Veselku či jinou odrůdu meruňky?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 50.166 (?), 8.2.2008 8:26, zobrazeno: 33398x
Rád bych si na zahradě vysadil meruňku, a tak v současné době sháním vhodnou odrůdu. Zahrada se nachází v nadmořské výšce cca 320 m n.m., sháním tedy odrůdu odolnější vůči mrazu. V literatuře mě asi nejvíce zaujala odrůda Veselka, odolná vůči mrazu, chorobám, chuťově výborná, s velkou plodností. Překvapivě se však o ní nikde téměř nepíše, v zahradnictvích není nabízena (tedy aspoň na Pardubicku). Mohl by mně proto prosím některý ze zkušenějších zahrádkářů/pěstitelů meruněk s touto odrůdou poradit (jaké skrývá nevýhody, případně dá-li se někde sehnat nebo jakou odrůdu před Veselkou upřednostnit)? Děkuji za každou radu.
P. Jurák
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.124 (?), 8.2.2008 17:00
Domnívám se, že Veselka je dobrá Volba, dále do okrajových oblastí Veharda či Kráska. Tyto odrůdy mají tzv. meruňkovou chuť a jsou dosti odolné vůči mrazům. Ovšem přesně Vám nikdo neporadí. Toto uvádím z oblasti Lounska, kde jsem v mrazové kotlině a tyto odrůdy mám vyzkoušené. Rozhodně ve Vaší oblasti to nebude horší co se klimatu týče.
S pozdravem Milan Boštička.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 231.70 (?), 30.3.2008 9:35
Prosim, nevite neco o odrude merunka kraska?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 93.175 (?), 15.7.2008 10:06
Meruňku Veselku jsem sehnal asi před 4 lety v Sempře Litoměřice, letos jsem ji viděl (na podnoži St. Julien) v Hornbachu. Je v květináči, tak by ji snad mohli mít i teď přes léto. Letos mi poprvé zaplodila, i když v době květu bylo -3 až - 4 C. Jsme 250 m n.m. Plodí bohatě, plody velké, rudě červené, souvislé líčko na 1/3 plodu, vevnitř tmavě oranžová. Chuť vynikající. Jednoznačně skvělá volba. Doporučuji.
Jiří Moravec Ing.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.154 (?), 17.7.2008 21:59
Vážený pane, "veselka je dobrá odrůda, ale podle mne je na mrazuvzdornost a na chuť ještě lepší "Paviot". Plody má vcelku dosti veliké a chuť velmi sladce výraznou. Každoročně sklízím kolem 50 kg i více.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10527) - 70.240 (?), 8.1.2015 18:27
To je od Vás hezké, pane Kamile, že chcete spíše objevovat staré meruňky. Mohl by jste později založit vlákno s názvem staré odrůdy meruněk. Dnes většinou každý prahne po odrůdách jako Ninja, Tornádo, Samuraj, Farbaly, Goldstrike, Robada, Puget Gold atd. Protože jste majitelem odrůdy Veselka, tak by mě zajímalo, co se od ní dá čekat. Přesně jak se píše na začátku tohoto vlákna, tak i já jsem se nechal zlákat dobrým hodnocením odrůdy. Nesdílím názor s předřečníkem o vysokých kvalitách Paviotu, kterého jsem se již dávno zbavil. Takže co čekat od Veselky?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|