenky, což bude vyžadovat zdlouhavé překládání pacholat.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.50.216 (?)
16.9.2018 18:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Panenka by "měla" být zespodu hlavně pro urychlení práce. Po povolení přepouštěcího šroubu píst zvedáku váhou koše a mísy sám sjede dolů.
To bylo to první co mě při konstrukci lisu napadlo.
Nicméně jsem brzy 12,5t zvedák ztrhal a zjistil jsem, že je neefektivní a pomalý. Šroub byl lepší. Vlastně ta panenka byla původně určená jen pro dolisování po šroubu. Jenže kvůli max. 3-5l moštu ze 100l koše to stejně nemělo moc význam.
Ještě jsem měl na horním ráhnu nad pacholaty dvě masivní vinuté pružiny.
(Jak budu lisovat pofotím).

Rafael.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


vyslouzil (17488) - xxx.xxx.11.23 (?)
17.9.2018 10:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Panenka by "měla" být zespodu hlavně pro urychlení práce

U panenky zespodu se pohybuje celá základová deska lisu, což by při přestavbě ze šroubového vyžadovalo složité konstrukční úpravy.
Skutečnost, že panenka tak musí překonávat gravitaci drti je nepodstatná.
   U všech košových lisů mi vadí jedna věc: lisovací plocha (kontakt drti se šprušlemi) je relativně malá a v procesu lisování se snižováním "koláče" ještě zmenšuje.V tom jsou efektivnější lisy plachetkové, rozpínavé zevnitř nebo odstředivé.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


Marek-TT (683) - xxx.xxx.235.1 (?)
16.9.2018 20:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Presne tento systém využívam ja, kde je panenka zvrchu. Problém s olejom som zatiaľ nemal, no je pravda, že panenka je prakticky skoro nová. Zdvih má tuším 18 cm, silu 20 t. Treba podkladať špalky dreva, no to mi až tak neprekáža, keďže naraz dokážem vylisovať šťavu z 80-100 kg ovocia. Výlisnosť je vysoká, okolo 80%. Ku klasickému mechanickému lisu, či už so šróbom v strede alebo zvrchu, by som sa už nevrátil.

Připojit reakci
                           

Lis na ovoce


host - xxx.xxx.153.50 (?)
30.9.2018 5:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Až budete lisovat zašlete prosím nějaké fotky. Je pravda, že koš 18l je celkem malý, byl uvažovaný na každotýdení lisování a spotřebu moštu, nakonec se zbylá část moštu zahřála na 80 stupňů a zahorka naplnila do litrových lahví od vína uzavřela celofánem s gumičkou a položila na chvíli na bok, údržnost byla cca 14 dnů do 1 měsíce. Vylisovat 2 lisy mě aktuálně trvá cca 6-7 hodin, tj. od mytí jablek, jejich drcení, lisování a mytí lisu a příslušenství. Zajímavé je, když plním lis snažím se rukama drť zmáčknout, tehdy vyteče poměrný velký podíl moštu 2/3 i více, je hodně kalný a je tam hodně pěny, lisováním přes řroub pak získávám mošt poměrně čiřejší. Aktuálně mám z jednoho 18l koše (drť domačkávaná rukama) mezi 9-11l moštu. Moštem v PET lahvích doplňuji mrazák a letos poprvé také plním 75 st. teplým moštem PET lahve. Ukazuje se, že i přes filtraci přes plínku tam nějaký kal bude. Ještě jedna věc mě zaujala u zapůjčeného lisu se šroubem shora - kolega měl několik přepážek z hliníkového plechu (vystřižné kruhy, přestřižené uprostřed) - vždy po slisování obsahu koše tyto vložil, dopnil další drť a ve stejném koši vylisoval odhaduji 1,5 násobek možná i více jeho objemu.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Lis na ovoce5230.9.201925372
Mošt chytá plíseň - kde je chyba?2223.2.20194900
Hruškový mošt z odrůdy Williams127.12.2018838
Výroba moštu 4226.11.201841898
Uchování jablečného moštu bez sterilace16331.10.2018318600
Využití vylisované jablečné drti2817.9.201825869
Druhy moštů417.9.20182337
Vyroba calvadosu329.8.20182144
První burčák - kde se stala chyba?720.10.20173427
Jakou odstředivku a drtič na mošt? Zkušenosti?429.5.20178042
Smysly nás šálí?35.11.20153549
Uchování a konzumace moštu828.12.201410196
Moštoměr versus Cukroměr156.7.201439061
Kal v moštu530.11.20137627
Lze moštovat jablka napadená strupovitostí?626.11.20118624
Drtič ovoce ze staré ždímačky?416.9.201026440
Jak stanovit obsah C vitamínu v moštu?4029.12.200846803
Jablečný mošt23.10.20079048
Další diskuze na téma Mošty najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře21.1.2020
Generátor kouře21.1.2020
Lovecký a Turistický salám15.1.2020
Uzení špeku15.1.2020
Uzení špeku15.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů