Velkopavlovická



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
            
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.6 (?) 
29.6.2018 21:22
Mittwoch: Áno, bola to tak trochu provokácia, nech sa ozvú marhuľofili 😃. Práve dnes si bral odo mňa bratranec z horniakov (od Žiliny) 2 debničky marhúľ a keď som videl s akou úctou a bázňou ich nakladal do auta, až som sa zahanbil ako si my dolniaci niektoré veci nevážime, resp. ich berieme ako samozrejmosť. IH (Inak na tú kombináciu marhúľ a mlieka by som si asi netrúfol 🏃).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
host - 96.194 (?), 2.7.2018 13:09

Také bych dokázal dlabat (jíst) meruňky každý den ale zatím nemám co. Zasadil jsem Tomcot a Kompaktu. Tomcot odchází na monilii a Kompakta zatím drží, nevím ale, jestli je Kompakta samosprašná nebo potřebuje opylovače. A když je Kompakta cizosprašná co nasadit jako opylovače abych si také smlsnul,450 m n. m.cheeky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 4.7.2018 17:03

Dnes som koštoval Vekopavlovickú plody velké ako pomaranče, ale preto ta velkosť lebo na jar premrzla zostalo tak 40% plodov, chuť výborná ale zasa monilia hnije na strome tak ako maďarska ostatné odrody to nerobia je to škoda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 172.5 (?), 6.8.2018 9:27

Chci letos sázet novou, miluji meruňky sladké, šťavnaté už skoro tekoucí. Poradíte prosím jakou? Taky kde nejlépe koupit, jedná se o jižní moravu. Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 212.49 (?), 6.8.2018 17:43

Tož na jižní moravě, tak klasiku Velkopavlovickou. Já ji mám ze zahradnictví z Mutěnice ale trochu mě na severu moravy zlobí - plody se zcvrkávají před dozráním.

Takže se taky zeptám čím to může být? asi 6 let vysazený strom. Po třech letech zaplodil hodně asi 10kg, polovina zcvrklá-nejedlá, myslel jsem že suchem a úpalem na slunci. Pak dva roky úroda nebyla - jarní mrazy. 

Letos 5 metrů strom měl násadu slabší, asi 10kg, skoro polovina zase scvrkla před dozráním.  Zavlažovaní je vodou z vodovodu tak 6 kýblů týdně, když v okolí trávník hnědne Růst je bujný, listy stále zdravé, nestříkáno ničím, monilie větví minimum. Chráněná poloha 240mnm, celodenní slunce, ale sever moravy!  Půda středně těžká, spodní voda 2 metry, lehce přihnojuji hnojem, asi 2 kýble,  na jaře do okopaného kruhu kolem kmenu.

Zkrátka 14 dní před dozráním, kdy mají plody nabírat cukr, tak ty plody strom jakoby přestane vyživovat, jenom visí a jak slunce svítí tak pomalu ztrácejí vodu a zcvrkávají se třeba jen polovina plodu, ale cukr nenaberou - jsou nezralé a už nedozrají. Některá větev má samé dobré plody, a vedle větev podstatnou většinu zcvrklých. Ale listy i dřevo jsou zdravé, klejotoky minimum. Proč se tedy zcvrkávají?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 6.8.2018 18:24

Pomohlo by zřejmě dodat více draslíku a jednou vynechat hnůj. Zvláště pokud je dodáván moc blízko kmene. Listová analýza by však byla přesnější než tento návrh. V každém případě bych však strom ošetřil i proti moniliové spále. Fungicidy (např. Horizon) obvykle potlačí nejen tuto chorobu, ale i jiné fyziologické defekty.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 212.49 (?), 6.8.2018 21:35

Živiny teda? Hnůj jsem dal jen loni i letos, králičí se slepičím půl na půl, ale to množství se úplně ztratilo, jakobych plivnul.  V zemi moc živin asi nebude, kolem rostou sedmikrásky - po letech sekání trávy. Můžu přidat slepičí hnůj nebo i více prokvašených slepičáků? - ten má draslík, na podzim i na jaře nebo kdy?

  3cm pod povrchem jsou kořeny meruňky, nelze moc zapravovat. Takže bych navozil ještě pár koleček tak 3cm aspoň kompostu, vyzrálý je jen napůl, lebedy v něm klíčí, ale zemina to ještě není. Co vy na to?

Navíc jsem před týdnem naočkoval tu velkopavlovickou na divoké myrobalány u řeky, většina oček se ujala, měl jsem taky obavy, aby to zcvrkávání plodů nezpůsoboval nějaký virus ve dřevě a já ho teď očkováním přenesl na nové stromky?

A jinou Velkopavlovickou nechci, protože je mnoho klonů, a ta moje dozrává jako poslední - letos u nás kolem 25.7., bývalo předtím až kolem 5.8. Ty nejdřív zrající velkopavlovické (30 leté stromy u kolegy kousek) zrají už o 14 dní dříve a jsou to taky Velkopavlovické.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 7.8.2018 15:29

Draslíkem se hnojí kdykoliv. Myslím tím síran draselný nebo aspoň dřevný popel. Draslík se moc rychle nevyplavuje z půdy.  Meruňka má velmi vysoké nároky na draslík. Hnojení dalším hnojem a slepičákama (zdroje velkého množství dusíku) ještě zhorší poměr mezi dusíkem a draslíkem. Strom je pak stimulován k růstu a ne k vyzrávání plodů. Dusíkem se hnojí v první polovině roku, ale meruňka nemá příliš vysoké požadavky na dusík. Stejně si myslím, že jmenovaný defekt vymizí po obvyklé a doporučované aplikaci fungicidů. Úplně bez fungicidů je pěstování meruněk a broskvoní málo efektivní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 214.45 (?), 7.8.2018 20:27

Proč tolik vody když je spodní voda ve dvou metrech a na co tolik hnojení, meruňky to vůbrc nepotřebují.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 212.49 (?), 7.8.2018 23:13

Tak tedy, nedostatkem draslíku scvrkávání asi nebude, protože minimálně kýbl popela z tvrdého dřeva sypu pod každý strom meruněk i broskví v zimě, to jsem zapoměl uvést.

Vylučovací metodou už zbývá jen ten postřik jak uvádíte. Pokud to teda nemůže být nějaký virus ve dřevě něco na způsob šarky?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika