Výsadba stromků a popel

host - 66.105 (?)
5.11.2010 21:02

Popel není moc rozpustný. Kořeny se nemusejí o půl metru hlouběji ani kdy propracovat. A to by byla škoda. Nevšiml jsem si, že by pálil kořeny. Dávám ho při výsadbě meruněk i broskvoní  (i ke starším stromům) mnohem větší množství než uvažujete Vy. Je to cenný zdroj draslíku a zvyšuje pH půdy (pokud to potřebujete).  Mimmo

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Na Dolině - (4) - 88.8 (?), 2.11.2010 20:01, zobrazeno: 10971x

O víkendu se chystám vysadit stromky (meruňky, broskvoň, ryngli, švestku a hrušku). Mám možnost dát pod kořeny každého vysazovaného stromku 2 lopaty popela z akátu.  Jámy mám připravené dost velké, takže by popel ležel ca půl metru pod kořeny. Kompost k dispozici zatím nemám.

Hlína není nic moc, těžká, takže budu vylehčovat pískem. Je to dobrý nápad s tím popelem? Děkuji za názory,

Eva

host - 176.18 (?), 2.11.2010 20:45

Pokud nemáte vlastní kompost, chtělo by to koupit alespoň zahradnický substrát (nebo zahradnický kompost) a smíchat se zeminou, u sázení stromků se to určitě vyplatí. Dřevěný popel bych osobně raději dala do kompostu.           Lída

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6671) - 70.100 (?), 3.11.2010 6:55

Myslím, že popel je příliš agresivní a mohl by popálit kořeny. Snad by se dal posypat povrch půdy po zasazení ale ke kořenům ne. Na rozdíl od předchozího příspěvku bych kupovaný substrát nepřidával, je to jen rozložená kůra a semeniště chorob. Když nemáte kompost, stačí když vyberete z jámy spodinu a nahradíte ornicí, drnovkou.

host - 176.18 (?), 3.11.2010 22:41

Nemyslela jsem substrát na sázení nebo předpěstování, prodává se také "zahradnický substrát B", který vypadá docela dobře, když se smíchá se zeminou, nebo je v prodeji i balený "zahradnický kompost", který vypadá ještě líp. Myslela jsem to jako dodání humusové složky, když dle popisu je zem "těžší a nic moc".  Pomoci by trochu mohlo i naházení shrabaného listí do výsadbové jámy na dno a mezi zeminu. Lída                                                   

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 65.50 (?), 4.11.2010 7:06

Substrátu bych se nebál žádného. Kdyby to bylo semeniště chorob a pouhá podrcená kůra, nerostly by v něm květiny a zelenina tak dobře. Sám substrát ale při výsadbě nepřidávám,  je zbytečně drahý, spoléhám na kompost., písek, zeminu ze záhonů.

Na Dolině - (4) - 88.8 (?), 4.11.2010 15:26

Děkuji všem za cenné informace. Shodu v názorech vidím v tom, že zem horší kvality je potřeba něčím vylepšit, ale popelem rozhodně ne.  Přeji příjemný zbytek týdne,

E

host - 66.105 (?), 5.11.2010 21:02

Popel není moc rozpustný. Kořeny se nemusejí o půl metru hlouběji ani kdy propracovat. A to by byla škoda. Nevšiml jsem si, že by pálil kořeny. Dávám ho při výsadbě meruněk i broskvoní  (i ke starším stromům) mnohem větší množství než uvažujete Vy. Je to cenný zdroj draslíku a zvyšuje pH půdy (pokud to potřebujete).  Mimmo

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 38.211 (?), 6.11.2010 10:32

Mám stejnou zkušenost jako Mimmo. Popel ze dřeva dávám do svrchní vrstvy ke stromkům. Rozhodně bych ho nedal půl metru jako zásobní hnojení. Uhličitan draselný / potaš /, který obsahuje se dobře rozpouští, což se i dříve využívalo při jeho získávání pro sklářství a při praní prádla. Pro výsadbu bych ho míchal s kompostem.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz